Οι ιρανικές ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που «συνδέεται με το Ισραήλ» μέσα στον Κόλπο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με την ονομασία MCS Aries κατασχέθηκε από τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις» κατά τη διάρκεια «επιχείρησης που διεξήχθη με ελικόπτερο (των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των Φρουρών) κοντά στο Στενό του Ορμούζ», μετέδωσε το IRNA, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο «φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ» και κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Το περιστατικό σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της πόλης Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανέφερε ο Βρετανικός Οργανισμός Ναυτιλιακού Εμπορίου (UKMTO) ενώ και η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey ανέφερε ένα περιστατικό στην ίδια τοποθεσία.

Για κατάληψη του πορτογαλικού πλοίου MSC ARIES ενώ έπλεε στα Στενά του Ορμούζ, από Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν έκαναν λόγο ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι η παρουσία του Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρείται απειλή από την Τεχεράνη και ότι θα μπορούσε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ -την είσοδο στον Κόλπο- αν κριθεί απαραίτητο, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Η Φουτζέιρα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Στενού του Ορμούζ.

Bίντεο που δημοσίευσε πρώτο το Associated Press έδειξε κομάντος να επιτίθενται με ελικόπτερο σε πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ το Σάββατο, μια επίθεση που αξιωματούχος της άμυνας της Μέσης Ανατολής απέδωσε στο Ιράν εν μέσω ευρύτερων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι, που συνδέονται με το Ιράν, οργανώνουν εδώ και μήνες επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Οι πολύμηνες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να αλλάξουν δρομολόγια σε μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική, και αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.