Υλικά
- 4 ποτήρια νερό
- 10 κιλά μήλα ή φιρίκια
Εκτέλεση
Παίρνετε τα μήλα ή τα φιρίκια και τα πλένετε, τα κόβετε σε χοντρές φέτες αφαιρώντας τα κοτσάνια και τα σπόρια τους.
Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση.
Βράζουμε αρκετή ώρα, έως ότου τα φρούτα λιώσουν.
Όταν κρυώσουν τα βάζουμε σε δόσεις σε ένα τουλουπάνι και πιέζοντας συγκεντρώνουμε το χυμό τους σε μια άλλη κατσαρόλα.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου ο χυμός γίνει σκουρόχρωμος και παχύρρευστος σαν μέλι.
Τον βάζουμε σε μικρά βάζα και τον διατηρούμε όπως τις μαρμελάδες.
Αν θέλουμε χρησιμοποιείται αντί για μέλι σε ροφήματα και τηγανίτες, αλλά και σαν πετιμέζι σε κέικ και νηστίσιμες συνταγές.