Πάνω από 3.700 άνθρωποι δέχθηκαν ιατρική φροντίδα στο Ιράκ για αναπνευστικά προβλήματα λόγω της αμμοθύελλας που έπληξε το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το BBC, το πορτοκαλί νέφος σκόνης που είχε καλύψει τους δρόμους, «χτύπησε» κυρίως τις μεγάλες πόλεις Νατζάφ, Βασόρα και Νασιρίγια, αναγκάζοντας αστυνομικούς και περαστικούς να φορούν μάσκες προσώπου για να προστατευτούν. Διασώστης σε ασθενοφόρο στη Νατζάφ βοήθησε έναν νεαρό άνδρα να αναπνεύσει με τη βοήθεια μια φιάλης οξυγόνου.

«Λόγω της αμμοθύελλας, από χθες καταγράφηκαν 3.747 περιπτώσεις ασφυξίας. Οι άνθρωποι αυτοί έγιναν δεκτοί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στη Βαγδάτη και σε άλλες επαρχίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σαΐφ αλ-Μπαντρ.

«Κανείς δεν εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA ότι οι υπηρεσίες παρείχαν όλα τα απαραίτητα φάρμακα και το οξυγόνο στους ασθενείς.

Στο νότιο τμήμα της χώρας, η επαρχία της Βασόρας κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών -πάνω από 1.000- ενώ ακολουθούν οι επαρχίες της Μουθάνα με 874 και της Μισάν με 628, διευκρίνισε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΑ.

«Οι περισσότεροι από αυτούς συνήλθαν και έφυγαν από το νοσοκομείο αφότου έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια», δήλωσε ο Μπαντρ.

Η αμμοθύελλα ανάγκασε επίσης τα αεροδρόμια της Νατζάφ και της Βασόρας να αναστείλουν προσωρινά τις πτήσεις τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές των αεροδρομίων.

Οι τοπικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, αναφέρουν ότι οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν σταδιακά μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Το Ιράκ κατατάσσεται από τον ΟΗΕ, ανάμεσα στις πέντε χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, καθώς πλήττεται συχνά από αμμοθύελλες, αποπνικτική ζέστη και λειψυδρία.

Μια σφοδρή αμμοθύελλα το 2022 είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και πάνω από 5.000 να χρειαστούν ιατρική περίθαλψη για αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος του Ιράκ, η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει περισσότερες «ημέρες σκόνης» στο μέλλον.