Για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο δέκα γυναίκες θα υποβληθούν σε μεταμόσχευση μήτρας, μια επέμβαση που αναμένεται να τους αλλάξει τη ζωή.
Με το «πράσινο φως» που δόθηκε στο πρωτοποριακό σχέδιο δέκα Βρετανίδες θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν το δρόμο πιθανώς για χιλιάδες γυναίκες να κάνουν πραγματικότητά το όνειρο της μητρότητας.
Αν όλα πάνε καλά το πρώτο μωρό από μεταμόσχευση μήτρας μπορεί να γεννηθεί το 2017 και λίγο αργότερα στην επέμβαση αυτή να έχουν πρόσβαση πολλές γυναίκες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.
Ο επικεφαλής του πρότζεκτ Richard Smith από το Imperial College London, λέει πως η επέμβαση αυτή χαρίζει «ακτίνα φωτός» σε 50.000 γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή λόγω ασθενειών.
Ο Smith που αφιέρωσε 19 χρόνια στην έρευνα και την τελειοποίηση της τεχνικής του δήλωσε: «Όταν δούμε τη μητέρα να κρατά το πρώτο μωρό θα είναι μια αξιοσημείωτη στιγμή».
«Θα είναι ένα υπέροχο δώρο να κυοφορήσω το δικό μου παιδί», δήλωσε στη Daily Mail η υποψήφια για μεταμόσχευση Sophie Lewis.
«Είναι σαν την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς. Δεν θα σώσει ζωές αλλά θα αλλάξει ζωές και μοιάζει να είμαστε σε μια στιγμή- ορόσημο στην ιστορία. Αν εφαρμοστεί, θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες που έχουν προβλήματα στη μήτρα», λέει από την πλευρά του ο καθηγητής Allan Pacey, ειδικός σε θέματα γονιμότητας.
Ο βρετανικός Οργανισμός Μεταμοσχέυσεων πήρε την άδεια της επιτροπής βιοηθικής στο Royal Free Hospital του Λονδίνου για να γίνουν δέκα τέτοιες μεταμοσχεύσεις.
Οι επεμβάσεις θα γίνουν σε γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή.
Περισσότερες από εκατό γυναίκες έχουν ήδη χαρακτηριστεί κατάλληλες και ελπίζουν να ακολουθήσουν τα βήματα των τεσσάρων Σουηδέζων που ήδη γέννησαν μετά τις πρώτες επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις μήτρας.
Οι γυναίκες θα επιλεγούν σε διάστημα 3-4 μηνών, θα είναι ηλικίας από 24 έως 38 ετών, υγιείς και με σχέσεις μεγάλης διάρκειας. Σε κάποιες περιπτώσεις θα εξεταστούν και οι περιπτώσεις γυναικών στα 40
Οι μήτρες θα προέλθουν από δωρήτριες που έμειναν εγκεφαλικά νεκρές ύστερα από τροχαία, καρδιακή ανακοπή ή άλλη ασθένεια. Η επέμβαση αφαίρεσής της διαρκεί τρεις ώρες και άλλες έξι η διαδικασία τοποθέτησής της στο σώμα της λήπτριας.
Στη συνέχεια θα χρειαστεί αναμονή ενός έτους πριν γίνει γονιμοποίηση ωαρίου- πιθανότατα με εξωσωματική γονιμοποίηση- και εφόσον προκύψει εγκυμοσύνη το μωρό θα γεννηθεί με καισαρική τομή για να μην περάσει η μήτρα το σοκ του τοκετού.
Η λήπτρια θα παίρνει ανοσοκατασταλτικά και η μήτρα στη συνέχεια θα αφαιρεθεί για να περιοριστεί η έκθεση της γυναίκας σε φάρμακα.
Πριν υλοποιηθεί το πρόγραμμα στη Σουηδία έγιναν άλλες δύο απόπειρες. Επτά από τις εννέα μεταμοσχεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ ήταν επιτυχημένες. Τέσσερις από τις γυναίκες αυτές γέννησαν ήδη παιδιά ενώ η 5η εγκυμονεί.
Ο Smith αναγνωρίζει πως η μεταμόσχευση ενέχει και κινδύνους αλλά αναγνωρίζει επίσης πως κάποιες γυναίκες δοκιμάζονται τόσο από την αδυναμία τους να τεκνοποιήσουν που πιστεύουν πως αξίζει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αυτό.