Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προσφυγική κρίση. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί του προσφέρουν χρήματα για την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο και σε αντάλλαγμα ζητούν από την Άγκυρα την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της, επισημαίνει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.
Λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν σήμερα στις Βρυξέλλες, Γερμανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Τουρκία να επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει σήμερα με υψηλόβαθμους πολιτικούς στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών θα είναι η μεταναστευτική πολιτική και η προστασία των συνόρων.
«Ο Ερντογάν ως εταίρος θα πρέπει να δώσει σημασία στο κλείσιμο των συνόρων», υπογράμμισε μιλώντας στη Welt ο Έλμαρ Μπροκ πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη συνεργασία της ΕΕ αλλά και οικονομική στήριξη. Είναι ένα ζήτημα ανταπόδοσης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως ανέφερε χθες Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex.
Η αποτελεσματική προστασία των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. «Αναμένω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτό που έκανε καλά τα τελευταία χρόνια: μια υποδειγματική μεταναστευτική πολιτική και έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων», επεσήμανε ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (των Ελεύθερων Δημοκρατών, FDP) αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Λάμπσντορφ. «Ούτως ή άλλως θα είναι καλύτερο για εμάς αν υπάρχουν καταυλισμοί που λειτουργούν αποτελεσματικά κοντά στη Συρία, στο τουρκικό έδαφος παρά να δεχόμαστε πρόσφυγες στο Αμβούργο, το Ντόρτμουντ ή τη Στουτγάρδη», εξήγησε.
Παράλληλα η ΕΕ αναμένεται να συζητήσει αν θα οριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης, αν και ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής γραμμή. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης με τους Κούρδους ο Λάμπσντορφ τάχθηκε κατά αυτής της πρότασης.
«Το να κηρυχθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης δεν θα είναι σωστό από ανθρωπιστικής άποψης και πολιτικά δεν θα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα», εξήγησε.