Σε ένα χωριό κοντά στις Σαράντα Εκκλησίες (Κιρκλαρελί) φαίνεται ότι καταλήγουν να κατασκευάσουν τον τρίτο πυρηνικό σταθμό ενέργειας οι Τούρκοι, που εδώ και καιρό τόνιζαν ότι θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Το τουρκικό δίκτυο NTV στην ιστοσελίδα του αποκαλύπτει ότι η τοποθεσία όπου θα κατασκευαστεί ο τρίτος πυρηνικός σταθμός ενέργειας βρίσκεται κοντά στο χωριό Ιγνεάντα, μια παραλιακή πόλη στη Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή βόρεια της Ανατολικής Θράκης.

Το NTV, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας που τονίζει ότι «για να τον τρίτο πυρηνικό σταθμό εξετάζονται κάποια συγκεκριμένα σημεία. Αλλά ο χώρος που προκρίνεται μέχρι τώρα είναι η περιοχή Ιγνεάντα».

Ο τούρκος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η επιλογή αυτή θεωρείται σωστή καθώς η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται από τις ασφαλέστερες για το ενδεχόμενο σεισμού.

Υπήρχαν πληροφορίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Ραιδεστό, όμως φαίνεται ότι οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς θα βρισκόταν κοντά στο ρήγμα της Ανατολίας. Πάντως δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για το ποια χώρα ή ποια εταιρεία θα κατασκευάσει το συγκεκριμένο σταθμό.

Στο υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν θέσει ως στόχο μέχρι το 2023 να λειτουργούν 3 πυρηνικοί σταθμοί που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια 15.000 MW.