Σχεδόν ένα στα δύο παρκοκρέβατα που ελέγχθηκαν από τον Οργανισμό PROSAFE (Product Safety Forum of Europe) εκτιμήθηκαν ως μη ασφαλή για τα βρέφη, από τις συμμετέχουσες αρχές και έχουν ήδη αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά. Στην πλειονότητα δε των δειγμάτων (92 %) βρέθηκαν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ελλείψεις.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Γενική Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, η οποία, από τον Ιανουάριο 2014 έως το Φεβρουάριο 2016, συμμετέχει με τις αρχές εποπτείας της αγοράς άλλων κρατών μελών, (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ισλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία) στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον ασφάλεια των παιδικών κρεβατιών και ανακλινόμενων παιδικών κρεβατιών (παρκοκρέβατα).
Έγιναν 150 επιθεωρήσεις / έλεγχοι σε 50 δείγματα παιδικών κρεβατιών και παρκοκρέβατων από τους οποίους προέκυψαν τα εξής:
-Το 70% των δειγμάτων δεν συμμορφώνονταν με τις μηχανικές προδιαγραφές και το 92% με τις συνολικές απαιτήσεις (μηχανικές, συσκευασία, οδηγίες χρήσης, σήμανση) του αντίστοιχου προτύπου ΕΛΟΤ.
– Σχεδόν τα μισά, 22 από τα μοντέλα των δειγμάτων που εξετάσθηκαν, εκτιμήθηκαν ως μη ασφαλή, από τις συμμετέχουσες αρχές και έχουν ήδη αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, σε 10 περιπτώσεις πανευρωπαϊκά, να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες και να βελτιώσουν τα μοντέλα των παιδικών κρεβατιών, παρκοκρέβατων, ώστε να είναι ασφαλή όταν διατίθενται για πώληση.
Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα κρεβατάκια, παρκοκρέβατα είναι πτώσεις, παγίδευση μέρους του σώματος ενός παιδιού, ή ακόμα και ασφυξία, πνιγμός. Για παράδειγμα:
-Η αλυσίδα δοκιμών πιάνεται στις άκρες των κεφαλαριών και ένα παιδί με κρεμασμένη γύρω από το λαιμό του την πιπίλα ή άλλα μέρη του ρουχισμού του μπορεί να τραυματιστεί ή να πνιγεί, αν αυτά πιαστούν στην προεξέχουσα άκρη των κεφαλαριών.
-Εντοπίστηκε κίνδυνος εγκλωβισμού του κεφαλιού και του σβέρκου ενός μικρού παιδιού στην πλαστικοποιημένη υφασμάτινη τσέπη στο πλαινό τμήμα του κρεβατιού.
-Σε άλλο δείγμα η πλευρική ράγα έσπασε κατά τη δοκιμή, κάτι που συνεπάγεται κίνδυνο εγκλωβισμού ενός μικρού παιδιού.
Ο κύριος στόχος της κοινής δράσης, η οποία συντονίζεται από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό PROSAFE (Product Safety Forum of Europe) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να διασφαλισθεί ότι τα παιδικά κρεβατάκια και παρκοκρέβατα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ και τα οποία προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν από συχνά αφύλακτα βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους σε αυτά για πολλές ώρες κάθε μέρα, είναι ασφαλή.
Η ΓΓΒ διευκρινίζει ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου αντιπροσωπεύουν τις στοχευμένες προσπάθειες για τον εντοπισμό μη ασφαλών προϊόντων και δεν αποτελούν στατιστικά έγκυρη εικόνα της κατάστασης του συνόλου της αγοράς.