Η πρώτη μας σκέψη όταν ακούμε για βασανισμούς πηγαίνει κατευθείαν στον Μεσαίωνα, τότε που η πρακτική είχε την τιμητική της και εκατοντάδες φρικιαστικές εφευρέσεις και συσκευές είχαν σκαρωθεί με σκοπό τον μαρτυρικό πόνο του παραβάτη.
Θα περίμενε κανείς ότι οι ιστορικές αυτές τεχνικές ανάκρισης και βασανισμού θα ήταν πια παρελθόν, καθώς ανήκουν σε άλλες και σαφώς πιο βάρβαρες εποχές. Ή μήπως όχι;
Φαίνεται πως ο άνθρωπος ξεχνά συχνά την ανθρώπινη φύση του και επιδίδεται με σφοδρότητα σε βασανισμό εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, λες και δεν πέρασε μέρα από τον 10ο αιώνα μ.Χ.
Τα σύγχρονα βασανιστήρια και πολλά είναι και αρκούντως «δημιουργικά», με το Γκουαντάναμο και το Αμού Γκράιμπ να αποδεικνύουν ότι τελικά δεν είμαστε τόσο πολιτισμένοι όσοι πιστεύουμε…
Ο πάγκος του τίγρη
Η Κίνα μισεί πραγματικά τις πολιτισμικές πρακτικές του παρελθόντος και είναι έτοιμη να τιμωρήσει αυστηρά τους κοινωνούς τους. Αυστηρά και βάναυσα φυσικά, καθώς ο πάγκος του τίγρη επιστρατεύεται για να επαναφέρει κάποιον στον ίσιο «κόκκινο» δρόμο. Ο φυλακισμένος δένεται λοιπόν στον πάγκο καθηλώνοντας την πλάτη του σε μια σανίδα, αλλά και τα χέρια και τα πόδια στον πάγκο. Κατόπιν, τούβλα δένονται κάτω από τα πόδια, μέχρι να σπάσουν όλα τα λουριά που κρατούν δεμένα τα πόδια, αν και τα πόδια του φυλακισμένου τσακίζονται πολύ πριν συμβεί αυτό.
Η αστυνομία συνηθίζει να αρπάζει ακόμα και σήμερα τους οπαδούς παλιών λατρειών από τα σπίτια τους και να τους εξαφανίζει για μπόλικες μέρες, με αρκετούς πολίτες να έχουν καθίσει στο ανατριχιαστικό παγκάκι για δυο και τρεις μέρες ώστε να αναμορφωθούν…
Το παγωμένο κελί
Η CIA διαθέτει στην ανακριτική της φαρέτρα έξι εγκεκριμένες τεχνικές και μία από αυτές είναι πασιφανές βασανιστήριο. Για τη CIA είναι βέβαια «ενισχυμένη τεχνική ανάκρισης», αν και για όλους τους άλλους κριολεκτικός βασανισμός. Ο δεμένος κρατούμενος τίθεται μπροστά από κλιματιστικό σώμα για ώρες ή και μέρες (ή ακόμα και χρόνια, σε τουλάχιστον μία περίπτωση!), με το ψύχος να εγγυάται το «σπάσιμό» του.
Τραγικότερο θύμα εδώ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Βιετκόνγκ που συνελήφθη κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ και κρατήθηκε σε ένα μικροσκοπικό κελί χωρίς παράθυρο και με το κλιματιστικό αναμμένο 24 ώρες την ημέρα για τέσσερα συναπτά έτη…
Η γάτα με τις εννιά ουρές
Το μαστίγιο με τις εννιά απολήξεις δεν είναι σύγχρονο φυσικά, αν και χρησιμοποιείται ως τις μέρες μας αδιαλείπτως. Πλέον, μικρές μεταλλικές μπάλες με καρφιά έχουν προστεθεί στις απολήξεις για να είναι τα τραύματα ακόμα πιο βαθιά και το βασανιστήριο ακόμα πιο ανυπόφορο.
Παρά το γεγονός ότι η γάτα με τις εννιά ουρές ήταν ήδη σε χρήση από την αρχαία Αίγυπτο ακόμα, στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο παραμένει ακόμα και σήμερα θεσμοθετημένη μέθοδος σωματικής ποινής, παρά τη διεθνή κατακραυγή για την εφαρμογή της…
Ο συριακός θάλαμος βασανισμού
Εδώ δεν υπάρχει επίσημο όνομα, αν και δεν στερεί σε τίποτα το φρικιαστικό του πράγματος. Η συριακή κυβέρνηση εκεί συνήθιζε να βασανίζει τους αντιφρονούντες, έχοντας στα χέρια της όλα τα παραδοσιακά μέσα βασανισμού. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ένα μικρό κουτί στο οποίο έβαζαν τον κρατούμενο δεμένο χειροπόδαρα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το μικροσκοπικό κουτάκι δεν χωρά φυσικά όλο το σώμα, αναγκάζοντάς τον άνθρωπο να παίρνει άβολες στάσεις στο εσωτερικό του. Αν σε αυτό προσθέσουμε τη στέρηση φαγητού και ύπνου αλλά και τα ηλεκτροσόκ, η κυβέρνηση της Συρίας είχε τον δικό της τρόπο να καταπατά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα…
Το λευκό κελί
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το χειρότερο είδος βασανιστηρίου παρά το γεγονός ότι δεν περιέχει πόνο και αίμα. Είναι ψυχολογικός ο βασανισμός εδώ, καθώς η απουσία ερεθισμάτων και η απομόνωση στο λευκό ισοδυναμεί με ό,τι χειρότερο έχει σκεφτεί ποτέ ο διεστραμμένος ανθρώπινος νους.
Ο πρώτος που το δοκίμασε ήταν ένας ιρανός πολιτικός κρατούμενος που βασανίστηκε με τον τρόπο αυτό από την ιρανική κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας τη μήνη της Διεθνούς Αμνηστίας, αφού ακόμα και το γεύμα στο ολόλευκο δωμάτιο ήταν ρύζι, το οποίο σερβιριζόταν σε λευκό χάρτινο πιάτο. Όσο για τις ανάγκες του, του χορηγούσαν λευκή πάνα. Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι το βασανιστήριο του λευκού κελιού δεν το ξεπερνάς ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν μετά την απελευθέρωσή σου…