Το διαζύγιο, ακόμη και το συναινετικό, είναι μια δύσκολη απόφαση για τους γονείς, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Δεν είναι λίγα μάλιστα τα παιδιά που καλούνται παίξουν το ρόλο του «μεσίτη» μεταξύ των γονέων, αν το κλίμα μεταξύ τους είναι εχθρικό, κι άλλα που «θρηνούν» την απώλεια του ενός γονέα όταν ξαφνικά έχει μετακομίσει σε άλλο σπίτι. Υπάρχουν επίσης και τα παιδιά που καλούνται να παρηγορήσουν κάποιον γονέα, εάν είναι εκείνος ο πληγωμένος της σχέσης.
Σε κάθε περίπτωση το διαζύγιο πληγώνει, ακόμα κι αν συμβαίνει όταν τα παιδιά είναι σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό που έχει όμως σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι γονείς να χειρίζονται σωστά την κατάσταση και να μην «καταστρέφουν» συναισθηματικά τα παιδιά τους.
Δείτε ποια είναι τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι χωρισμένοι γονείς και προσπαθήστε να τα αποφύγετε…
1. Τσακώνονται μπροστά στα παιδιά. Ακόμα κι αν γίνεται από το τηλέφωνο ή σε άλλο δωμάτιο, αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν ακούει ή δεν καταλαβαίνει. Και κάνετε μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.
2. Ζητούν από τα παιδιά να φέρουν το βάρος της απόφασης ή να διαλέξουν ποιανού το μέρος θα πάρουν. Κι αυτό είναι κάτι που τα γεμίζει με ενοχές, άγχος, σύγχυση. Λάβετε μόνοι σας τις αποφάσεις σας ώστε τα παιδιά να μην αισθάνονται υπεύθυνα.
3. Ξεχνούν να τονίσουν ότι παρά τον χωρισμό εξακολουθούν να είναι η μαμά και ο μπαμπάς και πως η αγάπη τους θα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Ο φόβος της απώλειας είναι τεράστια συναισθηματική επιβάρυνση για μια παιδική ψυχή.
4. Εκμυστηρεύονται λεπτομέρειες για το διαζύγιο σαν να έχουν απέναντί τους κάποιον ενήλικα προκειμένου να κερδίσουν τη συμπάθεια ή τη συναισθηματική τους υποστήριξη.
5. Υποτιμούν και προσβάλουν με κάθε τρόπο τον άλλο γονέα και δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο σύγχυση, ενοχές, θλίψη, ανασφάλεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση στα παιδιά.
6. Αποξενώνουν το παιδί από τον άλλο γονέα για δικούς τους εγωιστικούς λόγους . Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δυσανασχετούν πολλά παιδιά αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.
7. Ζητούν από τα παιδιά να κατασκοπεύσουν και να μάθουν λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του άλλου γονέα. Αφήστε τα παιδιά να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία, χωρίς τις ευθύνες των ενήλικων στις πλάτες τους.
Επανορθώστε τα λάθη σας
Πολλοί χωρισμένοι γονείς διαβάζοντας τα παραπάνω λάθη μπορεί να αναγνωρίσουν δικές τους συμπεριφορές και να ταυτιστούν.
Είναι άραγε ποτέ αργά να διορθώσει κανείς τα λάθη του; Όχι, γιατί τα παιδιά είναι εξαιρετικά επιεική, τουλάχιστον αν είναι ακόμα μικρά διότι καθώς μεγαλώνουν γίνονται πιο σκληρά. Αν λοιπόν έχετε κάνει λάθη, είναι σημαντικό να κάνετε τα εξής:
- Ζητήστε συγνώμη στα παιδιά λέγοντας ότι λυπάστε για τη συμπεριφορά σας.
- Εξηγήστε λεπτομερώς τι ακριβώς έχετε κάνει λάθος και αλλάξτε τη συμπεριφορά σας ‘δω και στο εξής.
- Επιτρέψτε στο παιδί σας να κάνει ένα ειδικό σήμα όταν ξεφεύγετε. Για παράδειγμα, πείτε του να σηκώνει το χέρι όταν αισθάνεται ότι το φέρνεται σε δύσκολη θέση με τις συζητήσεις σας, κάτι δηλαδή που θα λειτουργεί σαν ένα time-out και θα σας κάνει να σταματήσετε αμέσως.