Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες με τις γαλλικές εταιρείες EDF, GDF Suez και Areva για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, όμως οι Ιάπωνες της Toshiba έχουν προς το παρόν προτεραιότητα στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις.

«Η Γαλλία ενδιαφέρεται για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Εξετάζουμε τις προσφορές τους, όμως οι συζητήσεις με την Ιαπωνία έχουν προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Τανέρ Ιλντίζ.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι οι EDF, GDF Suez και Areva, διευκρίνισε ο Ιλντίζ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι εν λόγω εταιρείες έχουν υποβάλλει κάποιες προτάσεις.

Η Τουρκία υπέγραψε πέρυσι με τη Ρωσία μια συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας στο Ακουγιού που βρίσκεται σε μεσογειακές ακτές στη νότια Τουρκία.

Η Τουρκία προβλέπει επίσης να κατασκευάσει ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη (βόρεια Τουρκία), στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Υπέγραψε τον περασμένο μήνα με την Toshiba ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για το έργο αυτό, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αν οι συνομιλίες αυτές δεν καταλήξουν, η Τουρκία μπορεί ενδεχομένως να στραφεί προς την EDF, όμως «άλλα ζητήματα» ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, είχε δηλώσει επίσημη τουρκική πηγή.

Η εν λόγω πηγή άφησε να εννοηθεί πως η αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και η αναγνώριση από το γαλλικό κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1915-1917) μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες των Γάλλων.