Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή κυβέρνηση εξασφάλισε την λίστα Λανγκάρτ από τις αρχές της Γαλλίας. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο έφορος Φορολογίας μετέβη, πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι, και παρέλαβε ο ίδιος προσωπικά τη λίστα με τα ονόματα Κυπρίων, ή που δήλωσαν διεύθυνση στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το Τμήμα Φορολογίας, ανέφερε, θα εξετάσει, εάν υπήρξε παρακράτηση φόρου επί των τόκων των καταθέσεων, που περιλαμβάνει η κυπριακή λίστα Λαγκάρτ, ή αν υπήρξε φοροδιαφυγή.
Ο κύριος Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η λίστα. Σε ερώτηση, αν θα δημοσιοποιηθεί, είπε ότι δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία οποιουδήποτε, χωρίς να αλλάξει η νομοθεσία. Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου , με την οποία ενημερώνει τη νομοθετική εξουσία, για την παραλαβή της λίστας Λαγκάρντ από τις φορολογικές αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας, διότι το θέμα, πρόσθεσε, είχε απασχολήσει τη Βουλή.
Την επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ άρχισε ήδη το Τμήμα Φορολογίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία, δήλωσε ο έφορος Φορολογίας, Γιαννάκης Λαζάρου. Πρόσθεσε ότι η λίστα δόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή και σε αυτήν περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο κύριος Λαζάρου είπε ότι η λίστα λήφθηκε στην βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.
Η λίστα, η οποία περιλαμβάνει ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία είχαν καταθέσεις σε τράπεζα της Ελβετίας, άρχισε να προκαλεί πολιτικούς κλυδωνισμούς. Κόμματα της αντιπολίτευσης αξιώνουν δημοσιοποίηση των ονομάτων που καταγράφονται στη λίστα, ενώ βουλευτές υποδεικνύουν προς τον έφορο Φορολογίας να δημοσιοποίησει, μετά την επεξεργασία των στοιχείων, τα ονόματα εκτεθειμένων πολιτικών προσώπων. Μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, εάν παραστεί ανάγκη, η Βουλή να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκαρντ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών και βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαΐδη, το θέμα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά. Είπε πως, εάν προκύψει ανάγκη, θα μελετηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας προκείμενου να «ανοίξουν», κατά την έκφραση του, τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ‘Αριστος Δαμιανού σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει διαφάνεια με σεβασμό στη νομοθεσία. Εκφράζοντας νομική θέση, είπε πως εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα δεν θα πρέπει να προκύψει, κατά την άποψη του, θέμα προσωπικών δεδομένων.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, σημείωσε πως ΔΗΣΥ ζητά να ενημερωθεί για τις νόμιμες και παράνομες καταθέσεις, τόσο στην Ελβετία, όσο και σε άλλες χώρες. Είπε πως ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της διαφάνειας και τόνισε ότι το κόμμα του θα ζητήσει να ενημερωθεί αν υπάρχει διακίνηση χρημάτων χωρίς να φορολογηθούν στην Κύπρο.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογίαν σημείωσε πως ήταν απαίτηση, κατά πόσο υπήρξε ροή χρημάτων από παράνομες ενέργειες και κατά πόσο φορολογήθηκαν. Ανέφερε πως η επιτροπή δεν θα συγκαλύψει κανένα και τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας και της δημοσιοποίησης της λίστας.