Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν στη Ρωσία με την κατηγορία πως έφτιαχναν τυρί αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας συστατικά από τη Δύση. Οι ρωσικές Αρχές προχώρησαν στην καταστροφή του τυριού και άλλων τροφίμων που περιλαμβάνουν συστατικά που παραβιάζουν την απαγόρευση εισαγωγή ορισμένων ειδών, απαγόρευση στην οποία προχώρησε η Μόσχα μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη για το θέμα της Κριμαίας.
Σε μία καινοτόμο κίνηση μάλιστα, τέθηκε σε λειτουργία και μια τηλεφωνική γραμμή στην οποία οι πολίτες μπορούν να καλούν και να ενημερώνουν τις Αρχές για παράνομες εισαγωγές ή πωλήσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Μόσχα έχει δώσει εντολή να καταστραφούν τόνοι τυριού και άλλων τροφίμων όπως μπέικον, νεκταρίνια, ροδάκινα και ντομάτες, κατόπιν διατάγματος του Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο ορίζει πως τα τρόφιμα που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις θα καταστρέφονται.
Η καταστροφή των τροφίμων ωστόσο προκάλεσε κριτική από ορισμένου πολιτικούς και έντονες αντιδράσεις οργανώσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, που λένε πως τα τρόφιμα θα έπρεπε να έχουν δοθεί στους φτωχούς.
Περισσότεροι από 370.000 ανθρώπους στήριξαν μια online εκστρατεία με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος καλείται να δώσει την τροφή σε ανθρώπους των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.
Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε τους έξι για χρήση μισού τόνου απαγορευμένης πυτιάς στην Παρασκευή του τυριού, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί πλαστές ετικέτες για να πουληθεί σε σούπερ μάρκετ στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Στους συλληφθέντες ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες που επισείουν ποινές έως δέκα χρόνια φυλάκισης.
Αξιωματούχοι επιμένουν πως η καταστροφή τροφίμων από τη Δύση είναι ζήτημα υγείας και όχι πολιτικό, υποστηρίζοντας πως τα περισσότερα προϊόντα που παραλαμβάνονται κατά παράβαση των απαγορεύσεων είναι αμφίβολης ποιότητας.
Από τη Δευτέρα έχουν κατασχεθεί από τις ρωσικές Αρχές 321 τόνοι ζωικών προϊόντων και 592 τόνοι φρούτων και λαχανικών.