Ένα απλό τεστ αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανιχνεύει τις πιθανότητες του συνδρόμου Ντάουν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Το εν λόγω τεστ πρόκειται να δοκιμαστεί από το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας με απώτερο στόχο να μειωθεί ο αριθμός των αμνιοπαρακεντήσεων που γίνονται για τον ίδιο λόγο.
Η έρευνα που διεξάγεται στο Νοσοκομείο Great Ormond Street θα αξιολογήσει κατά πόσο αυτό το προγεννητικό τεστ θα μπορούσε να εισαχθεί το βρετανικό σύστημα υγείας.
Προς το παρόν ο κίνδυνος της τρισωμίας 21 (σύνδρομο Ντάουν) αξιολογείται με βάση την ηλικία της γυναίκας, ένα υπερηχογραφημα και δείκτες του αίματος. Οι γυναίκες που θεωρούνται ότι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου μπορούν να κάνουν αμνιοπαρακέντηση, μια επεμβατική διαδικασία που σχετίζεται με κίνδυνο αποβολής σε ποσοστό 0,5% ανάλογα με την εμπειρία του γιατρού.Ο σκοπός των ερευνητών είναι να μειώσουν τον αριθμό των γυναικών που καλούνται να υποβληθούν σ’ αυτή την επεμβατική μέθοδο.
Το νέο τεστ αίματος που ήδη διατίθεται ιδιωτικά στις Η.Π.Α. ελέγχει μικρά δείγματα του DNA από τον πλακούντα και το έμβρυο που «πλέουν» στο αίμα της μητέρας. Εκτιμάται ότι το τεστ είναι ακριβές κατά 99%. Σε περίπτωση υψηλής πιθανότητας η μητέρα έχει την επιλογή της επεμβατικής εξέτασης, ενώ σε περίπτωση χαμηλής πιθανότητας οι γονείς καθησυχάζονται, γνωρίζοντας όμως ότι πρόκειται για τεστ πιθανοτήτων (και όχι για μια διαγνωστική εξέταση).
Η καθηγήτρια Lyn Chitty από το Νοσοκομείο Great Ormond Street που ηγείται των ερευνών δήλωσε στο BBC: «Θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των παρεμβατικών τεστ και να αυξήσει το ποσοστό ανίχνευσης -πρόκειται για πολύ σημαντικά δεδομένα και θα ήταν υπέροχο να εισαχθεί στο εθνικό σύστημα υγείας.»
Σύμφωνα με τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα η χρήση του μη επεμβατικού αυτού τεστ για τον έλεγχο των γυναικών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν ένα μωρό με σύνδρομο Ντάουν θα μπορούσε να συμβάλλει στην πιο έγκαιρη και πιο ασφαλή διάγνωση.
Διεθνώς το εν λόγω τεστ μπορεί να γίνει με την αποστολή δείγματος μητρικού αίματος σε εργαστήρια συγκεκριμένων εταιριών στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Πηγή: vita.gr