Λίγες ημέρες μετά την πρώτη αναφορά του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, οι πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στον αντίπαλο του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, παραμένουν ελάχιστες. Σύμφωνα με ρωσικές μαρτυρίες, ο 47χρονος έκανε έναν σύντομο περίπατο στη φυλακή του στη Σιβηρία, δήλωσε ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία, στη συνέχεια κατέρρευσε και δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του.

Το Σάββατο η οικογένεια του Ναβάλνι επιβεβαίωσε ότι ο πολιτικός ακτιβιστής πέθανε στις 14:17 τοπική ώρα την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

Οι Αρχές της φυλακής όπου κρατούνταν δήλωσαν ότι υπέστη «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», ανέφερε η ομάδα του. Δεν είναι σαφές αν έχει διενεργηθεί ακόμη νεκροψία στη σορό του.

Δεν είναι επίσης σαφές πού βρίσκεται η σορός του. Η μητέρα του Ναβάλνι, Λουντμίλα, η οποία έφτασε στην περιοχή το Σάββατο, επισκέφθηκε το νεκροτομείο στην πόλη Σαλεχάρντ κοντά στη φυλακή, όπου της είπαν ότι είχε μεταφερθεί η σορός του.

Η εκπρόσωπος του πολιτικού, Kira Yarmysh, δήλωσε ότι δεν επετράπη στη Λουντμίλα να εισέλθει στις εγκαταστάσεις και ότι ο δικηγόρος του γιου της απωθήθηκε από το κτίριο. Το προσωπικό δεν επιβεβαίωσε αν η σορός του βρισκόταν εκεί. Σύμφωνα με την κ. Yarmysh, η έρευνα μιας ρωσικής επιτροπής για τον θάνατο παρατάθηκε επ’ αόριστον. Της είχαν ήδη πει αξιωματούχοι ότι η σορός του Ναβάλνι δεν θα παραδιδόταν μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης φαινόταν καλά στην υγεία του πριν από τον θάνατο

Ο Αλεξέι Ναβάλνι

Η κατάσταση του Ναβάλνι είχε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των τριών ετών που βρισκόταν στη φυλακή, όπου παραπονέθηκε ότι του αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη και ότι πέρασε σχεδόν 300 ημέρες στην απομόνωση. Μέχρι τη σύλληψή του τον Ιανουάριο του 2021, είχε περάσει μήνες αναρρώνοντας από την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα.

Ακόμα κι έτσι, εμφανίστηκε σε σχετικά καλή διάθεση και υγεία σε ένα δικαστικό βίντεο μια ημέρα πριν από τον θάνατό του. Η διεθνής κοινή γνώμη δεν φαίνεται να συμφωνεί με την αφήγηση της Ρωσίας για το τι του συνέβη στο ΙΚ-3, ή «Πολικός Λύκος» – μία από τις βορειότερες και σκληρότερες φυλακές της Ρωσίας, σημειώνει το βρετανικό BBC. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Ναβάλνι «πλήρωσε με τη ζωή του την αντίστασή του στη ρωσική καταπίεση», προσθέτοντας ότι ο θάνατός του αποτελεί υπενθύμιση της «πραγματικότητας του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η μητέρα του Ναβάλνι δήλωσε ότι ο γιος της ήταν «ζωντανός, υγιής και ευτυχισμένος» όταν τον είδε για τελευταία φορά στις 12 Φεβρουαρίου, σε ανάρτησή της στο Facebook, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Τι λένε τα ρωσικά δημοσιεύματα για την κατάρρευσή του

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρει ότι οι γιατροί πέρασαν μισή ώρα προσπαθώντας να τον επαναφέρουν. Σύμφωνα με τις Αρχές της φυλακής, οι γιατροί ήταν μαζί του μέσα σε δύο λεπτά και ένα ασθενοφόρο ήταν διαθέσιμο μέσα σε έξι.

Το κρατικό δίκτυο RT -που είναι απαγορευμένο σε πολλές δυτικές χώρες- αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο θρόμβωσης. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε ότι «οι γιατροί πρέπει με κάποιο τρόπο να το καταλάβουν».

Η υγεία του επιδεινώθηκε στη φυλακή

Τους μήνες που ακολούθησαν τη φυλάκιση του Ναβάλνι με την κατηγορία του «εξτρεμισμού» και της «διαφθοράς», εκδόθηκαν διάφορες προειδοποιήσεις και από τους δικηγόρους του ότι η κατάστασή του επιδεινωνόταν, ότι ήταν βαριά άρρωστος ή ότι ήταν άγνωστο πού βρισκόταν.

Παραπονιόταν για σοβαρό πόνο στην πλάτη, πυρετό και μούδιασμα στα πόδια του. Μίλησε για στέρηση ύπνου εξαιτίας των ωριαίων «ελέγχων» από φρουρούς που φώτιζαν με φακούς τα μάτια του και δεν είχε ακόμη ξεπεράσει τις σοβαρές συνέπειες της επίθεσης με νευροτοξικό παράγοντα.