Η κατάψυξη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συντηρήσετε διάφορες κατηγορίες τροφίμων, όπως κρέας, λαχανικά και φρούτα.
Ο καλύτερος τρόπος για να συντηρήσετε το κρέας στην κατάψυξη και να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν βακτήρια κατά τη διαδικασία του ξεπαγώματός του είναι ο εξής:
Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι πρέπει να προστατεύσετε το κρέας από την έκθεσή του στον αέρα.
Τυλίξτε το κρέας πολύ σφιχτά είτε μέσα σε πλαστική μεμβράνη, είτε σε ειδικό χαρτί κατάψυξης. Στη συνέχεια τυλίξτε το «πακέτο» σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και βάλτε το μέσα σε μια ειδική σακούλα για κατάψυξη.
Αν ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία, το κρέας μπορεί να διατηρηθεί μέσα στην κατάψυξη για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Η απόψυξη των τροφίμων είναι επίσης μια διαδικασία, που απαιτεί μεγάλη προσοχή για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηρίων και δεν είναι ίδια για όλα τα τρόφιμα.
1. Αποφύγετε τη θερμοκρασία δωματίου
Πρέπει να θυμάστε ότι η «επικίνδυνη ζώνη» για την ανάπτυξη βακτηρίων είναι οι θερμοκρασίες από 5 έως 60 βαθμούς Κελσίου. Επομένως η «θερμοκρασία δωματίου» δεν είναι η κατάλληλη για να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας lifehacker.com.
2. Βάλτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο
Μπορείτε να το κάνετε με: κρέας, φρούτα, κάποια λαχανικά και κατεψυγμένα φαγητά
Είναι μία από τις πιο κοινές τεχνικές απόψυξης τροφίμων και μία από τις πιο ασφαλείς.
Βγάζετε το κατεψυγμένο τρόφιμο από την κατάψυξη και το βάζετε στο ψυγείο. Μπορεί η διαδικασία απόψυξης να διαρκεί περισσότερο, όμως χάρη στο κρύο περιβάλλον του ψυγείου δε θα αναπτυχθούν βακτήρια.
3. «Κρύο ντους»
Μπορείτε να το κάνετε με: κρέας, φρούτα
Αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε τα τρόφιμα αμέσως και πρέπει να τα ξεπαγώσετε γρήγορα, τότε μπορείτε να τους κάνετε ένα «κρύο ντους» κάτω από κρύο νερό.
Φροντίστε να είναι τυλιγμένα καλά μέσα σε πλαστική σακούλα και να μην υπάρχουν διαρροές καθώς θα τα βυθίστε μέσα στο κρύο νερό.
Θα πρέπει να αλλάζετε το νερό κάθε περίπου μισή ώρα, ενώ η διαδικασία απόψυξης μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του τροφίμου.
Μόλις ξεπαγώσει το τρόφιμο πρέπει να το μαγειρέψετε αμέσως. Δε μπορείτε να το ξαναβάλετε στην κατάψυξη.
4. «Ζεστό ντους»
Μπορείτε να το κάνετε με: λεπτά κομμάτια κρέατος, φρούτα
Αν βιάζεστε πολύ, τότε μπορείτε να ξεπαγώσετε κρέας με ζεστό νερό, ιδανικά στους 60 βαθμούς Κελσίου.
Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε λεπτά κομμάτια κρέατος, τα οποία θα πρέπει να μαγειρέψετε αμέσως μετά.
5. Βάλτε το στα μικροκύματα
Μπορείτε να το κάνετε με: λεπτά κομμάτια κρέατος, φρούτα, κάποια λαχανικά και κατεψυγμένα φαγητά
Αυτή τη μέθοδο πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε μόνο αν θέλετε να μαγειρέψετε κάτι άμεσα.
Θα πρέπει να έχετε κάνει όλη την προετοιμασία από πριν, προτού γυρίσετε το διακόπτη του φούρνου μικροκυμάτων στην ένδειξη «απόψυξη».
Φυσικά, θα πρέπει να αφαιρέσετε οτιδήποτε πλαστικό και να τοποθετήσετε το κρέας σε ένα ειδικό σκεύος για το φούρνο μικροκυμάτων.
6. Ρίξτε λίγο ξύδι
Μπορείτε να το κάνετε με: κρέας
Μπορείτε να επισπεύσετε τη διαδικασία της απόψυξης ενός τροφίμου αν βάλετε λίγο ξύδι. Επίσης, το κρέας θα γίνει πιο μαλακό.
Ξεβγάλετε με νερό προτού μαγειρέψετε.
7. Μαγειρέψτε κατ’ ευθείαν
Μπορείτε να το κάνετε με: όλα τα λαχανικά
Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορείτε να τα ρίξετε απ’ ευθείας στη κατσαρόλα, χωρίς να χρειάζεται να τα ξεπαγώσετε πρώτα.