Για πολλά χρόνια, έντονη συζήτηση επικρατούσε σχετικά με την ύπαρξη ή όχι του γνωστού σε όλους σημείου G. Τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται για να αποδείξει πως το άπιαστο σημείο G είναι πράγματι πολύ πραγματικό.

Μια ομάδα ερευνητών στην Τουρκία πιστεύει ότι επιβεβαίωσε τη λεγόμενη ερωτογενή ζώνη που βρίσκεται μερικά εκατοστά μέσα στον κόλπο, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες βίωναν λιγότερους και λιγότερο έντονους οργασμούς μετά από χειρουργική επέμβαση σε μια περιοχή που εδώ και καιρό θεωρούνταν ότι περιέχει το σημείο G.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σεξουαλική λειτουργία 89 ασθενών που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις κολπορραφίας, και συγκεκριμένα μιας επανορθωτικής επέμβασης για την αποκατάσταση της αδυναμίας του εμπρόσθιου τοιχώματος του κόλπου που προκαλεί πτώση της ουροδόχου κύστης.

Η πρόπτωση του πρόσθιου τοιχώματος συμβαίνει όταν ασκείται υπερβολική πίεση στους μύες του πυελικού εδάφους που συγκρατούν την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και τα έντερα στη θέση τους και μπορεί να προκληθεί από τον τοκετό, σηκώνοντας βάρη, το βήχα ή τη δυσκοιλιότητα.

Οι ασθενείς – ηλικίας 24 έως 62 ετών που υποβλήθηκαν στην επέμβαση μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2021 – συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο πριν και έξι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, για να προσδιορίσουν πώς επηρεάστηκε η σεξουαλική τους λειτουργία. Ενώ η διέγερση και η λίμπιντο παρέμειναν οι ίδιες μετά την επέμβαση, «διαπιστώσαμε μια αξιοσημείωτη μείωση του οργασμού σε αυτούς τους ασθενείς» μετά την επέμβαση, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σημείο G υπέστη βλάβη κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Επίσης, σύμφωνα με το nypost.com, οι συγγραφείς σημείωσαν πως μετά την επέμβαση αυξήθηκε ο πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, το υποτιθέμενο σπίτι του πολυσυζητημένου σημείου G, διογκώνεται κατά τη διάρκεια της διέγερσης και πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στον οργασμό.

Τι έλεγαν άλλες έρευνες έως τώρα

Ωστόσο, οι ερευνητές διαφωνούν σχετικά με το μέγεθος, τη θέση και την ονομασία του, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο όρος είναι παραπλανητικός. Πέρυσι, μια μελέτη ζήτησε να μετονομαστεί το ερωτογενές καυτό σημείο, το οποίο ανακάλυψε για πρώτη φορά ο Γερμανός γυναικολόγος Ernst Gräfenberg, σε «ζώνη G», λόγω των διαφορετικών λειτουργιών, των παραγόντων και των θέσεων που διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ωστόσο, άλλες μελέτες πρότειναν ότι το σημείο G είναι ψεύτικο, αφού οι ερευνητές απέτυχαν να βρουν μια ανατομική δομή που θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως το κέντρο ηδονής, αποδίδοντάς του ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την κλειτορίδα. Εν τω μεταξύ, άλλοι υποθέτουν ότι το σημείο G είναι απλώς μια προέκταση της κλειτορίδας, η οποία κάποτε πίστευαν ότι αποτελείται μόνο από την εξωτερική δέσμη νεύρων.

Η διάσημη σεξοθεραπεύτρια Dr. Ruth Westheimer επικρότησε κάποτε τις προσπάθειες αποδόμησης του μυθικού σημείου G, λέγοντας ότι τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μπορεί να μην υπάρχει «αφαιρούν την πίεση και το άγχος» από τις γυναίκες που δυσκολεύονται να το βρουν οι ίδιες.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη νέα μελέτη σημειώνει ότι παρακολούθησαν τους ασθενείς μόνο για έξι μήνες μετά την επέμβαση – οπότε θα χρειαστούν πιο μακροπρόθεσμες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.