Σε περισσότερες από 170 χώρες γιορτάζεται κάθε χρόνο η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που έχει καθιερωθεί από τις 1-7 Αυγούστου, ενώ στη χώρα μας από 1-7 Νοεμβρίου.
Στόχος του εορτασμού είναι αφενός η πληροφόρηση του κοινού, ώστε να υποστηρίξει, να προωθήσει και να προστατεύσει τον θηλασμό και αφ’ ετέρου η δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την παροχή βοήθειας στις μητέρες που θηλάζουν, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και την υγεία των βρεφών.
Από το 1990 καθιερώθηκε η Διακήρυξη Innocenti ( Innocenti Declaration) με την συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF.
Η Διακήρυξη προστατεύει και προάγει τον θηλασμό μέσα από τις Εθνικές Νομοθεσίες με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί ενεργά τον μητρικό θηλασμό, με την εφαρμογή των 10 βημάτων για επιτυχή θηλασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος( International Code of Marketing on Breast milk Substitutes).
Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ και της UNICEF ο θηλασμός αρχίζει την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό και είναι αποκλειστικός στους 6 πρώτους μήνες της ζωής. Μπορεί, όμως, να συνεχιστεί παράλληλα με τις στερεές τροφές και για 2 χρόνια μετά.
Στην Ελλάδα το 80% των Ελληνίδων θηλάζουν κατά την έξοδο τους από το μαιευτήριο και αρκετά συχνά αποκλειστικά (περίπου 52%), αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία εγκαταλείπουν πριν τους 6 μήνες και δίνουν μπιμπερό.
Παγκόσμια, πάνω από το 40% των βρεφών που είναι κάτω των 6 μηνών , παρέχεται αποκλειστικός θηλασμός ο οποίος σώζει ζωές.
Το 41% των βρεφών που πεθαίνουν μεταξύ 2 και 28 ημερών από την γέννηση θα μπορούσαν να σωθούν από αυτή την απλή παρέμβαση του ΜΘ την 1η ώρα.
Το θέμα του φετινού εορτασμού που ανακοινώθηκε από την WABA (World Alliance for Breastfeeding Action ) επικεντρώνεται στην κινητοποίηση των νέων γενεών με το σύνθημα: «Talk to me, Breastfeeding, a 3D Experience».