Μία νέα αγορά που στήνεται γύρω από τα ακίνητα έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και σε εμπλεκόμενους με την αγορά. Tο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας αποτελεί αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου το οποίο τελικά θεσμοθετήθηκε το 2011, ωστόσο επανέρχεται στο προσκήνιο με την εφαρμογή του, αλλά και τις επιβαρύνσεις που φέρνει για την κατοχή, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου. Του Παναγιώτη Ευθυμιάδη Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου δημιουργούν μια νέα αγορά για τους μηχανικούς, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι το κόστος θα είναι στα 50 ευρώ για κάθε διαμέρισμα, προκαλώντας αυτή τη φορά τις αντιδράσεις των μηχανικών. Ωστόσο η θέση των μηχανικών είναι διαφορετική και κάνουν λόγο για ιστορική αλλαγή εκσυγχρονισμού προς όφελος των πολιτών. Αναμφισβήτητα τα νέα βάρη που έρχονται να προστεθούν στα ακίνητα δημιουργούν ένα νέο εκρηκτικό μείγμα, αφού τα ακίνητα επλήγησαν δραματικά τα τελευταία χρόνια. Δεν χρειάζεται να αναφέρει κανείς το ΕΝΦΙΑ, τον συμπληρωματικό φόρο, τα απλήρωτα ενοίκια και κοινόχρηστα, αλλά και την κατακόρυφη πτώση των τιμών για να περιγράψει μία κατάσταση που είναι γνωστή σε όλους. Ωστόσο τον τελευταίο μήνα ένας νέος πονοκέφαλος, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και γραφειοκρατικό, ήρθε να προστεθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον «Έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», εισάγονται στην εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (η οποία θα πρέπει να εκδοθεί από όλους τους κατόχους ακινήτων εντός πέντε ετών), το πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας και η βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται από τους δήμους, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ). Το κόστος δεν είναι μικρό, αφού παράγοντες της αγοράς, βλέπουν ότι μόνο οι νέες επιβαρύνσεις που θα πρέπει να υποστούν όλοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μισθώσουν ή να πωλήσουν το ακίνητό τους κυμαίνονται, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, κοντά στα 1.000 ευρώ. Μάλιστα το μέγεθος της γραφειοκρατίας μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα δικαιολογητικά θα προστεθούν στο ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται πλέον υποχρεωτικά σε κάθε συναλλαγή (πώληση ή μίσθωση) ακινήτου, αλλά και στην υποχρέωση προσκόμισης εγγράφου πλήρους αποπληρωμής ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και πιστοποιητικού ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος τα πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο είναι:
- Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου
- Πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας
- Βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (τέλος που εισπράττεται από τους Δήμους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ)
- και πιθανόν το έγγραφο πλήρους αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ
Τα παραπάνω πιστοποιητικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα:
- Ενεργειακό πιστοποιητικό
- Πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
Τι λένε οι μηχανικοί για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα
Ιδιοκτήτες ακινήτων και συμβολαιογράφοι μιλούν για νέα αγορά υπέρ των μηχανικών
Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων
Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στις 22 Σεπτεμβρίου, το νομοσχέδιο θα πάρει γρήγορα το δρόμο για τη Βουλή τον Οκτώβρη. Από την ημερομηνία εφαρμογής του όλοι οι πολίτες έχουν προθεσμία 5 χρόνια ώστε να συμπληρώσουν την «Ταυτότητα Κτιρίου, το νέο δηλαδή θεσμό, ώστε το κράτος να αποκτήσει σαφή εικόνα για όλα τα κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) στη χώρα. Μέσα από τρεις μεγάλες κατηγορίες, όλοι οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ανάλογα με το κτίριο τρία, πέντε ή οκτώ χρόνια ώστε να υποβάλουν μετά από έλεγχο επιβλέποντος μηχανικού τα απαιτούμενα σχέδια και πιστοποιητικά που ορίζει ο νόμος στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που φτιάχνεται. Για παράδειγμα, στη δεύτερη και μεγαλύτερη κατηγορία κτιρίων ανήκουν τα κτίρια με χρήση κατοικίας, τα εμπορικά καταστήματα (όπως τροφίμων, ένδυσης) και τα καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (φαρμακεία, κουρεία – κομμωτήρια, αισθητικής περιποίησης, επιδιόρθωσης ενδυμάτων – υποδημάτων) και τέλος τα γραφεία επιχειρήσεων, οργανισμών, ελευθέρων επαγγελμάτων, τράπεζες, πρακτορεία στοιχημάτων και ταξιδιών, γραφεία τελετών, κέντρα γυμναστικής και αδυνατίσματος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: οδοντιατρεία και ιατρεία που δεν διαθέτουν νοσηλευτική κλίνη, μονάδες εφαρμογής ισοτόπων, ακτινολογικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις φυσιοθεραπείας. Μέσα σε 5 χρόνια όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν βρει και πληρώσει ένα μηχανικό ώστε να δημιουργήσουν τον ηλεκτρονικό φάκελο- ταυτότητα του κτιρίου τους, με τον αρμόδιο μηχανικό να επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε επτά χρόνια από την υποβολή της. Τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία κυμαίνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του. Χωρίς την Ηλεκτρονική Ταυτότητα απλά το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί. Την υποχρεωτική εμπλοκή των μηχανικών όμως θεσπίζει η κυβέρνηση σε κάθε δικαιοπραξία που περιλαμβάνει κτίρια. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 64 του σχεδίου νόμου ορίζεται σαφώς ότι «σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού». Δείτε όλα τα θέματα του Weekend