Από τη έναρξη της κρίσης με τη μαζική εισροή προσφύγων στην Κροατία, στις 16 Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα εισήλθαν στη χώρα 97.367 άνθρωποι, δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς και πρόσθεσε ότι μέχρι τέλος της μέρας ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει τις 100.000.

Ο κ. Όστογιτς στη διάρκεια επίσκεψης στο κέντρο υποδοχής προσφύγων, στο Οπάτοβατς είπε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι που διέμεναν εκεί μεταφέρθηκαν με τρένο στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αν υπάρχει έτοιμο σχέδιο, αν οι πρόσφυγες αρχίσουν να καταφθάνουν στη νότια Κροατία υπογράμμισε: «Αν κάποιος προσπαθήσει να εισέλθει από το νότο, υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εκεί και το ζήτημα είναι απλό δεν θα τους επιτρέψουν να περάσουν».

Ο Ράνκο Όστογιτς είπε ότι «λιγότεροι από 200 πρόσφυγες διέρχονται καθημερινά από τη διάβαση Χόργκος στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας, κάτι που αποδεικνύει ότι η διαδικασία διέλευσης από εκεί είναι αργή και βασανιστική, ενώ στην Κροατία έρχονται κατά κύματα».

Ο κ. Όστογιτς είπε ότι ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος ενημερωνόταν για την κατάσταση στην περιοχή τις δύο τελευταίες εβδομάδες θα επισκεφθεί το Οπάτοβατς στις 6 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με Κροάτες αξιωματούχους.

«Ελπίζω όλοι να υιοθετήσουμε κοινή θέση – ότι όλο αυτό πρέπει να σταματήσει στην Ελλάδα και ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε επιδείνωση των καιρικών συνθηκών για να σταματήσει η κατάσταση. Η Κροατία ως κράτος – μέλος της ΕΕ αναμένει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους για σκοπούς τέτοιας φύσης».

Ο Σλοβένος ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής και μεταναστευτικών ροών, Κλέμεν Γκρόσελι δήλωσε στον κρατικό σλοβενικό τηλεοπτικό σταθμό ότι λόγω του κύματος προσφύγων που φθάνει στην Ευρώπη, το σύστημα Σένγκεν καταρρέει και όταν η ΕΕ δημιούργησε τα βασικά έγγραφα του μηχανισμού δεν είχε προβλέψει τόσο μεγάλη εισροή μεταναστών και τώρα πρέπει να έχει ρεαλιστική στάση και να προσαρμοστεί στην κατάσταση.

«Το καθεστώς Σένγκεν δημιουργήθηκε σε καλές εποχές οικονομικής ανάπτυξης και διεύρυνσης της ΕΕ, όταν η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης ήταν στο απόγειο, αλλά κανένας δεν προέβλεψε τους άσχημους καιρούς με τις προκλήσεις ασφάλειας και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα» σημείωσε ο κ. Γκρόσελι πρώην ΓΓ του υπουργείου Άμυνας της Σλοβενίας.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά αρχίζουν να προστατεύουν τα σύνορα λόγω του κύματος προσφύγων, αλλά αυτό επίσης περιορίζει τη ροή αγαθών και υπηρεσιών. Είμαστε μάρτυρες μια αποσύνθεσης του συστήματος και κατά κάποιο τρόπο μιας επιστροφής στο παρελθόν» υπογράμμισε.