Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι έχει γνωρίσει έναν λαό –προφανώς σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό–, αν δεν έχει γνωρίσει τις διατροφικές του συνήθειες και τα προϊόντα που αυτός καταναλώνει. Θα λέγαμε πιο απλά ότι σε πολλές περιπτώσεις (και όπως ακριβώς ο έρωτας!) η κουλτούρα περνά μέσα από το στομάχι. Ας περάσουμε τώρα σε μια δεύτερη αδιάσειστη αλήθεια· το γεγονός ότι το πρωινό αποτελει το βασικότερο και σπουδαιότερο γεύμα του ανθρώπου, καθώς του παρέχει όλη την ενέργεια για να αφήσει τη βολή του κρεβατιού και να χυθεί στους δρόμους. Ύστερα από τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να αφήσουμε την Ελλάδα και να πεταχτούμε στη γειτονική Ιταλία, για να παρούμε πρωινό!
Το ιταλικό colazione (ή αλλοιώς πρωινό) αποτελείται από ζεστό espresso, cappuccino (δηλ. espresso με αφρόγαλα) ή caffè latte. Μια εναλλακτική είναι το orzo, ένα ρόφημα ως υποκατάστατο του καφέ, που παράγεται από κριθάρι και έχει όψη κακάο.
Το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα γλυκό, πολύ συχνά βούτυρο και μαρμελάδα για επάλειψη στο ψωμί. Ωστόσο, ας αναφέρουμε και κάποιες πιο ιδιαίτερες επιλογές για να απογειωθεί το πρωινό:
Cornetto: η ιταλική εκδοχή του γαλλικού κρουασάν, συνήθως μικρότερο, ελαφρύτερο, όχι τόσο βουτυρώδες και ελαφρώς γλυκό, με ένα γλάσο πορτοκαλιού από πάνω.
Crostata: τάρτα με βουτυρώδη κρούστα και με γέμιση από μαρμελάδες φρούτων, όπως amarena (κεράσι), albicocca (βερύκοκο) ή frutti di bosco (άγρια μούρα). Αλλού πωλείται σε φέτες και αλλού ανά τάρτα, αλλά, ακόμη και αν πάρετε όλη την τάρτα, δεν θα το μετανιώσετε.
Doughnuts: ίσως κάποιοι να θυμούνται τον Homer Simpson από την αμερικανική σειρά και την αγάπη που έδειχνε στο ciambella. Η μανία για τα ντόνατς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και έτσι μπορεί κανείς να συναντήσει μεγάλες ουρές από κόσμο που θέλει να πάρει ντόνατς. Υπαρχει ποικιλία ως προς τα είδη, τόσο με τη γέμιση όσο και με το γαρνιρισμα. Στις παραλλαγές υπάρχουν οι λουκουμάδες σε χάρτινους κώνους, καθώς είναι τηγανισμένοι και καίνε· και εδώ έχουμε πληθώρα παραλλαγών.
Viennoiserie: η αυστρουγγρική αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα επηρέασε αρκετά τη γαστρονομία της Ιταλίας. Η επίδραση αυτή ήταν κυρίως «γλυκιά»: μπριός με γέμιση κρέμας και στρούντελ, που οι Ιταλοί αυτοσχεδίασαν και καθιέρωσαν το strudel di mele, παραλλαγή του αυστριακού apfelstrudel.
Τελος, κάτι πολύ σημαντικό για να έχουμε κατά νου είναι ότι στην Ιταλία ορισμένα B&B (από το αγγλικό bed & breakfast) ξενοδοχεία αυστηρά παρέχουν μόνο τυποποιημένα τρόφιμα και γι’ αυτό καλό είναι να ενημερωθείτε πρώτα ως προς το τι περιλαμβάνεται στο πρωινό. Κάνετε, λοιπόν, τις απαραίτητες ενέργειες, πάρτε και ένα λεξικό για παν ενδεχόμενο (αν και τα εξυπνα τηλέφωνα είναι θησαυρός σε τέτοιες περιπτώσεις) και απλώστε τα φτερά σας για… πρωινό στην Ιταλία!