Όλοι έχουμε βρεθεί σε σπίτια που δεν είναι καθόλου ακατάστατα. Τα πάντα είναι αστραφτερά, καλά οργανωμένα και χωρίς ίχνος σκόνης. Μα πώς γίνεται αυτό;

Αυτού του είδους η αφοσίωση ξεπερνάει την εκμάθηση των βασικών κανόνων καθαρισμού. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές που δίνουν οι άνθρωποι με τα πιο καθαρά και συμμαζεμένα σπίτια.

Τι κοινό έχουν οι άνθρωποι με καθαρά σπίτια; Είναι από τη φύση τους καλύτεροι στο να διαχειρίζονται τις πιο δύσκολες δουλειές σπιτιού; Ή απλώς δεν τις αναβάλλουν και τις αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο; Όλα αυτά θα τα μάθετε παρακάτω.

1. Έχουν αυστηρή ρουτίνα καθαριότητας και την τηρούν

Μια συμβουλή που επαναλαμβάνουν οι επαγγελματίες στον χώρο της καθαριότητας είναι να ορίσετε μια ρουτίνα καθαριότητας και να βρείτε τρόπους να την τηρήσετε. «Η ρουτίνα για όσους έχουν μονίμως καθαρά σπίτια είναι νόμος», λέει ο καθαριστής Alex Cortez. «Ένα πράγμα που είναι κοινό σε κάθε καθαρό σπίτι είναι ότι οι άνθρωποι καθαρίζουν κάθε μέρα και, το σημαντικότερο, οργανώνουν τις δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αν το κάνετε αυτό, μετά θα αφιερώνετε μόνο 20-30 λεπτά κάθε μέρα για αυτές τις δουλειές και έτσι κανένα δωμάτιο στο σπίτι σας δεν θα είναι ακατάστατο για πολύ καιρό. Για παράδειγμα, καθαρίστε την κουζίνα τη Δευτέρα, το μπάνιο την Τρίτη, τα υπνοδωμάτια την Τετάρτη, το σαλόνι την Πέμπτη και οτιδήποτε άλλο την Παρασκευή».

2. Καθαρίζουν καθώς προχωρούν

Αρκετές δουλειές του σπιτιού μπορούν να γίνουν πιο απλές, αν τις κάνετε επιτόπου αντί να τις αφήνετε να μαζεύονται. Οι άνθρωποι με τακτοποιημένα σπίτια καθαρίζουν καθώς κινούνται στον χώρο, σε τέτοιον βαθμό που το καθάρισμα μόλις και μετά βίας μοιάζει με αγγαρεία.

«Ένας από τους βασικούς χώρους όπου το βλέπετε αυτό είναι η κουζίνα», λέει ο ειδικός στον καθαρισμό James King. Αυτή η πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί στο μπάνιο, αφού τελειώσετε με την πρωινή σας ρουτίνα, ή στο υπνοδωμάτιο. «Αν πλένετε τα πιάτα, τα σκεύη και τους πάγκους της κουζίνας ενώ μαγειρεύετε, μπορείτε να αποτρέψετε τη συσσώρευσή τους», προτείνει ο King.

Γυναίκα τακτοποιεί τα μαξιλάρια του καναπέ

3. Τα καθαριστικά βρίσκονται σε βολικό σημείο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρείτε το σπίτι σας πάντα καθαρό είναι να έχετε πάντα πρόχειρα τα καθαριστικά σας, ώστε να μπορείτε να καθαρίζετε κάθε λεκέ ή σωρό σκόνης μόλις τα εντοπίσετε.

4. Προλαμβάνουν τη βρομιά πριν εμφανιστεί

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που εξαρτάται από τον καθαρισμό. Για να είναι το σπίτι τους πάντα καθαρό, οι άνθρωποι με νοικοκυρεμένα σπίτια εφαρμόζουν συνήθως αρκετά προληπτικά μέτρα, για να αποτρέψουν τη σκόνη ή να εμποδίσουν τη βρομιά να μεταφέρεται σε άλλους χώρους. «Μην φοράτε ποτέ παπούτσια μέσα στο σπίτι», λέει η ειδικός στον καθαρισμό Delah Gomasi. «Θα εκπλαγείτε με το πόση βρομιά και σκόνη αποφεύγετε στα πατώματα, όταν βγάζετε τα παπούτσια σας στην πόρτα».

5. Έχουν ρουτίνα καθαρισμού το πρωί και το βράδυ

«Οι άνθρωποι με καθαρά σπίτια ακολουθούν σχεδόν πάντα μια ρουτίνα πρωινής και βραδινής βάρδιας, για να ξεφορτωθούν διάφορες δουλειές που έχουν προκύψει και να ξεκινήσουν το πρωινό τους χαλαρά», λέει ο James King. «Μόλις ξυπνήσουν, στρώνουν πάντα το κρεβάτι. Αυτό κάνει το δωμάτιο να φαίνεται τακτοποιημένο. Το βράδυ φροντίζουν να μην έχουν μείνει πιάτα στον νεροχύτη, να έχουν πετάξει τα αποφάγια και να είναι καθαροί οι πάγκοι της κουζίνας. Ακόμα και μικρά βήματα, όπως αυτά, βοηθούν στην οργάνωση του σπιτιού».

6. Επενδύουν σε έξυπνες συσκευές

Ο καθαρισμός του σπιτιού είναι, φυσικά, πολύ χρονοβόρος. Αν αναρωτιέστε πώς τα χωράνε όλα αυτά στην ημέρα τους, τότε δεν είστε οι μόνοι. «Οι άνθρωποι με καθαρά σπίτια έχουν κάποια επιπλέον βοήθεια από την τεχνολογία», αποκαλύπτει η ιδιοκτήτρια εταιρείας καθαρισμού, Laura Smith. «Οι μικρές ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ που λειτουργούν καθημερινά κάνουν τη διαφορά». Μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν έξυπνους καθαριστές αέρα ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις να χρησιμοποιούν έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές που ελέγχονται από τα τηλέφωνά τους, για να προγραμματίσουν το πλυντήριο πιάτων ή το πλυντήριο ρούχων.