Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας χθες για επισκέπτες που προέρχονται από μία από τις 38 χώρες για τις οποίες δεν χρειάζεται θεώρηση, ή βίζα (VWP). Στη λίστα των χωρών ανήκουν Ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία φεύγουν εκατοντάδες υπήκοοι για να πολεμήσουν με ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ.
Οι αλλαγές απαιτούν τη χρήση διαβατηρίων με ηλεκτρονικά τσιπ που περιέχουν βιομετρικές πληροφορίες ενώ επίσης επεκτείνουν τη παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων αξιωματούχων ασφαλείας με πολιτικά στα αεροπλάνα που εκτελούν διεθνείς πτήσεις, είπε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).
Μερικά μέλη του κονγκρέσου έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εισαγάγει μεγαλύτερους περιορισμούς στο VWP, το οποίο επιτρέπει σε υπηκόους συγκεκριμένων κρατών να μπουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα για 90 ημέρες το πολύ. Η γερουσιαστής Νταϊάν Φάϊνστιν, η αρχαιότερη ιεραρχικά γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην επιτροπή πληροφοριών της γερουσίας, έχει ασκήσει κριτική στο πρόγραμμα, ονομάζοντάς το Αχίλλειο πτέρνα των αμερικανικών προσπαθειών να προληφθούν επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που δόθηκαν τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 20.000 ξένοι μαχητές – ανάμεσα στους οποίους ήταν τουλάχιστον 3.400 Δυτικοί – έχουν ταξιδέψει στην περιοχή Συρίας-Ιράκ από το 2011. Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης, οι Δυτικοί ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ βρίσκουν μερικούς από τους πιό πρόθυμους εθελοντές τους στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τρείς χώρες η οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα VWP μεταξύ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (όπως της Ελλάδας).
Τα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, περιλαμβάνουν και την υποχρέωση κρατών στη λίστα VWP να χρησιμοποιούν μια διεθνή βάση δεδομένων για χαμένα και κλεμμένα διαβατήρια, είπε το υπουργείο.
Η ένωση βιομηχάνων ταξιδιών των ΗΠΑ είπε ότι τα μέτρα που αφορούσαν ασφάλεια διαβατηρίων ή αεροπλάνων, με την παρουσία προσωπικού ασφάλειας, ήταν ευπρόσδεκτα, αλλά δεσμεύτηκε να αξιολογήσει άλλες, όπως τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για ταξιδιώτες και τους ελέγχους για όσους ζητούν άσυλο. Παρότι η ασφάλεια θα πρέπει να είναι πάντα το πρώτο μέλημα, θα είναι καλό να έχουμε υπ’ όψιν πόσο οφελούνται η αμερικανική οικονομία καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας όταν (το πρόγραμμα) λειτουργεί καλά, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ρότζερ Ντόου, σε γραπτή δήλωσή του.