Ιστορικά οι άνδρες έπιναν συνήθως περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες. Όμως μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η «ψαλίδα» τείνει να κλείσει, καθώς οι γυναίκες πίνουν πια όλο και πιο πολύ – με τις όποιες αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία τους.
Η τάση σύγκλισης ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πιο αισθητή μεταξύ των νέων ενηλίκων. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1981, πίνουν πλέον περισσότερο από τους άνδρες συνομηλίκους τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τιμ Σλέιντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», αξιολόγησαν 68 διεθνείς έρευνες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980-2014 και οι οποίες αφορούσαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί μεταξύ 1948-2014. Όλες οι έρευνες συνέκριναν τις συνήθειες των δύο φύλων στην κατανάλωση αλκοόλ και συνολικά αφορούσαν ένα δείγμα άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ατόμων.
Η βασική διαπίστωση είναι ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, μικραίνει η διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως επειδή οι τελευταίες πίνουν παραπάνω (ενώ, από την άλλη, ουκ ολίγοι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση). Μια ανάλογη τάση έχει καταγραφεί και στο κάπνισμα, με τις γυναίκες να καπνίζουν πια περισσότερο, ενώ περισσότεροι άνδρες πλέον το κόβουν.
Ενδεικτικά, οι άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1891-1910, είχαν 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν αλκοόλ από ό,τι οι γυναίκες. Όμως για τους άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1991-2000 η «ψαλίδα» με τις γυναίκες είχε πια σχεδόν κλείσει (μόνο 1,1 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν οι άνδρες αλκοόλ).
Αλλά και για την προβληματική κατανάλωση αλκοόλ (τα «γερά ποτήρια»), την ίδια περίοδο η «ψαλίδα» υπέρ των ανδρών συρρικνώθηκε από το 3 στο 1,2.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε πενταετία που περνούσε, το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ μειωνόταν κατά 3,2%. Η «ψαλίδα» άρχισε να κλείνει με ταχύτερο ρυθμό για τις γυναίκες και τους άνδρες που γεννήθηκαν μετά το 1966.
Μετά από αυτά οι ερευνητές επισήμαναν ότι «ιστορικά η χρήση και η κατάχρηση του αλκοόλ είχε θεωρηθεί ανδρικό φαινόμενο. Η νέα μελέτη θέτει πλέον σε αμφισβήτηση αυτή την υπόθεση και δείχνει ότι οι νέες γυναίκες θα πρέπει να αποτελέσουν τον κατ’ εξοχήν στόχο συντονισμένων προσπαθειών για τη μείωση των συνεπειών του αλκοόλ».