Νομίζετε ότι οι γάμοι των ομοφυλοφίλων είναι νέα ιστορία; Μια ματιά στις εφημερίδες του 19ου αιώνα πείθει και τον πλέον δύσπιστο ότι το πράγμα μόνο έτσι δεν είναι!
Παρά τον πουριτανισμό και τη σεμνοτυφία της Δύσης και τη σχετική έκπληξη των προγόνων μας σε τέτοια δημοσιεύματα, η ανθρωπότητα κατάλαβε από νωρίς ότι δεν μπορεί να χωρίσει δυο ανθρώπους που αγαπιούνται, καθώς ο έρωτας θα βρει τον τρόπο να επιβιώσει ακόμα και μέσα σε κλίμα εχθρικό.
Γυναίκες παρίσταναν εξάλλου αρκετά συχνά τους άντρες σε Ευρώπη και Αμερική κατά τον 19ο αιώνα, μιας και η ζωή του αρσενικού ήταν απείρως πιο εύκολη, απολαμβάνοντας μεγαλύτερες ελευθερίες και κάνοντας σαφώς καλύτερες δουλειές.
Και βέβαια το να παντρευτεί η μασκαρεμένη γυναίκα μια γυναίκα ήταν η καλύτερη δυνατή κίνηση για να κρύψει για πάντα την πραγματική ταυτότητα του φύλου της. Ποιος θα εξακολουθούσε να νομίζει για γυναίκα τον θηλυπρεπή συνάδελφό του όταν έβλεπε το προσκλητήριο του γάμου του;
Τι τα θέλετε, οι χαλεποί καιροί καλούν πάντα σε δημιουργικές λύσεις…
Από οικιακή βοηθός, χασάπης
Ήταν το 1822 όταν η εφημερίδα της Σκοτίας «Glasgow Chronicle» δημοσίευσε μια σκανδαλοθηρική και «πιπεράτη» ιστορία που έγινε παγκόσμια είδηση, πυροδοτώντας τρελό κουτσομπολιό στα μήκη και τα πλάτη της Δύσης. Η Έλεν Όλιβερ ήταν λοιπόν μια υπηρέτρια σε αριστοκρατική οικία που έπιασε κάποια στιγμή φιλίες με έναν νεαρό άντρα, ο οποίος αποδείχθηκε ωστόσο γυναίκα.
Ενθαρρυμένη από το παράδειγμα της φίλης της και τη σαφώς καλύτερη ζωή που ζούσε, η Έλεν αποφάσισε να τη μιμηθεί προσποιούμενη τώρα τον άντρα. Η οικονόμος έγινε λοιπόν Τζον και είδε τη ζωή της να αλλάζει μαγικά: αφού δούλεψε λίγο καιρό ως σοβατζής(!),έπιασε κατόπιν δουλειά σε χασάπικο, αμειβόμενη πια με πολλά περισσότερα από τον μισθό της οικιακής βοηθού.
Για λόγους που δεν έγιναν ποτέ γνωστοί, η Έλεν άρχισε τώρα να φλερτάρει γυναίκες και έφτασε μάλιστα και λίγο πριν τον γάμο με τη νέα καλή της, αν και τελικά αναγνωρίστηκε από το παλιό της αφεντικό και έκτοτε τα ίχνη της χάθηκαν οριστικά. Όπως κι αν έχει, η ιστορία της όχι μόνο έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου, αλλά πυροδότησε και πάμπολλες μιμήσεις…
Σύλληψη για ασωτία
Οι αρχές του 20ού αιώνα θεωρήθηκαν εν πολλοίς ότι σηματοδοτούσαν μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα, αν και το αγαπημένο χόμπι του Τύπου να ξεμπροστιάζει τις γυναίκες που καμώνονταν τους άντρες συνεχίστηκε με την ίδια δυναμική. Κι έτσι το 1906 η εφημερίδα της Ουάσιγκτον «The Spokane Press» δημοσίευσε μια είδηση για έναν θηλυκό γαμπρό που κυκλοφορούσε με το πλαστό όνομα Τζον Γουίτμαν.
Κατά τη δημοσιογραφική έρευνα, ο Γουίτμαν είχε γεννηθεί Πολίν Γουέμπστερ και παντρεύτηκε κάποια στιγμή μια σερβιτόρα ονόματι Έτα Τζέλεϊ. Το αντρόγυνο μάζευε λεφτά για να ανοίξει δικό του εστιατόριο, όταν μπήκε στην όλη εικόνα ένας τοκογλύφος, ο οποίος κρατούσε τον μισθό της σερβιτόρας και δεν της έδινε μία. Ακόμα χειρότερα, ο Κορνέ, όπως τον ονόμασε η εφημερίδα, αποφάσισε να ψάξει το ιστορικό του άντρα της, καθώς η θηλυπρέπειά του του φαινόταν ύποπτη.
Τρεις μέρες λοιπόν μετά τον γάμο του ζεύγους, ο Κορνέ έβαλε να συλλάβουν τον Γουίτμαν με ψευδείς κατηγορίες ασωτίας, κι αυτό για να αναγκάσει τις Αρχές να εξακριβώσουν το φύλο του. Ο τοκογλύφος είχε δίκιο: η Πολίν ήθελε να ζήσει ως Τζον για να διεκδικήσει καλύτερη μοίρα στον κόσμο κάνοντας «αντρικές δουλειές», όπως είπε η εφημερίδα.
Όταν μάλιστα η Έτα πληροφορήθηκε την πραγματική ταυτότητα του συζύγου της, έπεσε λέει από τα σύννεφα και «ξέσπασε σε αναφιλητά». Παρά το σοκ της, συνέχισε να «αγαπά τον Τζον μετά τη σύλληψή του και να τον επισκέπτεται συχνά στη φυλακή φέρνοντας του λιχουδιές, συμπεριφερόμενη όπως θα έκανε και κάθε άλλη νύφη τριών ημερών σε μια τέτοια περίσταση»…
Η κόμισσα Σαρόλτα Βέι
Δεν παντρεύονταν ωστόσο όλοι οι θηλυκοί σύζυγοι γυναίκες μόνο και μόνο για να θολώσουν περαιτέρω τα νερά. Τρανό παράδειγμα είναι εδώ η αριστοκράτισσα Σαρόλτα Βέι, κόρη ανώτερου στρατιωτικού, ο οποίος επειδή είχε τόσες θυγατέρες αποφάσισε να μεγαλώσει τη Σαρόλτα ως γιο από τον καημό του! Κάποια στιγμή η γυναίκα του γέννησε τον διάδοχο, αν και η κοπέλα συνέχισε να μεγαλώνει ως αγόρι.
Η Σαρόλτα ενηλικιώθηκε λοιπόν και έφυγε από τους κόλπους του πατρικού της ως κόμης Σάντορ Βέι. Κάποια στιγμή παντρεύτηκε μια δασκάλα, κόρη ανώτατου δημόσιου υπαλλήλου, όταν και έκανε το μοιραίο λάθος: άρχισε να δανείζεται λεφτά από τον πεθερό της, με τα μεγάλα χρηματικά ποσά να δημιουργούν έριδες και τριβές.
Η κόρη του αναγκάστηκε έτσι να ομολογήσει ότι ο σύζυγός της ήταν γυναίκα και από τις έρευνες μάλιστα διαπιστώθηκε ότι και ο ιερέας που τους πάντρεψε ήταν ενδεχομένως γυναίκα (και σίγουρα όχι πάστορας)! Ο γάμος ήταν σαν να μη συνέβη λοιπόν ποτέ και καθένας τράβηξε τον δρόμο του…
Οι κυρίες ξέρουν καλύτερα
Οι γυναίκες είχαν πολλούς προσωπικούς λόγους να θέλουν να παριστάνουν τους άντρες, την ίδια ώρα που κάθε γυναίκα που παντρευόταν με θηλυκό γαμπρό ήξερε ή δεν ήξερε την πραγματική του ταυτότητα. Η εφημερίδα «American Citizen» δημοσίευσε το 1876 ένα απόσπασμα μιας επιστολής που είχε στείλει ένα Σκοτσέζος σε φίλο του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου τον ενημέρωνε για μια «πικάντικη» ιστορία που σάρωνε την Αγγλία.
Δυο γυναίκες λοιπόν, καθόλου ικανοποιημένες από τα στεφάνια τους, εξομολογήθηκαν τη γαμήλια δυστυχία τους και αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Τραβώντας κλήρο, η μία θα έπαιρνε τον ρόλο του γαμπρού και η άλλη της νύφης. Όπως και έγινε δηλαδή, με τον Τζέιμς Χαν, όπως μετονομάστηκε ο θηλυκός γαμπρός, να παίρνει τη νέα του γυναίκα παραμάσχαλα και να μετακομίζουν στο Έσεξ, όπου και άνοιξαν ένα μικρό πανδοχείο.
Οι δυο γυναίκες έζησαν ευτυχισμένες για τα επόμενα 31 χρόνια, μέχρι να τους χωρίσει τελικά ο θάνατος της συζύγου. Όσο για τον θηλυκό χήρο πια, έγινε προβεβλημένο μέλος της τοπικής κοινωνίας και έφτασε να λειτουργεί και ως επίτροπος του τοπικού ναού, πριν αποκαλυφθεί στα στερνά του η πραγματική ταυτότητά του …
Από μητέρα δύο παιδιών, άντρας
Το 1883 ο αμερικανικός Τύπος προσπαθούσε να σοκάρει τις ΗΠΑ απ’ άκρη σε άκρη με άλλη μια ιστορία γυναίκας που περνούσε για άντρα. Παρά το γεγονός ότι το κοινό δεν τσιμπούσε πια με τέτοια δολώματα, καθώς παραήταν κοινές τέτοιες αφηγήσεις, η συγκεκριμένη ιστορία είχε κάτι που μαγνήτισε από την αρχή το κοινό.
Ο Φρανκ Ντιμπουά ζούσε λοιπόν τη ζωή του ως άντρας και είχε προλάβει μάλιστα να παντρευτεί κιόλας. Και τότε, μια ωραία πρωία, ένας άντρας ονόματι Χάντσον τον αναγνώρισε ως γυναίκα του! Και είχε δίκιο, καθώς ο Ντιμπουά ήταν άλλοτε παντρεμένος και είχε δυο παιδιά.
Το ζευγάρι μάζεψε βέβαια τα μπογαλάκια του και χάθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη, αν και ο σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος βγήκε στο κατόπι του. Αφού αναγκάστηκαν να το σκάσουν και από το νέο τους καταφύγιο, ο Ντιμπουά συνειδητοποίησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ορθώσει το ανάστημά του και να ομολογήσει στους δημοσιογράφους διώκτες του την αλήθεια.
Όσο για τη σύζυγό του, η οποία έσπευσε να επιβεβαιώσει τη γυναικεία φύση του συζύγου της, είπε στις εφημερίδες ότι μόνο την πρώτη νύχτα του γάμου κατάλαβε την αλήθεια. Παρά την απάτη που είχε στηθεί σε βάρος της όμως, η σύζυγος αποφάσισε να παραμείνει στο πλευρό του θηλυκού άντρα της. «Η καλύτερη γυναίκα του κόσμου δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν άντρα», σχολίαζε πικρόχολα ο αμερικανικός Τύπος την προσπάθεια των γυναικών να παριστάνουν τους άντρες…