Είναι από τις ιστορίες που λες: «έλα τώρα, αυτά δε γίνονται ούτε στις ταινίες». Θα μπορούσε το πρωτοπαλίκαρο του Αδόλφου Χίτλερ, ο άνθρωπος που ανέλαβε να φέρει σε πέρας τις πλέον επικίνδυνες αποστολές, το κομάντο που παρασημοφορήθηκε όσο λίγοι ναζί, που είχε επικηρυχθεί από τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να συνεργαστεί με την διαβόητη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ; Αν πιστέψουμε όλα αυτά τα στοιχεία για τη πολυτάραχη ζωή του που έχουν δει τα τελευταία χρόνια το φως της δημοσιότητας, γίνεται! Ο Όττο Σκορτσένι, δεν ήταν ένας τυχαίος αξιωματικός των Ναζί, ήταν το καμάρι των Waffen SS και οι πιστοί οπαδοί του ακόμα και σήμερα αρνούνται να πιστέψουν τη θεωρία που τον θέλει συνεργάτη της Μοσάντ, αν και τα στοιχεία, μάλλον, δεν συνηγορούν υπέρ τους. Ίσως αυτή τους η πίστη οφείλεται στο γεγονός πως ο Σκορτσένι μέχρι και το τέλος της πολυτάραχης ζωής του δήλωνε φανατικός υποστηρικτής του εθνικοσιαλισμού. Ακόμα και αν το όνομά του εμπλέκεται στην εκτέλεση ενός Γερμανού επιστήμονα ο οποίος θεωρούταν το ανερχόμενο αστέρι του Γ’ Ράιχ στην κατασκευή πυραύλων…
Ποιος ήταν ο Όττο Σκορτσένι
Ένα από τα «αγαπημένα παιδιά» του Αδόλφου Χίτλερ, παρασημοφορηθείς με τον Σταυρό των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού, ο Σκορτσένι έλαβε από νωρίς τη φήμη του ατρόμητου κομάντο. Παράτολμα εγχειρήματα ανορθόδοξου πολέμου και επικίνδυνες αποστολές ήταν η… καθημερινότητά του. Οι συνάδελφοί του έλεγαν για εκείνον πως είναι ο αξιωματικός που δεν θα σταματούσε πουθενά προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή του. Ο Σκορτσένι ήταν μεγαλωμένος στην Αυστρία. Γεννήθηκε στη Βιέννη, τότε τμήμα της Αυστροουγγαρίας, και ήταν γιος αρχιτέκτονα. Σπούδασε στο πολυτεχνείο της Βιέννης το 1926 και το 1931 πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού. Έφερε το προσωνύμιο «ο σημαδεμένος» εξαιτίας της τεράστιας ουλής που είχε στο αριστερό μάγουλο, «ενθύμιο» της ενασχόλησής του με την ξιφασκία. Αντισυνταγματάρχης στα Waffen SS, ηγήθηκε της παράτολμης επιχείρησης απελευθέρωσης του Μπενίτο Μουσολίνι το 1943 γιατί όπως είχε πει «ήταν προσωπικός φίλος του Φύρερ και ήταν ζήτημα τιμής να είναι ελεύθερος»! Αυτή, όμως, ήταν μόνο μια από τις πολλές και επικίνδυνες επιστολές που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας ο Σκορτσένι. Μετά το τέλος του πολέμου λέγεται πως συμμετείχε ενεργά στο σχέδιο «Οντέσσα» που προέβλεπε την «απόδραση» υψηλόβαθμων στελεχών της ναζιστικής ηγεσίας που διώκονταν για εγκλήματα πολέμου στη Λατινική Αμερική. Ο ίδιος συνελήφθη και φυλακίστηκε, δικαζόμενος για εγκλήματα πολέμου, απέδρασε στις 27 Ιουλίου 1948 και κρύφτηκε σε ένα αγρόκτημα στη Βαυαρία για περίπου 18 μήνες. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της Ισπανικής κυβέρνησης, διέφυγε στη Μαδρίτη, όπου ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση ως πολιτικός μηχανικός. Εκεί γνώρισε το ζεύγος Περόν όπου έγινε μυστικός σύμβουλος του Αργεντίνου προέδρου, ενώ όπως έλεγε στον κύκλο του ονειρευόταν να δημιουργήσει στην Αργεντινή τη συνέχεια του Γ’ Ράιχ! Μετά και από αυτή του την ενασχόληση ο Σκορτσένι κατέληξε στην Αίγυπτο όπου δημιούργησε μια ομάδα από πρώην αξιωματικούς των SS και της Βέρμαχτ. Αλλά κάπου εδώ η κατάσταση αρχίζει και γίνεται εξαιρετικά περίπλοκη… Τόσο πολύ που θυμίζει καλογυρισμένο κατασκοπευτικό θρίλερ!
Η εκτέλεση του φυσικού Χάιντς Κρουγκ και η Μοσάντ
Στις 11 Σεπτεμβρίου 1962, ο φυσικός Χάιντς Κρουγκ δεν επέστρεψε στο σπίτι του στο Μόναχο. Ο Γερμανός επιστήμονας δεν είναι κάποιος τυχαίος άνθρωπος… Ήταν ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της βάσης του Πεενεμούντε, όπου αναπτύσσονταν κάποια από τα «Wunderwaffen» των Ναζί (τα πειραματικά, προηγμένα όπλα, μεταξύ των οποίων και οι πύραυλοι V-2). Ο Κρουγκ ήταν το μήλον της έριδος ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Η Αίγυπτος ήθελε να τον προσλάβει για να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά που έκανε και για το Γ’ Ράιχ. Να φτιάχνει πυραύλους. Το Ισραήλ από την πλευρά του ήθελε τον Κρουγκ νεκρό για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Επειδή φοβόταν πως θα πάει στην Αίγυπτο και θα αναπτύξει το πυραυλικό πρόγραμμα που σαν πρώτο στόχο θα είχε το Ισραήλ. Και εδώ είναι το σημείο που η ιστορία αρχίζει να θυμίζει θρίλερ. Πρόσφατα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε ένα ειδικό αφιέρωμα στο οποίο μιλούσαν βετεράνοι της Μοσάντ, παρουσιάζοντας μια σειρά στοιχείων για τα όσα έλεγαν. Το σοκ ήταν μεγάλο! Ο Κρουγκ εκτελέστηκε από ομάδα πρακτόρων της ισραηλινής αντικατασκοπίας επικεφαλής της οποίας ήταν Όττο Σκορτσένι! Η στρατολόγηση του έγινε στις αρχές του 1962, σε ένα μπαρ στη Μαδρίτη, όπου βρισκόταν ο Σκορτσένι μαζί με την κατά πολύ νεότερη γυναίκα του, Ίλσε φον Φίνκενσταϊν, ανιψιά του Χάλμαρ Σλαχτ, υπουργού Οικονομικών του Χίτλερ. Εκεί τους προσέγγισε ένα ζευγάρι που αυτοσυστήθηκε ως «γερμανοί» τουρίστες αλλά αποδείχθηκαν πράκτορες της Μοσάντ. Η Σκορτσένι απείλησε να τους σκοτώσει αλλά φαίνεται πως η… «λογική» επικράτησε. Οι δυο πλευρές μπήκαν σε ένα ανιερό, εξαιτίας του παρελθόντος, πάρε – δώσε. Οι πράκτορες της Μοσάντ λένε στον Σκορτσένι τι θέλουν και ως αντάλλαγμα του τάζουν πακτωλό χρημάτων. Εκείνος αρνείται τα χρήματα και κάνει την αντιπρότασή του. Αυτό που ήθελε ήταν να βγει το όνομά του από τη λίστα του Σάιμον Βίζενταλ, του γνωστού κεφαλοκυνηγού Ναζί, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Ο Ισραηλινός πράκτορας δέχτηκε και η συμφωνία έκλεισε. Το σχέδιο ήταν απλό. Η Μοσάντ οργάνωσε εκστρατεία εκφοβισμού του Κρουγκ, με ανώνυμες επιστολές και απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι του στο Μόναχο. Του έδωσε να καταλάβει πως ο κλοιός για εκείνον στένευε επικίνδυνα. Σε μια προσπάθεια να προστατευθεί, ο Κρουγκ επικοινώνησε με τον Σκορτσένι. Ποιος θα ήταν καλύτερος προστάτης, άλλωστε, από τον άνθρωπο που παρασημοφορήθηκε με τον Σιδηρούν Σταυρό από τον ίδιο τον Χίτλερ; Για κακή του τύχη, ωστόσο, ο Κρουγκ έπεσε στη θανάσιμη παγίδα που στήθηκε σε βάρος του καθώς όταν συναντήθηκε με τον Σκορτσένι εκείνος τον εκτέλεσε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο Σκορτσένι, το 1970 εισήχθη σε νοσοκομείο του Αμβούργου για να χειρουργηθεί στην σπονδυλική στήλη αφού είχαν εντοπιστεί δύο καρκινικοί όγκοι. Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά έμεινε παράλυτος. Το τέλος του ήρθε στις 7 Ιουλίου 1975 και πήρε μαζί στον τάφο του τα μυστικά σχετικά με τις σχέσεις του με τη Μοσάντ… Δείτε όλα τα θέματα του Weekend