Κάνει να λέμε ψέματα στο παιδί; Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι γονείς το κάνουν. Οι ειδικοί όμως συνιστούν να αποφεύγουμε ακόμα και τα «μικρά ψεματάκια». Δείτε πώς.
Σίγουρα σας έχει τύχει να «αναγκαστείτε» να πείτε στο παιδί σας ότι ο Ρόκι δεν πέθανε αλλά «πάει να βρει τη μαμά του», «θα γίνει άστρο στον ουρανό» ή «θα πάει για σαφάρι στην Αφρική με τα λιοντάρια». Πρόκειται για φαινομενικά αθώα ψέματα που σκοπό έχουν να προστατέψουν το παιδί. Του κάνουν όμως, τελικά, καλό;
Οι γονείς τείνουν να λένε ψέματα για θανάτους, διαζύγια, καταστροφές και ό,τι κάνει αυτόν τον κόσμο πιο άσχημο μέρος για να προστατέψουν τα παιδιά. Ωστόσο τα παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα από ό,τι νομίζουμε και πιθανότατα μια τέτοια συμπεριφορά θα καταλήξει στο να μην σας πιστεύει εντέλει το παιδί για τίποτα.
Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε το σωστό, σας παραθέτουμε τα πιο συνηθισμένα ψέματα των γονιών και πώς να τα αποφύγετε, όπως τα επεσήμαναν οι ειδικοί στο http://mom.me/.
Το «απειλητικό» ψέμα
Τι είναι: Εφευρίσκετε «συνέπειες» που θα έχουν κάποιες πράξεις για να πείσετε το παιδί σας να κάνει αυτό που θέλετε. Για παράδειγμα «Αν δεν πέσεις γρήγορα για ύπνο, δεν θα έρθει φέτος ο Άη Βασίλης».
Τι να πείτε αντ’ αυτού: Αντί να απειλείτε το παιδί, δώστε του κίνητρα. Πείτε του για παράδειγμα «Αν πέσεις νωρίς για ύπνο, θα προλάβουμε να διαβάσουμε παραμύθια».
Τα παιδιά μπορούν εύκολα να καταλάβουν ότι τα παραπλανούν οι γονείς του και έτσι να βγάλουν το συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να τους εμπιστεύονται. Ή ακόμα χειρότερα, να αντιγράψουν αυτή τους την συμπεριφορά.
Διαβάστε περισσότερα στο baby.gr…