Γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα η τουρκική πολεμική μηχανή που πλέον αναδεικνύεται σε υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη στα εξοπλιστικά. Το σχέδιο του πρόεδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ξεκάθαρο και προβλέπει την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα καταστήσει τη χώρα αυτάρκη σε εξοπλισμούς μέχρι το 2023, όταν θα συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Η Άγκυρα θα καταφέρει να ανατρέψει πλήρως τις ισορροπίες στην περιοχή και ειδικότερα στο Αιγαίο, όπου ωστόσο σχεδιάζεται μέσα στους επόμενους μήνες να κάνει απόβαση ο Ευρωστρατός με πολεμικά πλοία, φρεγάτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με σκοπό τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδα για να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές. Τελευταίο καμάρι της τεράστια πολεμικής βιομηχανίας της χώρας είναι τα επιθετικά ελικόπτερα «ATAK», τα οποία κατασκευάστηκαν εξολοκλήρου στην Τουρκία από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία, ενώ την ίδια ώρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια και συγκρίσεις για την ελληνική αμυντική βιομηχανία με τις χρεοκοπημένες και απαξιωμένες από καιρό εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικές απειλές από την Ελλάδα. Η Άγκυρα που έχει τηρήσει μια περίεργη και αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στους τζιχαντιστές, βρίσκεται αντιμέτωπη με το ανοιχτό μέτωπο στο κουρδικό, στη Συρία και στο Ιράν γεγονός που την σπρώχνει όλο και περισσότερο στο μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ έχει καταφέρει η αμυντική βιομηχανία της να στηρίζει την οικονομία.
Ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά…
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορείται ότι προεκλογικά ρισκάρει να οδηγήσει τη χώρα του σε εμφύλιο πόλεμο στην προσπάθειά του να πετύχει μια νίκη του κόμματός του στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και να ανακτήσει την παντοδυναμία του. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που έγιναν έπειτα από εντολές του εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία βύθισαν την Τουρκία στο χάος και αποσταθεροποίησαν τις γειτονικές της χώρες. Παρόλα αυτά ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά… Ωστόσο παράλληλα με αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι η αμυντική βιομηχανία της χώρας εξελίσσεται σταδιακά σε ραχοκοκαλιά της οικονομίας και εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχει καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων με κέρδη 25 δισ. δολαρίων το χρόνο. Επενδύοντας σχεδόν 11% του προϋπολογισμού της στο υπουργείο Άμυνας και στην αμυντική βιομηχανία, η Τουρκία εξοπλίζεται και εξελίσσεται σε έναν τομέα με τεράστιο παγκόσμιο τζίρο. Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας στηρίχτηκε αρχικά σε συμπαραγωγές και τώρα πλέον τουρκικές εταιρείες -κρατικές και ιδιωτικές- υλοποιούν μια σειρά προγραμμάτων.
Τα διαμάντια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας
Εξέχουσα θέση έχουν η υψηλής τεχνολογίας ASELSAN, η ειδικευμένη σε πυραυλικά συστήματα Roketsam και η μεγαλύτερη τουρκική βιομηχανία ντιζελοκινητήρων TUMOSA, καθώς και τα ναυπηγεία της Τούζλα. Ήδη έχουν παραδοθεί τα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα τουρκικής κατασκευής, τα T129 ATAK, για τα οποία υπήρξε συνεργασία με την Ιταλία. Μάλιστα σε συνεργασία της Αμερικανικής Lockheed Martin με την Ιταλία και την Τουρκία, η Άγκυρα ανέλαβε την κατασκευή μηχανικών εξαρτημάτων των κινητήρων F135 για τα μαχητικά F-35. Ηδη έχουν παραδοθεί στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό κορβέτες τύπου MILGEM, ενώ τρέχει το πρόγραμμα κατασκευής του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurkus. Ταυτόχρονα κατασκευάζεται για λογαριασμό του στρατού τεράστιος αριθμός τεθωρακισμένων τύπου ALTAY. Η αεροναυπηγική εταιρεία ΤΑΙ που εργάζεται για την κατασκευή τουρκικού μαχητικού, από το 2010 δημιούργησε το μη επανδρωμένο ΑΝΚΑ, ενώ τον Φεβρουάριο η εταιρεία VESTEL παρουσίασε το υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία KARAYEL. Η Άγκυρα έχει στραφεί και στην ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων, ενώ έχει αναπτύξει την τεχνολογία τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων SOM-J και κατευθυνόμενων με λέιζερ πυραύλων Cirit, με τους οποίους έχουν εξοπλισθεί τα τουρκικά ελικόπτερα. Το καμάρι της Τουρκίας, όπως την αναφέρουν, η Aselsan βρίσκεται στην 62η θέση στη λίστα των 100 κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών παγκοσμίως και στόχος της διοίκησης είναι η Aselsan να «αναρριχηθεί» στις πενήντα κορυφαίες εταιρείες. Η τουρκική εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε περίπου πενήντα χώρες. Περίπου το 20% των προϊόντων της εξάγεται και, στόχος της διοίκησης είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 50% τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία, που απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους, συμμετέχει σε κοινοπραξίες στο Καζακστάν, την Ιορδανία και τη Ν. Αφρική. Ο άλλος γίγαντας, η κρατική βιομηχανία κατασκευής πυραύλων της Τουρκίας, Roketsan, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την πολωνική βιομηχανία Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 1 (WZL1) για να κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Πολωνία. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία φαίνεται να επιλέγει να κινηθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και να επενδύσει στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να είναι αυτάρκης, αλλά και να δίνει θέσεις εργασίας ενισχύοντας την οικονομία της. Κανείς δεν μπορεί να πει αν η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει ένα τέτοιο παράδειγμα, ωστόσο η γειτονική μας χώρα αποκτά μια βιομηχανία που αλλάζει τους συσχετισμούς. Δείτε όλα τα θέματα του Weekend