Αποκλήθηκε κάποτε «ο πιο καλοσυνάτος υδραυλικός της Βρετανίας» και τώρα κατηγορείται ότι προσποιείται συγκινητικές πράξεις καλοσύνης, πιέζονταςι για δωρεές.

Ο 56χρονος Τζέιμς Άντερσον, ίδρυσε το Depher (Disabled and Elderly, Plumbing and Heating Emergency Response), το 2017, αλλά τώρα κατηγορείται από το BBC ότι ανακυκλώνει φωτογραφίες της ίδιας νεκρής γυναίκας σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φέρεται επίσης να δημοσίευσε επανειλημμένα βίντεο και εικόνες ενός ευάλωτου άνδρα στα ενενήντα του, δημοσιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, παρά το γεγονός ότι ο ανώνυμος πελάτης απάντησε «Θεέ μου, όχι» όταν ρωτήθηκε αν θα συμφωνούσε να βιντεοσκοπηθεί για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το BBC.

Μια ανάρτηση από τις 12 Ιουνίου 2022, έλεγε: «Μια κυρία, 84 ετών τηλεφώνησε στη DepherUK και μίλησε σε μένα, ήταν αναστατωμένη και απελπισμένη. Ζούσε 53 μίλια μακριά, οδηγούσα όσο πιο γρήγορα μπορούσα, όταν έφτασα εκεί είχε μια θηλιά έτοιμη να αυτοκτονήσει. Το μόνο που ήθελε ήταν ζεστό νερό!».

Μια έρευνα του BBC διαπίστωσε ότι ανακύκλωσε την εικόνα μιας γυναίκας με το όνομα Τζόις επτά φορές, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ηλικίες και τοποθεσίες, ακόμη και αφού είχε πεθάνει τον Φεβρουάριο του 2020, ένα χρόνο πριν δημοσιεύσει ότι τη βοήθησε για πρώτη φορά.

Η κόρη της, Άντρεα, δήλωσε ότι οι αναρτήσεις ήταν «ένα ψέμα», προσθέτοντας: «Χρησιμοποιεί ευάλωτους ανθρώπους, όπως η μητέρα μου, ως μηχανή παραγωγής χρημάτων».

James Anderson has been described as "Britain's kindest plumber."

Posted by BBC News on Thursday, May 16, 2024

Η επιχείρηση έχει ισχυριστεί ότι χρησιμοποιεί τις δωρεές για να παρέχει δωρεάν φαγητό, να πληρώνει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, να προσφέρει δωρεάν υδραυλικές εργασίες και να βοηθάει στα έξοδα κηδείας εκλιπόντων πελατών.

Οι πράξεις του Άντερσον έγιναν γρήγορα viral και τον υποστήριξαν οικονομικά διασημότητες, όπως ο Χιου Γκραντ και η Λίλι Άλεν, ενώ εμφανίστηκε και στην εκπομπή This Morning του ITV για να προωθήσει τη φιλανθρωπική του δράση, σημειώνει ο βρετανικός Independent.

Tο BBC, όμως, τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε τις δωρεές για να αγοράσει σπίτι και ο Άντερσον παραδέχθηκε επίσης ότι αγόρασε ένα αυτοκίνητο με μετρητά της εταιρείας. Είπε ότι το ενοίκιο από το ακίνητο τού επέτρεψε να ξεκινήσει εκ νέου μια εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων, από την οποία «η κοινότητα επωφελείται μαζικά».

Από τότε που οι κατηγορίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο Άντερσον συνέχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες ηλικιωμένων ανθρώπων που ισχυρίστηκε ότι βοηθάει.

Μιλώντας στο BBC από τα γραφεία του, ο Άντερσον δήλωσε: «Ξέρω ότι έκανα λάθος. Ζητώ συγγνώμη. Αλλά τι μπορώ να κάνω; Δεν έχω ένα μαγικό ραβδί. Δεν είμαι ο Χάρι Πότερ». Ισχυρίστηκε ότι έκανε λάθη εξαιτίας μιας ανελέητης εκστρατείας «εκφοβισμού, παρενόχλησης και επιθέσεων» από τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.