Σε μια συμβολική κίνηση, που υπογραμμίζει τις άριστες σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, έκοψαν μαζί την κορδέλα των εγκαινίων της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου (ΘΣΕΚ).
Την ίδρυση της Σχολής χαιρέτισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σε μήνυμά του, που αναγνώστηκε στην τελετή των εγκαινίων, ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεματοφύλακας της ζώσας θεολογικής αλήθειας, προσβλέπει στη Θεολογική Σχολή Κύπρου και την προσφορά της». Επίσης, συνεχάρη τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και την Ιερά Σύνοδο και ευχήθηκε «η Σχολή αναδειχθεί σε φυτώριο των θεολογικών γραμμάτων και μύησης των σπουδαστών της στο φρόνημα, βίωμα και ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Η Σχολή στεγάζεται σε ιστορικό χώρο, παραπλεύρως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, κοντά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο αρχικά ιδρύθηκε το 1812 από τον τότε αρχιεπίσκοπο και εθνομάρτυρα Κυπριανό, ως «Ελληνική Σχολή». Γι΄αυτό και η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου είναι αφιερωμένη, όπως και η «Ελληνική Σχολή» του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στην Αγία Τριάδα.
Στα πρώτα στάδια, οι χώροι διδασκαλίας στεγάζονται σε παραδοσιακό αναπαλαιωμένο κτίριο επί της Οδού Ισοκράτους 5-7. Προγραμματίζεται σε βάθος τετραετίας, ολόκληρο το τετράγωνο που εμπερικλείεται μεταξύ των οδών Ισοκράτους, Πατριάρχου Γρηγορίου και Ζήνωνος Κιτιέως, να αναπαλαιωθεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Σχολής.
Η ίδρυση της Σχολής, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εξυπηρετεί μια αυξανόμενη ανάγκη της Εκκλησίας της Κύπρου να καλλιεργεί το δικό της φυτώριο Θεολογικής Παιδείας. Η Σχολή, τόνισε , «θα έχει στόχο να προάγει το εκκλησιαστικό φρόνιμα, να μορφώνει Χριστό και τις καρδιές των κληρικών και να δημιουργεί το επιθυμητό ήθος». Στη Σχολή, κάτω από βλέμμα της Εκκλησίας, θα συνυπάρχει, σημείωσε, επιστημονική μόρφωση και ιεροπρεπής βίος, ενώ θα προάγει την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.
«Η Εκκλησία από τους θεολόγους της, δεν περιμένει να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά να αποδείξουν ότι η Εκκλησία δεν είναι μουσείο, όπου φυλάγονται θησαυροί, δεν είναι μια ιδεολογία ανάμεσα στις πολλές, αλλά είναι η οικογένειά μας, ο χώρος μας που μας περιμένει», υπογράμμισε ο κ. Χρυσόστομος.
Επίσης, επεσήμανε ότι στόχος είναι να γίνει η Σχολή κέντρο θεολογικών ζυμώσεων και συζητήσεων, που να αναδεικνύουν το ήθος και την προσφορά της Εκκλησίας στο χριστιανικό κόσμο.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι η Σχολή «ιδρύεται σε καιρούς δύσκολους και κρίσιμους για το μέλλον της πατρίδας μας και έρχεται σε μια εποχή, που η Κύπρος μας έχει σήμερα ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα». Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε το γεγονός ότι η Σχολή, ιδρύθηκε μεν ως Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά βάσει του Κανονισμού της, θα λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός εκπαιδευτικός οργανισμός.
Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής συμπίπτει με τις σημαντικές τομές στη δημόσια εκπαίδευση. «Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος και να προσδώσουμε στα σχολεία μας το κύρος που τους αρμόζει και βεβαίως στα παιδιά μας την ποιότητα σπουδών που αξίζουν», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο κοσμήτορας της Σχολής, αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με αντίστοιχες Σχολές του εξωτερικού, όπως της Αθήνας – Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε « προπαντός με την παλαίφατο Θεολογική Σχολή της Χάλκης , που ελπίζουμε ότι θα επαναλειτουργήσει σύντομα». Η σημερινή τρομακτική κρίση του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, η ραγδαία επιδεινούμενη παγκόσμια κατάσταση, η τραγική θέση του σημερινού Ελληνισμού στις πατρογονικές του κοιτίδες , όλα αυτά, είπε ο κοσμήτορας, «φανερώνουν το μέγεθος της ανάγκης για έναν ουσιαστικό, ορθόδοξο επανευαγγελισμό της Οικουμένης. Και σε αυτό το τιτάνιο, αλλά άγιο έργο η Σχολή μας καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, λόγω και της προνομιακής θέσης της πατρίδας μας».
Ο διευθυντής της Σχολής, ιεροδιάκονος Κυπριανός Κουντούρης, είπε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η Εκκλησία της Κύπρου να προχωρήσει στην ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της, που πρωταρχικό στόχο έχει να λειτουργεί με προδιαγραφές πανεπιστημιακού επιπέδου.
Ξεκινά, είπε, τη λειτουργία της με το προπτυχιακό πρόγραμμα «Θεολογία, τέσσερα έτη, Πτυχία», που εγκρίθηκε από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και προσφέρεται φέτος σε 25 φοιτητές. Κατά το πρώτο έτος σπουδών θα διδαχτούν 14 μαθήματα, επτά σε κάθε εξάμηνο από 10 διδάσκοντες, δύο εκ των οποίων θα είναι επισκέπτες καθηγητές από Θεολογικές σχολές της Ελλάδας και του Λιβάνου όπως επίσης και από τον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο της Ευρώπης.
Πριν από τα εγκαίνια έγινε αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και ψάληκαν ύμνοι από τη Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, και ο πρέσβης της Ελλάδος , Βασίλης Φωτόπουλος.
Η νέα Σχολή δέχθηκε την πρώτη εισφορά από το ελληνικό ίδρυμα «Lascaris Foundation», το οποίο δραστηριοποiείται στην Ελβετία. Η εισφορά, ύψους 50.000, παραδόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου από τον κ. Γιώργο Παπαντωνίου , επίτιμο πρόξενο της Κύπρου στην Ελβετία. Ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον κ. Παπαντωνίου για τη μεγάλη εισφορά του «Lascaris Foundation», η οποία, είπε, θα στηρίξει το ξεκίνημα της νέας αυτής Σχολής.