Μια ιδέα απλοϊκή στη σύλληψή της αλλά ταυτοχρόνως εξόχως ανατρεπτική έρχεται να ταράξει τα νερά των κυρίαρχων εθνών. Ανεξάρτητο, αυτόνομο και αυτοσυντηρούμενο, το πλωτό αυτό έθνος θα έμοιαζε μέχρι πρόσφατα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κάτι αδιανόητο να συλλάβει ο πρακτικός ανθρώπινος νους. Κι όμως, η σύγχρονη τεχνολογία το έχει μετατρέψει σε δυνατότητα, μια προοπτική που ωρίμασε στον χρόνο, ξεπηδώντας πράγματι από την αχαλίνωτη φαντασία, και πλέον γίνεται ολοένα και περισσότερο απτή πραγματικότητα. Ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, εταιρίες, ακόμα και μια κυβέρνηση σταμάτησαν να ονειρεύονται και δουλεύουν πια όλοι μαζί για να κάνουν το πρωτότυπο και αναιδές όραμα καθημερινότητα, υποσχόμενοι μεγάλα πράγματα μέχρι το 2020. O αχανής Ειρηνικός Ωκεανός έχει επιλεγεί για να στεγάσει το φιλόδοξο ελευθεριακό πρόγραμμα που, όπως το θέλουν οι εμπνευστές του, έρχεται να «απελευθερώσει την ανθρωπότητα από τους πολιτικούς». Στο επίκεντρο είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός του Σαν Φρανσίσκο που έχει περάσει την τελευταία δεκαετία προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο ότι δεν είναι γελοιωδώς τρελή η ιδέα του. Και δεν ήταν πράγματι καθόλου εύκολο, καθώς κάποτε, εδώ και δέκα χρόνια ας πούμε, το πράγμα έμοιαζε με καλοστημένη φάρσα. Ο κόσμος το νόμιζε εξάλλου σαν να έχει βγει από τον «Υδάτινο κόσμο» (1995) του Κέβιν Κόστνερ και κανείς δεν πίστευε πως κάτι τέτοιο είναι μπορετό. Και θα χρειαζόταν μάλιστα η βοήθεια ενός τρικ που σαρώνει πια τη Silicon Valley και τη Wall Street για να βρει χρηματοδότηση το πλωτό έθνος: ένα πρόγραμμα (initial coin offering) που εξασφαλίζει κονδύλια δημιουργώντας και πουλώντας εικονικό νόμισμα. Και πάλι όμως θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 2017, με τη στάθμη των υδάτων να ανεβαίνει κι άλλο από την κλιματική αλλαγή και τις κυβερνήσεις του πλανήτη να κλυδωνίζονται από τις σαρωτικές παγκόσμιες αλλαγές, για να βάλουν τα πρώτα θαλάσσια θεμέλια στο έθνος που υπόσχεται ελευθερία έξω από πολιτικά δεσμά και άδικους νόμους…
NEWSBEAST
Το πλωτό έθνος που φτιάχνεται ολοταχώς για να απελευθερώσει την ανθρωπότητα από τους πολιτικούς
Η αυθάδης πολιτεία που στόχο έχει να πλέει ανενόχλητη στο νερό ως ανεξάρτητο κράτος
Ένα κράτος εν κράτει πάνω στη θάλασσα αρχίζει να γεννιέται
Τι στο καλό θα είναι αυτή η πολιτεία πάνω στο νερό
Τον Ιανουάριο του 2017 το Seasteading Institute υπέγραψε όπως είπαμε τη συμφωνία με τη Γαλλική Πολυνησία για να στήσει το πειραματικό του έθνος στα ανοιχτά των ακτών της Ταϊτής. Κι αυτό θα είναι μόνο η αρχή, καθώς το ίδρυμα οραματίζεται «χιλιάδες πλωτές πόλεις μέχρι το 2050», διά στόματος Joe Quirk πάντα. Μια χούφτα σπιτιών, εστιατορίων και ξενοδοχείων, αλλά και κρατικών υπηρεσιών, θα στηθούν εκεί μέσα σε 2-3 χρόνια, τα οποία θα λειτουργούν με τους δικούς τους νόμους, «προσφέροντας διαφορετικούς τρόπους διακυβέρνησης». Μέσω του επενδυτικού τρικ του coin offering, τα μέλη του Seasteading ευελπιστούν να συγκεντρώσουν 60 εκατ. δολάρια μέχρι το 2020, ώστε να στήσουν τις πρώτες δεκάδες των κτιρίων τους. Τα αρχιτεκτονήματα θα είναι όλα αυτοσυντηρούμενα, με «πράσινες οροφές» καλυμμένες με βλάστηση και κατασκευές από υλικά όπως μπαμπού, ίνες καρύδας, ξύλο, αλλά και ανακυκλωμένο μέταλλο και πλαστικό. Η Γαλλική Πολυνησία έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να χαρακτηριστεί η θαλάσσια περιοχή ως «ελεύθερη οικονομική ζώνη», ώστε να μπορεί η πλωτή πολιτεία να λειτουργεί με το δικό της εμπορικό Δίκαιο. Το θαλάσσιο έθνος της Γαλλικής Πολυνησίας, αυτά τα 118 νησάκια του Νοτίου Ειρηνικού που έχουν δεν έχουν πληθυσμό 200.000 κατοίκων, έχει εκχωρήσει στο Seasteading Institute 100 στρέμματα στις ακτές της Ταϊτής, ώστε να μπορούν να δουλεύουν για την κατασκευή του πλωτού νησιού. Η επιλογή της Γαλλικής Πολυνησίας δεν ήταν φυσικά τυχαία, καθώς το κράτος απειλείται άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ψάχνει ήδη λύση για την επόμενη μέρα. Το Seasteading Institute ίδρυσε μάλιστα και μια εταιρία, Blue Frontiers τη λέει, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία της πλωτής πολιτείας. Το πλωτό θαύμα θα περιλαμβάνει πρωτοποριακές υδατοκαλλιέργειες, δομές περίθαλψης, κέντρα ιατρικής έρευνας αλλά και σταθμούς παραγωγής «πράσινης» ενέργειας. Η πρώτη εκδοχή της πολιτείας θα βασίζεται σε ένα δίκτυο από 11 ορθογώνιες πλατφόρμες, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σύμφωνα με τις οικιστικές ανάγκες των κατοίκων. Η ολλανδική φίρμα Deltasync, που έχει εκπονήσει τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη, μιλά για τετράγωνες και πεντάγωνες πλατφόρμες μήκους 50 μέτρων από οπλισμένο σκυρόδεμα, με προστατευτικούς τοίχους στα 50 μέτρα για την προστασία κτιρίων και ανθρώπων. Το σχέδιο περιλαμβάνει τριώροφα κτίρια που θα στεγάσουν τους πρώτους 250-300 κατοίκους… Θα γίνει τελικά;
Η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους, παρά τη σύμφωνη γνώμη της, έχει θέσει όμως δύο όρους που πρέπει να τηρηθούν για να πάρει το τελικό πράσινο φως η πλωτή ελευθεριακή κοινότητα: να λειτουργήσει ευεργετικά για τη δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία της Γαλλικής Πολυνησίας και να αποδείξει στην πράξη την οικολογική της ευαισθησία. Ακόμα κι έτσι όμως, τελικός κριτής φαίνεται πως θα είναι η ίδια η Γαλλία, στην οποία ανήκει ακόμα η Γαλλική Πολυνησία ως υπερπόντια κτήση. Γι’ αυτό ίσως οι οραματιστές πίσω από το project κρατούν μικρότερο πια καλάθι στις διακηρύξεις τους, μιλώντας για απλό «πολιτειακό πείραμα», ώστε να μην ταράξουν τα πάντα ευαίσθητα στις αλλαγές έθνη. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η κοινωνική επιλογή, να έχουμε μια περιοχή που να μπορούμε να δοκιμάσουμε πράγματα που δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ», λέει πλέον ο εκτελεστικός διευθυντής του Seasteading Institute, Randolph Hencken. Σπεύδοντας να καθησυχάσει τα κυρίαρχα κράτη: «Δεν νομίζω πως θα είναι δραματικά επαναστατική στις πρώτες της εκδοχές». Η νομοθεσία εξάλλου που θα ισχύει στην πλωτή πολιτεία, το ίδιο το Σύνταγμά της, θα γραφεί επισήμως του χρόνου, καθώς το 2019 ξεκινά η κατασκευή της. Το πλάνο έχει χαρακτηριστεί μάλιστα οικονομικά βιώσιμο, καθώς κάθε πλατφόρμα θα κοστίζει λιγότερα από 15 εκατ. δολάρια, τιμές αντίστοιχες δηλαδή με ίσης έκτασης γη σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Συνολικά, το κόστος για την ανέγερσή της έχει αποκρυσταλλωθεί στα 167 εκατ. δολάρια, ένα ποσό που δεν θεωρείται ακριβώς «μαμούθ». Παρά τον «σημαντικό βαθμό πολιτικής ανεξαρτησίας» όμως η πολιτεία θα εμπίπτει πιθανότατα στη νομοθεσία του έθνους που θα τη φιλοξενεί, όπου και ξεκινούν οι πρώτες προστριβές. Η αρχική άλλωστε διακήρυξη για κατασκευή της σε διεθνή ύδατα εγκαταλείφθηκε, καθώς ήταν πρακτικότερο να είναι κοντά στις ακτές κάποιου κράτους ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε προμήθειες, υπηρεσίες και προστασία από τη μανία της φύσης. Το Seasteading Institute επιμένει όμως πως ακόμα κι έτσι η πλωτή πολιτεία «θα δώσει στους ανθρώπους την ελευθερία να διαλέξουν το είδος της διακυβέρνησης που θέλουν και όχι να κολλήσουν ξανά στη διακυβέρνηση που παίρνουν». Και σε τελική ανάλυση, μας λένε, αν οι κάτοικοι τα σπάσουν κάποια στιγμή με την κυβέρνηση της χώρας που τους φιλοξενεί, παίρνουν τα μπογαλάκια τους, ανοίγουν τις μηχανές και σαλπάρουν με την πολιτεία τους για όπου τους καπνίσει!