Ο Μικ Τζάγκερ είναι 80 ετών και εξακολουθεί να είναι ο frontman στους Rolling Stones. Ο Χάρισον Φορντ γύρισε την πέμπτη ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς στην ίδια ηλικία. Σήμερα έχει κλείσει τα 81. Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρώτος 80άρης πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σκοπεύει να επανεκλεγεί και να παρατείνει τη θητεία του μέχρι τα 86 έτη του. «Η ζωή ξεκινά στα 80», έγραψε πέρυσι στα social media ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι 77 ετών. Στόχος του είναι να ξεπεράσει τον Μπάιντεν ως ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη γεροντοκρατία της αμερικανικής πολιτικής, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ απέχουν πολύ από το να αποτελούν εξαιρέσεις ή μοναχικές φιγούρες. Θα μπορούσαν να είναι τα μικρότερα αδέρφια τουλάχιστον 20 γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου. Πολλοί προσπαθούν να κρατηθούν όσο αντέχει το σώμα τους… Και ακόμη πιο πέρα, όπως έδειξε αυτή την εβδομάδα ο Μιτς Μακόνελ, ο ηγέτης της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Ο ΜακΚόνελ, 81 ετών, φάνηκε να παγώνει την προηγούμενη Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο Κόβινγκτον, στην πολιτεία του Κεντάκι, την οποία εκπροσωπεί. Συνέβη ακριβώς τη στιγμή που ρωτήθηκε αν ήταν έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2026, οπότε θα ήταν 90 ετών. Το βίντεο από τη σκηνή είναι εντυπωσιακό. Αποτυπώνει την απίστευτη ένταση της στιγμής των 30 δευτερολέπτων. Ο ΜακΚόνελ έχει ένα απόμακρο βλέμμα, σαν να ήταν χαμένος, ενώ ο βοηθός του προσπάθησε να τον κάνει να αντιδράσει.

Η σκηνή έφερε στο μυαλό ένα παρόμοιο επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 26 Ιουλίου στο Καπιτώλιο. Τον Μάρτιο, ο γερουσιαστής έπεσε στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria στην Ουάσιγκτον και υπέστη διάσειση. Έμεινε εκτός δράσης για περίπου ένα μήνα. Αν και σε άλλες περιπτώσεις ο McConnell έχει δείξει ότι είναι απόλυτα διαυγής, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν αμφισβητεί τώρα μόνο την επανεκλογή του, αλλά και αν μπορεί να παραμείνει ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία. Αλλά οι βοηθοί του ισχυρίζοντας πως πρόκειται για μια περιστασιακή ζαλάδα και ο γιατρός του είπε ότι είναι καλά στην υγεία του.

Η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, 90 ετών, είχε επίσης ένα πρόσφατο ολίσθημα σε ψηφοφορία στη Γερουσία. Πριν από αυτό, οι μακρές ιατρικές απουσίες της εμπόδισαν για εβδομάδες τους διορισμούς ομοσπονδιακών δικαστών του Μπάιντεν στη δικαστική επιτροπή, της οποίας είναι μέλος. Έχει ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές.

Αν και δεν του έχε συμβεί τίποτα τόσο σοβαρό, ο Μπάιντεν είχε επίσης τα κενά του. Ο πρόεδρος φροντίζει τον εαυτό του, ασκείται και δεν πίνει αλκοόλ. Οι τελευταίες του ιατρικές εξετάσεις εντόπισαν ένα μικρό καρκίνωμα που αφαιρέθηκε και άλλες μικρές παθήσεις, αλλά οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν κατάλληλος για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο, αφού εμφανίστηκε με σημάδια στο πρόσωπό του, προέκυψε ότι ο Μπάιντεν είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί μια συσκευή για να τον βοηθήσει να αναπνέει καλύτερα όταν κοιμόταν. Πρόκειται για μια συσκευή που αντιμετωπίζει την υπνική άπνοια, μια πάθηση από την οποία υπέφερε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις συγκεντρώσεις του, ο Τραμπ συχνά προσπαθεί να ειρωνευτεί τον Μπάιντεν δείχνοντας βίντεο με τις πτώσεις του και στιγμές σύγχυσης, υποστηρίζοντας ότι έχει γνωστική εξασθένηση. Το μήνυμα του Τραμπ ότι «η ζωή ξεκινά στα 80» δεν ήταν υπεράσπιση του προέδρου. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στα 80 τους, ακόμα και στα 90, που είναι τόσο υγιείς και διαυγείς όσο ποτέ. Ο Μπάιντεν δεν είναι ένας από αυτούς, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την ηλικία του», ανάρτησε στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social.

Ο μεγιστάνας του Χόλιγουντ Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, ο ιδρυτής της Dreamworks και το αστέρι των Δημοκρατικών που υπογράφει την εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν, συμβούλεψε τον πρόεδρο λίγο πριν παρουσιάσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή να συμφιλιωθεί με την ηλικία του όπως ο Χάρισον Φορντ και ο Μικ Τζάγκερ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ίσως αυτό εξηγεί γιατί τις επόμενες εβδομάδες, ο πρόεδρος έκανε διάφορα αστεία για την ηλικία του. Τον Απρίλιο, σε μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ρωτήθηκε γιατί ήθελε να γίνει πρόεδρος: «Λοιπόν, ξέρετε, όταν ήμουν νεότερος, πριν από 120 χρόνια…» είπε αστειευόμενος και προκαλώντας γέλια στους παρευρισκόμενους. Αλλά αμέσως μετά, η μνήμη του τον πρόδωσε και δεν μπορούσε να θυμηθεί όλα τα εγγόνια του.

Την επόμενη μέρα, σε μια συνάντηση με αξιωματικούς του στρατού των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν επέστρεψε στη «μάχη»: «Πριν από 65 περίπου χρόνια, κατά τη διάρκεια των πρώτων παρατηρήσεων στην πρώτη τάξη της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας, ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ —δεν ήμουν εκεί— ανεξάρτητα από το τι λέει ο Τύπος…», είπε, κάνοντας και πάλι πλάκα με την ηλικία του.

Ο Μπάιντεν συνέχισε τα αστεία στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου. «Μπορεί να νομίζετε ότι δεν μου αρέσει ο Ρούπερτ Μέρντοκ. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Πώς μπορώ να αντιπαθήσω τον τύπο που με κάνει να μοιάζω στον Χάρι Στάιλς [τον 29χρονο Βρετανό τραγουδιστή];» Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ είναι 92 ετών. «Πιστεύω στην Πρώτη τροποποίηση και όχι μόνο επειδή την έγραψε ο καλός μου φίλος Τζίμι Μάντισον», αστειεύτηκε ξανά, αναφερόμενος στη συνταγματική τροποποίηση που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης και η οποία γράφτηκε το 1791 από τον Τζέιμς Μάντισον, έναν από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημόσια απόρριψη

Τα αστεία, ωστόσο, δεν βοήθησαν να αλλάξουν γνώμη των πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research , τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο πρόεδρος είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία. Και όταν ρωτήθηκαν ποιες λέξεις έρχονται στο μυαλό όταν τον σκέφτονται, οι κορυφαίες απαντήσεις ήταν «γέρος», «αργός», «μπερδεμένος» και «bumbling» (γκαφατζής), όρος που χρησιμοποιεί συχνά από τον Τραμπ.

Αλλά και ο Τραμπ δεν είναι νέος. Μερικές φορές οι κινήσεις του φαίνονται αδέξιες και τίποτα δεν είναι γνωστό για τις ιατρικές του εξετάσεις. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 51% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλος για να εκλεγεί ξανά. Στην περίπτωσή του, το κοινό δεν τον συσχετίζει με τη λέξη «γέρος», αλλά μάλλον με «διεφθαρμένο», «εγκληματία» και «ψεύτη», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Η Μαριορί Τέιλορ Γκρίν, βουλευτής και πιστός υποστηρικτής του Τραμπ, ήταν ένας από αυτούς που μίλησαν εναντίον του ΜακΚόνελ: Ο Μπάιντεν, ο ΜακΚόνελ, η Φάινσταϊν και ο Φέτερμαν [ένας 54χρονος γερουσιαστής από την Πενσυλβάνια που υπέστη εγκεφαλικό] είναι παραδείγματα ανθρώπων που είναι δεν είναι κατάλληλοι για αξίωμα και ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη.

Ο ΜακΚόνελ είναι δηλωμένος εχθρός του Τραμπ από τότε που αναγνώρισε ανοιχτά τη νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020. Μετά την απουσία του την Τετάρτη, ο Μπάιντεν τον κάλεσε για να ρωτήσει για την υγεία του. Ο Τραμπ δεν το έκανε. Ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κρατείται «όμηρος» από τη ριζοσπαστική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο ΜακΚόνελ κράτησε την ομάδα του ενωμένη.

Στο πρώτο μισό της θητείας του Μπάιντεν, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην προώθηση μιας σειράς πρωτοβουλιών με διακομματική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων για την Ουκρανία και του νόμου για τις υποδομές. Η αποχώρησή του θα ήταν αιτία για να γιορτάσει ο Τραμπ.

«Οι Αμερικανοί αξίζουν να ελέγχουν νόμιμα τους υποψηφίους μας για να δουν αν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις και ευθύνες», έγραψε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Τενέλι Μπράουν, ειδική στην ηθική της υγείας, σε ένα δοκίμιο του 2008, το οποίο άνοιξε τη συζήτηση για το εάν οι προεδρικοί υποψήφιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε γενετικές εξετάσεις.

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, η πρώην πρεσβευτής του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, 51 ετών, πρότεινε να απαιτηθούν τεστ νοητικής ικανότητας για υποψήφιους άνω των 75 ετών, μια κατηγορία που περιλαμβάνει και τον Μπάιντεν και τον Τραμπ. «Αυτή τη στιγμή, η Γερουσία είναι ο πιο προνομιακός οίκος ευγηρίας στη χώρα», είπε στο Fox News την περασμένη εβδομάδα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, 44 ετών, σκόπευε επίσης να παίξει το χαρτί της ηλικίας όταν μπήκε στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του , τόνισε ότι όταν γεννήθηκε, ο Μπάιντεν ήταν ήδη γερουσιαστής. «Συνηθίζεται να υπηρετείς στην ακμή σου και μετά να δίνεις τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά. Και νομίζω ότι αυτή η γενιά δεν ήταν πραγματικά τόσο πρόθυμη να το κάνει αυτό».

«Ένας από τους λόγους που είμαι υποψήφιος σε σύγκριση με τον Μπάιντεν, είναι, θεέ μου, πως χρειαζόμαστε ενέργεια στην εκτελεστική εξουσία. Χρειαζόμαστε λίγο σθένος, λίγη ζωντάνια», είπε, αποφεύγοντας προσεκτικά να αναφερθεί στον Τραμπ. Αλλά ακόμη και από αυτή την άποψη, έχει επισκιαστεί από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Βίβεκ Ραμασουάμι, 38 ετών, ο οποίος αποτελεί και την έκπληξη της εσωκομματικής διαδικασίας στους Ρεπουμπλικάνους.

Αλλά στην πραγματικότητα οι περιπτώσεις των ΜακΚόνελ, Φάινσταϊν, Μπάιντεν και Τραμπ δεν είναι τόσο ασυνήθιστες. Η Νάνσυ Πελόζι προήδρευσε της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι τα 82 της και παραιτήθηκε μόνο όταν φαινόταν ξεκάθαρο ότι οι Δημοκρατικοί επρόκειτο να χάσουν την προεδρία. Η Ρουθ Μπαντερ Γκινσμπουργκ, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου η θέση είναι ισόβια, παρέμεινε στην καρέκλα της για 11 χρόνια ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο στο πάγκρεας. Παρέμεινε μέχρι που πέθανε το 2020 σε ηλικία 87 ετών.

Οκτώ πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πεθάνει στην εξουσία: οι μισοί δολοφονήθηκαν, ενώ οι άλλοι μισοί πέθαναν από φυσικά αίτια. Κανένας από αυτούς, ωστόσο, δεν ήταν άνω των 70 ετών. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, πέθανε από πνευμονία το 1841, μόλις ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του. Στην ιστορία της Γερουσίας, 301 γερουσιαστές έχουν πεθάνει ενώ ήταν ακόμη στο Κογκρέσο. Μερικοί ήταν άνω των 90 ετών και είχαν περάσει περισσότερο από μισό αιώνα στο Καπιτώλιο. Αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει τον Στορμ Θέρμοντ, γερουσιαστή από τη Νότια Καρολίνα, ο οποίος παρέμεινε σε καροτσάκι, αδυνατώντας να μιλήσει ή να ακούσει, μέχρι που τελικά έφυγε σε ηλικία 100 ετών.

  • Το άρθρο του δημοσιογράφου Μιγκέλ Χιμένεθ δημοσιεύτηκε στην El Pais