Συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως μέσα από μια νέα έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σχετικά με τις νεοναζιστικές και άλλες ακροδεξιές τάσεις, που εκκολάπτονται στο εσωτερικό του αμερικανικού στρατού.  

Σύμφωνα με το Vice, που επικαλείται την εν λόγω έρευνα, δεκάδες στρατιώτες κρίθηκαν ως ύποπτοι για υποστήριξη ενεργειών σχετικά με τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Το Πεντάγωνο ερεύνησε τουλάχιστον 183 περιπτώσεις ακροδεξιού εξτρεμισμού στο εσωτερικό του στρατεύματος, συμπεριλαμβανομένων 78 περιπτώσεων που υποστηρίζουν ή συνδέονται με κάποιον τρόπο με σχέδια για ανατροπή της αμερικανικής κυβέρνησης ή για αλλαγή της μορφής της εξουσίας με βίαια και παράνομα μέσα».

Ο αμερικανικός στρατός, όπως σημειώνεται στο Vice, έχει τεκμηριωμένα πρόβλημα εξτρεμισμού. Άνθρωποι με ακραίες πολιτικές ιδεολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών υποστηρικτών της «λευκής υπεροχής», χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τον στρατό, για να στρατολογούν και να εκπαιδεύουν νέα μέλη.

Όπως έχει αποδειχτεί, πολλοί νεοναζί είναι πρώην πεζοναύτες. Μάλιστα το 2021, ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, διέταξε μια παύση 60 ημερών σε όλους τους κλάδους, ώστε να μπορέσουν οι υπεύθυνοι αξιωματικοί να αφιερώσουν χρόνο, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η νέα έρευνα από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας, με τίτλο «Ετήσια Έκθεση προς το Κογκρέσο σύμφωνα με το FY 2021 NDAA, Ενότητα 544» αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος. Η έκθεση συντάχθηκε βάσει της απαίτησης για ενημέρωση του Κογκρέσου από το Πεντάγωνο σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται η στρατιωτική ηγεσία ορισμένους από τους πιο προβληματικούς τομείς στον αμερικανικό στρατό: Σεξουαλικές επιθέσεις, απαράδεκτες διακρίσεις, εξτρεμισμό και εγκληματικές δραστηριότητες.

Βάσει της έκθεσης, από τις 183 περιπτώσεις που ερευνήθηκαν, οι 14 αφορούσαν την εμπλοκή και υποστήριξη στρατιωτικών σε βίαιες ενέργειες για επίτευξη στόχων πολιτικής, θρησκευτικής ή ιδεολογικής φύσης» και οι 43 αφορούσαν την «υπεράσπιση, εμπλοκή ή υποστήριξη της τρομοκρατίας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών ή στο εξωτερικό».

Το Vice υπενθυμίζει πως σε δημοσκόπηση του «Military Times», που πραγματοποιήθηκε το 2020, με τη συμμετοχή 1.630 ενεργών στελεχών του στρατού, το ένα τρίτο δήλωσε πως έχει δει «σημάδια» ακροδεξιάς και ρατσισμού μεταξύ των συναδέλφων τους. Ο δε κατάλογος των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων, που αφορούν εξτρεμιστές με στρατιωτικό υπόβαθρο είναι μακρύς.

Όπως αναφέρει το Military.com, πολυάριθμες βίαιες ενέργειες από βετεράνους αλλά και εν ενεργεία στρατιωτικούς έχουν ματαιωθεί τα τελευταία χρόνια από τις αμερικανικές αρχές. Ειδικοί σε εξτρεμιστικά κινήματα έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη πιθανότητα μιας βίαιης ενέργειας ή πολύνεκρης επίθεσης, παρόμοιας με τη βομβιστική επίθεση σε ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα Σίτι το 1995, η οποία σκότωσε 168 άτομα. Δράστης ήταν ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού, ο Τίμοθι ΜακΒέι.

Τον Φεβρουάριο, ένας πρώην Εθνοφύλακας , ο Μπράντον Ράσελ, ο οποίος ίδρυσε τη νεοναζιστική ομάδα «Μεραρχία Atomwaffen», κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να ανατινάξει το ηλεκτρικό δίκτυο της Βαλτιμόρης και να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χάος. Ο Ράσελ, ο οποίος φέρεται να είχε ως «εικόνισμα» τον βομβιστή της Οκλαχόμα Σίτι, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση το 2018 μετά από τη σύλληψή του στη Φλόριντα για κατοχή εκρηκτικών.

Ο 21χρονος πρώην πεζοναύτης, Τζάστιν Χέρμανσον, είχε εμπλακεί σε συνωμοσία ανατροπής της αμερικανικής κυβέρνησης και στο παρελθόν είχαν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες. Το 2020, ένας λοχίας της Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Τράβις στην Καλιφόρνια έφτασε σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Όκλαντ, με ένα λευκό φορτηγό, και άνοιξε πυρ εναντίον των φρουρών ασφαλείας. Ένας εξ αυτών υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο δράστης, που τράπηκε σε φυγή, σκότωσε ακολούθως και έναν αναπληρωτή σερίφη της κομητείας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επιθυμούσε οι επιθέσεις του να αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την υποκίνηση ενός εμφυλίου πολέμου.

Επίσης το 2020, μέλη μιας νεοναζιστικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν δύο πεζοναύτες και αποκαλούνταν «σύγχρονα SS», συνελήφθησαν για τον σχεδιασμό καταστροφής του ηλεκτρικού δικτύου σε βορειοδυτικές πολιτείες. Από τα αρχεία των αμερικανικών αρχών προκύπτει πως τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης σχεδίαζαν και εξέταζαν τη στρατολόγηση και βετεράνων του αμερικανικού στρατού. Είχαν καταφέρει να κλέψουν στρατιωτικό εξοπλισμό και είχαν ζητήσει από στρατιωτικούς να αγοράσουν εκρηκτικά, αλλά και να τους βοηθήσουν με την απόκτηση πυροβόλων όπλων.

Τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον επτά πρώην πεζοναύτες έχουν ομολογήσει, έχουν εμπλακεί ή έχουν ταυτιστεί με τον νεοναζισμό και άλλες ακροδεξιές ιδεολογίες. Όπως ανέφερε το Πεντάγωνο στο δίκτυο «NPR» τον περασμένο Απρίλιο, είχε εντοπίσει, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, 16 περιπτώσεις εξτρεμισμού στις τάξεις του. Οι ειδικοί, σύμφωνα με το Military.com, υπογραμμίζουν ότι τα μέλη του στρατού και οι βετεράνοι αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τις κοινότητες, όταν ακολουθούν τον δρόμο του εξτρεμισμού, δεδομένης της αυξημένης εξοικείωσής τους με τα πυροβόλα όπλα και της ικανότητάς τους να οργανώνουν και σχεδιάζουν αποτελεσματικές επιθέσεις.