Την ώρα που στη χώρα μας έχουμε τον Βαγγέλη Ρωχάμη να παραμένει συνώνυμο του ανθρώπου που δεν μπορούσε να μείνει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, ούτε ο μόνος είναι φυσικά ούτε ο πιο δραστήριος σε όρους δραπετεύσεων.
Πολλοί ήταν ιστορικά αυτοί που δεν μπορούσαν να υπομείνουν τον εγκλεισμό, σκαρώνοντας αποδράσεις που μόνο ο κινηματογράφος κατάφερε να μιμηθεί στα πάντα ακραία σενάριά του.
Κι όμως, η ζωή βάζει πολλές φορές τα γυαλιά στην τέχνη και οι αποδράσεις είναι η καλύτερη απόδειξη…
Willie Sutton
Από το 1932-1947, ο ληστής τραπεζών απέδρασε τρεις φορές, με τις δύο πρώτες να λαμβάνουν χώρα σε διαβόητες φυλακές υψίστης ασφαλείας της Πενσιλβάνια! Ο τρόπος του ήταν το «κλασικό» λαγούμι από το κελί που οδηγούσε κατευθείαν στην ελευθερία, αν και την τρίτη φορά χρησιμοποίησε σκάλες δεμένες μεταξύ τους. Σε κάθε του απόδραση μάλιστα εξασκούσε το «σπορ» του, τις ληστείες τραπεζών, κάτι που εκτόξευσε τη λεία του σε πάνω από 2 δισ. δολάρια. Όταν αποφυλακίστηκε τελικά, δούλεψε ως σύμβουλος ασφαλείας σε τραπεζικούς ομίλους! Παραμένει ιστορικός γιατί το έσκασε από φυλακές υψίστης ασφαλείας και μάλιστα δύο φορές…
John Dillinger
Πριν γίνει ο Νο 1 δημόσιος κίνδυνος των ΗΠΑ, ο περιβόητος ληστής τραπεζών είχε ήδη δύο αποδράσεις στο πλούσιο εγκληματικό βιογραφικό του. Οι δικές του αποδράσεις ήταν ωστόσο αιματοβαμμένες, καθώς τίποτα δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην ελευθερία του. Και βέβαια την τρίτη φορά που απέδρασε η φήμη του προηγούνταν, χρησιμοποιώντας τώρα ένα ξύλινο πιστόλι που είχε βάψει απλώς μαύρο. Η άρνησή του να επιστρέψει στη φυλακή ήταν αυτή που του στέρησε τελικά τη ζωή, καθώς είχε ορκιστεί ότι ζωντανό δεν θα τον ξανάπιαναν…
Yoshie Shiratori
Η ικανότητά του να αποδρά όποτε του κάπνιζε του εξασφάλισε το προσωνύμιο «καλλιτέχνης της απόδρασης». Ο λόγος για τον διαβόητο ιάπωνα κακοποιό Yoshi Shiratori, ο οποίος το έσκασε τέσσερις φορές, την πρώτη μάλιστα (1933) ξεκλειδώνοντας «μαγικά» τις χειροπέδες του. Όταν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, δεν είχε φυσικά καμία πρόθεση να τιμήσει την ποινή του, γι’ αυτό και το ξαναέσκασε. Τώρα η ποινή του μετατράπηκε σε θανατική καταδίκη, έπρεπε λοιπόν να δραπετεύσει πάση θυσία, όπως και έκανε φυσικά. Όταν τον ξαναέπιασαν, αποδείχθηκε ο δόλος των δεσμοφυλάκων στην υπόθεση και η ποινή του μετατράπηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη, τα οποία εξέτισε αυτή τη φορά χωρίς παρατράγουδα. Λαϊκός ήρωας για τις αποδράσεις του, σταμάτησε το «σπορ» μόνο επειδή κουράστηκε. Έζησε τα τελευταία 18 του χρόνια (1961) ως ελεύθερος άνθρωπος…
Pascal Payet
Εδώ μιλάμε για τρεις αποδράσεις, αλλά όσο πιο κινηματογραφικές παίρνει, αν και δεν είναι ξένες σε μας τους Έλληνες. Ο Payet ενορχήστρωσε την πρώτη του ιπτάμενη απόδραση το 2001, για να συλληφθεί μία εβδομάδα αργότερα. Το 2003 θα το επιχειρούσε και πάλι, παίρνοντας μαζί του στην ελευθερία και δύο ακόμη τροφίμους. Και τέλος το 2007 θα καταφέρει και πάλι να το σκάσει από αέρος, για να συλληφθεί λίγους μήνες αργότερα! Πλέον εκτίει κάθειρξη 15 ετών. Η τριπλή του απόδραση με ελικόπτερο έκλεψε στο τσακ τη φήμη από τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος δραπέτευσε όπως θυμόμαστε με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2009, τρία σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του ιπτάμενη απόδραση πάλι από το ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα!
Jack Sheppard
Στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, ο περιβόητος ληστής και μπουκαδόρος Jack Sheppard αρνούνταν να παραμείνει φυλακισμένος, με τις αποδράσεις του να έχουν πάντα αύρα παραμυθιών, αφού το έσκαγε με σεντόνια δεμένα μεταξύ τους! Μετρώντας δύο αποδράσεις με σεντόνια το 1723 και το 1724, η τρίτη έμελλε να γίνει λαϊκός θρύλος: αφού βγήκε στην οροφή της φυλακής, χρησιμοποίησε μια κουβέρτα σαν αλεξίπτωτο για να προσγειωθεί στη στέγη γειτονικής οικίας! Καμιά φυλακή δεν μπορούσε να τον κρατήσει εντός της, με τις πολυάριθμες αποδράσεις του να σταματούν κάποια στιγμή να καταγράφονται για να μην κηλιδώνεται κάθε τόσο το σωφρονιστικό σύστημα της Αγγλίας. Στο τέλος τον κρέμασαν για να ησυχάσουν, παρά το γεγονός ότι ούτε βίαιος ήταν ούτε φόνο είχε κάνει ποτέ…
Brian Bo Larsen
Όταν έχεις στις πλάτες σου 22 αποδράσεις, δικαιούσαι να χαρακτηρίζεται μαέστρος στις δραπετεύσεις. Αφού τον έπιασαν για ένοπλη ληστεία το 2003 και του έριξαν 7 χρόνια, το 2005 ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως δραπέτης και φυγάς. Τον «τσιμπούσαν» πάντα βέβαια, αν και ο ίδιος γελοιοποιούσε απτόητος το σωφρονιστικό σύστημα της Δανίας. Τον Δεκέμβριο του 2014, ο δανός δραπέτης μέτρησε την 22η απόδρασή του, αλλά και την ισάριθμη σύλληψή του. Φαίνεται ότι συνεχίζουν να μην τον παίρνουν στα σοβαρά οι δεσμοφύλακες της Δανίας…
Joseph «Moondyne Joe» Bolitho Johns
Με πέντε αποδράσεις στο ενεργητικό του σε δύο μάλιστα χώρες (Αγγλία και Αυστραλία), ο Moondyne Joe ανάγκασε τις σωφρονιστικές αρχές να του χτίσουν ειδικό κελί για να τον κρατήσουν μπαγλαρωμένο! Αλογοκλέφτης και πορτοφολάς, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια, αν και δεν έμεινε πολύ στη φυλακή. Στη δεύτερη μάλιστα σύλληψή του στην Αυστραλία, ο κυβερνήτης του έχτισε το ειδικό κελί και υποσχέθηκε πως αν κατάφερνε να το σκάσει, τότε θα έπαιρνε χάρη. Όπως και συνέβη φυσικά, αν και η υπόσχεση δεν τηρήθηκε! Κι έτσι όταν τον ξανάπιασαν το 1867, η ποινή ήταν πια εκδικητική και έφερε την υπογραφή του κυβερνήτη. Απελευθερώθηκε τελικά το 1871 όταν διαπιστώθηκε αφενός πως δεν είχε κάνει κάτι χοντρό για τόσα χρόνια κάθειρξης, αφετέρου πως ό,τι κι αν έκαναν, ο λαϊκός ήρωας θα το έσκαγε πάντα…