Βρυξέλλες και Άγκυρα δεσμεύθηκαν σήμερα να εντείνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων, με την ΕΕ να υπόσχεται να εργαστεί για να υπάρξει μια «καλά διαρθρωμένη προσέγγιση» της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη καθώς και για την ενίσχυση των μέσων του τουρκικού Λιμενικού Σώματος.
Η Τουρκία από την πλευρά της υποσχέθηκε να ανοίξει έξι κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο για τα οποία θα της χορηγηθεί ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.
Οι ανακοινώσεις αυτές ακολουθούν τη συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα σε επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.
«Το σχέδιο δράσης», μια προκαταρκτική εκδοχή του οποίου δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντοπίζει «μια σειρά ενεργειών και συνεργασιών οι οποίες θα τεθούν κατεπειγόντως σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία με στόχο να βοηθηθεί η Τουρκία να διαχειριστεί τη μαζική εισροή προσφύγων και να εμποδίσει τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ».
Καθεμιά από τις πρόνοιες της συμφωνίας υπόκειται στην έγκριση των δύο μερών, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται ήταν ήδη γνωστά, όπως η υπόσχεση από μέρους της ΕΕ να εκταμιευθεί ένα ποσό ύψους «έως και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ» το 2015 και το 2016 για να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει ένα μέρος των αναγκών των 2,2 εκατομμυρίων Σύρων και Ιρακινών προσφύγων που έχει υποδεχθεί στο έδαφός της.
Επίσης οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να «υποστηρίξουν τα υπάρχοντα προγράμματα και σχέδια μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ, που θα επιτρέψουν σε πρόσφυγες (σ.σ. οι οποίοι ζουν) στην Τουρκία να εισέλθουν στην ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο», χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν με πλοιάρια τον διάπλου του Αιγαίου.
Αυτό το καλοκαίρι τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν δεσμεύθηκαν σε ένα πρόγραμμα καταμερισμού 22.500 προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς τους οποίος διαχειρίζεται ο ΟΗΕ σε χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία.
«Το έργο για (να υπάρξει) μια καλά διαρθρωμένη προσέγγιση των μετεγκαταστάσεων (προσφύγων) σε όλη την ΕΕ θα ενταθεί», αναφέρεται στο σχέδιο δράσης. Ο διάλογος όμως για αυτό αναμένεται να είναι εκρηκτικός, καθώς πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους τις τελευταίες εβδομάδες για την ανακατανομή των 160.000 προσφύγων που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.
Από τη δική της πλευρά η Τουρκία δεσμεύθηκε να «δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα έξι κέντρων υποδοχής προσφύγων, που θα κατασκευασθούν με συγχρηματοδότηση της ΕΕ».
Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα δοθεί έμφαση στον «αγώνα εναντίον των διακινητών» προσφύγων και μεταναστών και ότι θα υπάρξει ενίσχυση των μέσων του τουρκικού Λιμενικού Σώματος. Η Άγκυρα δεσμεύεται ως προς αυτό να αυξήσει τις ναυτικές περιπολίες και τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και να «εντείνει τη συνεργασία της με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα» και με τη συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας, καθώς και να υποδέχεται στο έδαφός της μετανάστες που πέρασαν στην Ευρώπη όπου όμως κρίθηκε πως δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο.
Στο σχέδιο αυτό πάντως δεν γίνεται καμιά αναφορά στην έκκληση του Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους να δημιουργηθούν «ασφαλείς θύλακες» και ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία.
Από την πλευρά του, ο Νιχάτ Ζεϊμπεκί, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, δήλωσε πως η Άγκυρα χαιρετίζει την οικονομική συμβολή της ΕΕ, αλλά αυτή δεν σημαίνει ότι δόθηκε «λύση» στην κρίση.