Η επιλογή του σωστού χρώματος στους τοίχους των εσωτερικών χώρων του σπιτιού σας παίζει σημαντικό ρόλο. Κάθε χρώμα έχει τη μαγική ικανότητα να ηρεμεί, να χαλαρώνει, να βοηθά στη συγκέντρωση ή και να τονώνει την ενέργειά μας. Έτσι, είναι σημαντικό να διαλέγουμε χρώματα στους εσωτερικούς χώρους που ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα κάθε δωματίου, είτε πρόκειται για μια απόχρωση που βοηθά στη χαλάρωση (άρα ιδανικό για το υπνοδωμάτιό σας) είτε για μια ουδέτερη που προάγει την ηρεμία (άρα σωστή επιλογή για το σαλόνι σας).

«Το χρώμα στους τοίχους σας παίζει σημαντικό ρόλο στην αίσθηση ενός δωματίου. Όπου κι αν κοιτάξετε μέσα στο δωμάτιο, αλληλεπιδράτε με το χρώμα του. Και αυτή η αλληλεπίδραση είναι που επηρεάζει τη διάθεσή σας», λέει η ειδική στα χρώματα εσωτερικών χώρων, Arianna Cesa, στην ιστοσελίδα της Martha Stewart.

Σύμφωνα με την ίδια, όλα έχουν να κάνουν με τη βασική θεωρία των χρωμάτων, η οποία συνδέει τα ζεστά και τα ψυχρά χρώματα με τις διαθέσεις. Οι θερμότερες κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες αποχρώσεις είναι ικανές να «ανακουφίσουν, να δώσουν αισιοδοξία και ενέργεια», ενώ οι ψυχρότερες αποχρώσεις, όπως το πράσινο, το μπλε και το μοβ, «συχνά αποπνέουν ηρεμία και χαλάρωση».

Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή των χρωμάτων που ηρεμεί εσάς μπορεί να μην λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο για κάποιον άλλο. «Είναι σημαντικό να εξετάσετε πώς σας κάνουν να αισθάνεστε τα χρώματα, καθώς είναι υποκειμενικό», λέει η Cesa. «Το χρώμα είναι προσωπικό ζήτημα και οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στις αποχρώσεις». Ωστόσο, υπάρχουν χρώματα που προάγουν συγκεκριμένα συναισθήματα και θα τα δείτε παρακάτω.

Για ευτυχία: Επιλέξτε κίτρινα και ροζ

Η ιδιοκτήτρια μαγαζιού με χρώματα, Nicole Gibbons, αναφέρει πως αν θέλετε να δημιουργήσετε μια χαρούμενη, αναζωογονητική αίσθηση στον χώρο σας, τότε πρέπει να επιλέξετε «ζεστά και ζωηρά» κίτρινα και ροζ. «Τα ζεστά κόκκινα, τα φωτεινά κίτρινα και τα ζωηρά πορτοκάλι μπορούν να φέρουν ενέργεια και ζωντάνια στον χώρο», σημειώνει η Cesa.

Σαλόνι

Για συγκέντρωση: Επιλέξτε λευκά, γκρι ή μπλε

«Τα λευκά και γκρι χρώματα φέρνουν ισορροπία σε έναν χώρο», λέει η Cesa. Αν ο λευκός τοίχος δεν σας εμπνέει ιδιαίτερα, τότε δοκιμάστε ένα απαλό μπλε, το οποίο είναι «συνώνυμο της ηρεμίας και των καθαρών σκέψεων», αναφέρει η ίδια. Η Gibbons προτείνει να βάψετε τους χώρους εργασίας σας σε μπλε αποχρώσεις. «Είναι πολύ ήρεμο, χαλαρό και γαλήνιο. Δίνει μια ανάλαφρη διάθεση, ενώ τονώνει την ενέργεια», προσθέτει η Gibbons.

Σαλόνι

Για ηρεμία: Επιλέξτε ανοιχτά μπλε και πράσινα

Παραδοσιακά, τα γαλάζια και τα πράσινα χρώματα είναι επιλογές για ήρεμους χώρους, καθώς φέρνουν την ηρεμία της υπαίθρου στο δωμάτιό σας. Η Gibbons πιστεύει πως «οτιδήποτε θυμίζει θάλασσα ή ουρανό λειτουργεί καταπραϋντικά». Η Cesa προτείνει επίσης αποχρώσεις του γκρι, καθώς είναι ένα κατευναστικό χρώμα.

Σαλόνι

Για περισσότερη ενέργεια: Επιλέξτε βαθύτερα πράσινα, κόκκινα και ροζ

Ενισχύστε την ενέργεια των χώρων σας με χρώματα όπως κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ και βαθύ πράσινο. «Τα θερμότερα χρώματα, όπως τα κόκκινα, είναι γνωστό ότι δίνουν ενέργεια σε έναν χώρο», λέει η Cesa. «Αν ψάχνετε για ένα ζωηρό χρώμα που θα σας ενθουσιάζει, επιλέξτε ανάμεσα σε αυτές τις δυναμικές αποχρώσεις». Η Gibbons προτιμά το βαθύ πράσινο, καθώς προσφέρει μια ζωντανή ατμόσφαιρα και είναι κατάλληλο για χώρους που φιλοξενούν χαλαρά δείπνα και βραδιές παιχνιδιών.

Σαλόνι

Για χαλάρωση: Επιλέξτε ουδέτερα χρώματα

Πάρτε παράδειγμα από τους επαγγελματίες και δημιουργήστε έναν κομψό χώρο, συγκρατημένο και γαλήνιο, επιλέγοντας ουδέτερα χρώματα. «Οι μονοχρωμίες, με πινελιές ουδέτερων χρωμάτων, θεωρούνται ο πιο εκλεπτυσμένος τρόπος να σχεδιάσετε ένα δωμάτιο ή έναν χώρο», αναφέρει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, Ajaeé Shepard. «Εφαρμόζονται συνήθως για να κάνουν έναν χώρο να φαίνεται πιο κομψός, ενώ δίνουν αρμονία στον σχεδιασμό του. Τα ουδέτερα χρώματα προσφέρουν ήρεμη ατμόσφαιρα και συνήθως συνδυάζονται με πράσινο και φλοράλ».

Σαλόνι