Μια μεγάλη απειλή, ένα μνημόνιο πιο ισχυρό από αυτά που μέχρι τώρα έφεραν οι τελευταίες κυβερνήσεις στην Ελλάδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Πρόκειται για το μνημόνιο της TTIP, τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που φέρνει την απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρικών κολοσσών στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές ζώνες της Δύσης. Με τη συμφωνία αυτή πρώτα έρχονται οι μεγάλες εταιρείες, μετά τα κράτη και κάπου στο τέλος οι άνθρωποι και τα δικαιώματά τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμφωνία που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή μας, θα επηρεάσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Μάλιστα όλες οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων και ΗΠΑ γινόταν μυστικά, οι ευρωβουλευτές δεν είχαν μαζί τους ούτε καν κινητά, ωστόσο η διαρροή κειμένων των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ έρχεται σε μια στιγμή που πολλοί πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να αποστασιοποιούνται από την ολοένα και πιο τοξική συμφωνία. Μετά την διαρροή 248 σελίδων των διαπραγματεύσεων για την TTIP επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες εκατομμυρίων πολιτών.
Η διαρροή και οι αποκαλύψεις
Τι αλλάζει στη ζωή μας η TTIP
- Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά, όπως ο REACH, οι οποίοι ενσωματώνουν την αρχή της προφύλαξης και περιλαμβάνουν ρυθμιστικές διαδικασίες για την κατάργηση των πιο επικίνδυνων χημικών ουσιών από την αγορά, θα αποδυναμωθούν. Συγκεκριμένα απειλούνται από τη στάση της βιομηχανίας χημικών των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει μία προσέγγιση της εκτίμησης των κινδύνων (risk assessment) όπου βασικός σκοπός είναι η βελτίωση της διαχείρισης των επικίνδυνων ουσιών, χωρίς να αποσύρονται από την αγορά.
- Στο κεφάλαιο για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα προστασίας, οι προτάσεις της αντιπροσωπείας των Η.Π.Α αναφέρονται σε «προϊόντα της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας», δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να απαλλαγούν από τους εμπορικούς φραγμούς για τα μεταλλαγμένα, δεδομένου ότι η πρόταση αναφέρεται επίσης στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Χαμηλού Επιπέδου Παρουσίας, η οποία ασχολείται με την επιμόλυνση γεωργικών προϊόντων από μεταλλαγμένα.
- Θα επιτρέψουν σε εταιρίες και άλλους φορείς να έχουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση (και δυνατότητα παρέμβασης) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ρυθμιστή/νομοθέτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μάλιστα σε περίπτωση διαφωνίας, θα επιτρέψουν στο προσφεύγον συμβαλλόμενο μέρος να επιλέξει το forum για την επίλυση της διαφοράς (forum shopping), κάτι που αναμφίβολα θα βοηθήσει τον ενάγοντα να εξασφαλίσει το καλύτερο για αυτόν αποτέλεσμα.
- Η αμερικανική πλευρά προτείνει ένα νέο τμήμα σε αυτό το κεφάλαιο με τίτλο «Επιστήμη και Κίνδυνος». Κάτω από αυτό το σενάριο, οι ρυθμίσεις που προστατεύουν τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον, θα πρέπει να παρέχουν επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θέση τους.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι άνθρωποι, τα φυτά και τα ζώα να έχουν εκτεθεί πρώτα σε αυτά τα προϊόντα και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία REACH για τα χημικά, στον αντίποδα, εναποθέτει το βάρος απόδειξης στον κατασκευαστή να αποδείξει ότι το προϊόν του δεν είναι επιβλαβές, πριν του επιτραπεί να τεθεί σε εμπορική κυκλοφορία (η αρχή «no data, no market»).
Οι επιχειρήσεις πάνω από τα κράτη και ανθρώπους
Η Ελλάδα και η ΤΤΙΡ