Τα παιχνίδια φτιάχνονται για την ευχαρίστηση των παιδιών ωστόσο κάποια κρύβουν κίνδυνους γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί κατά την επιλογή τους.
Σιγουρευτείτε πως είναι κατάλληλα για την ηλικία του
Δείτε την προτεινόμενη ηλικία στη συσκευασία του παιχνιδιού και ψάξτε για ενδείξεις κινδύνων. Συχνά οι γονείς έχουν την τάση να επιλέγουν παιχνίδια για μεγαλύτερες ηλικίες καθώς πιστεύουν πως το παιδί τους μπορεί να παίξει με αυτά αλλά πρόκειται για λάθος αντίληψη. Θα πρέπει να θυμάστε πως τα παιδιά μέχρι την ηλικία των τριών χρόνων έχουν την τάση να βάζουν πράγματα στο στόμα τους.
Εξετάστε τα παιχνίδια
Σιγουρευτείτε πως η συσκευασία είναι κλειστή δεδομένου ότι εάν έχει ανοιχτεί μπορεί το παιχνίδι να έχει υποστεί κάποια ζημιά. Μόλις πάτε στο σπίτι σας τσεκάρετε για πιθανούς κινδύνους. Ρόδες, βίδες, κουμπιά κλπ, τα οποία εύκολα μπορούν να βγουν και να καταλήξουν στο στόμα του. Επίσης, τσεκάρετε για σπασίματα ή ραγίσματα στο παιχνίδι με αποτέλεσμα κάποια σημεία του να είναι αιχμηρά. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και εάν το παιχνίδι λειτουργεί με μπαταρίες βεβαιωθείτε πως έχει τη σφραγίδα ασφαλείας.
Βάλτε κανόνες στο παιχνίδι
Θα πρέπει να επιβλέπετε το παιδί σας όταν παίζει. Εάν το παιδί σας είναι πιο μεγάλο θα πρέπει να του μάθετε πως πρέπει να διαβάζει τις οδηγίες και να χρησιμοποιεί τα παιχνίδια του όπως πρέπει. Εάν πρόκειται για κάποιο ποδήλατο, πατίνι κλπ επιμείνετε να βάζει κράνος. Όταν τελειώνει το παιχνίδι θα πρέπει να το μάθετε να τα μαζεύει και να τα βάζει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ώστε να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς.