Ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στις 12 και 13 Ιουνίου, με θέμα την κατάργηση κάθε προγράμματος το οποίο αποσκοπεί στην δημιουργία πυρηνικών κέντρων στην χώρα.
Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι παρότι η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει «παγώσει» τα σχέδια για την οικοδόμηση πυρηνικών κέντρων, το σχετικό δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Θα πρέπει, απλώς, να αλλάξει η διατύπωση του, και να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα του «μορατόριουμ» που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση.
Έξω από το μέγαρο του Αρείου Πάγου ήταν συγκεντρωμένα τα μέλη των επιτροπών που συνέλεξαν τις αναγκαίες υπογραφές για το δημοψήφισμα, εκπρόσωποι του κεντροαριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών και των οικολόγων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.
Όπως σημείωναν σχολιαστές η σημασία της απόφασης ξεπερνά το σημαντικό ήδη θέμα της πυρηνικής ενέργειας, διότι υπάρχουν και άλλα τρία δημοψηφίσματα: τα δυο ζητούν από τους πολίτες να πούνε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης, ενώ το τρίτο τάσσεται υπέρ της ακύρωσης του λεγόμενου «εύλογου κωλύματος». Πρόκειται για το μέτρο που, έως τώρα, επιτρέπει στον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι να μην παρουσιάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις στις διάφορες δικάσιμους σε βάρος του επικαλούμενος κωλύματα και υποχρεώσεις που συνδέονται με τα καθήκοντά του.
Με την διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας -θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες- αυξάνονται οι πιθανότητες να προσέλθει στις κάλπες πάνω από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για το ποσοστό που απαιτείται, βάσει νόμου, ώστε να είναι δεσμευτική και νομικά η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας.
Ο Μπερλουσκόνι ελπίζει φυσικά να μην πετύχουν τον στόχο τους οι οργανωτές των δημοψηφισμάτων διότι, αν τελικά καταργηθεί το «εύλογο κώλυμα» θα πρέπει να παρουσιάζεται σε κάθε φάση της δίκης, εκτός και αν δεχθεί να καταδικασθεί ερήμην.
Η κεντροαριστερά από την πλευρά της τονίζει διαμέσου και της προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρόζι Μπίντι, ότι «θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρακινήσει τους ιταλούς να πάνε να ψηφίσουν», ενώ η δημόσια αρχή για τις τηλεπικοινωνίες Αgcom ζήτησε από την δημόσια τηλεόραση Rai πληρέστερη και πιο αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ζητήματα τα οποία τίθενται στα δημοψηφίσματα.