Κοιτώντας στην πάνω γωνία της οθόνης του κινητού μας, θα δούμε πιθανότατα να γράφει «4G» και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό.

Σύντομα όμως, σε όρους ετών και όχι μηνών βεβαίως, η ίδια οθόνη θα γράφει «5G», καθώς η βιομηχανία της τεχνολογίας μιλά ήδη για την επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας με ταχύτητες που ζαλίζουν.

Παρά το βουητό βέβαια, η μετάβαση στο δίκτυο 5G δεν θα συμβεί αύριο. Ούτε μεθαύριο. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις ογκώδεις εγκαταστάσεις τους, καθώς το 5G είναι πολλά περισσότερα από την απλή ανταλλαγή πολλών GBs από τη μια συσκευή στην άλλη.

Οι ειδικοί μιλούν για πραγματική επανάσταση, μιας και το νέο δίκτυο δεν είναι μια ενοποιημένη τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας. Το πρότυπο που προκρίνεται -και δεν θα οριστικοποιηθεί πριν από το 2020- περιλαμβάνει ένα κράμα διαφορετικών συχνοτήτων, τεχνολογιών και προσεγγίσεων, πολλές από τις οποίες απαιτούν δραστικές αλλαγές στον εξοπλισμό και τα δίκτυα.

Κι αυτό γιατί το 5G είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από όλους τους προκατόχους του. Είναι στην ουσία ένα πληροφοριακό πλέγμα κατασκευασμένο για να αλληλεπιδρά και να συνδέει αυτοκινούμενα οχήματα, εικονική πραγματικότητα, μεταφορικά drones αλλά και όλες τις νέες τρέλες της ανθρωπότητας, κρατώντας συνδεδεμένες δισεκατομμύρια συσκευές στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου…

Τα βασικά σημεία του 5G

Με πολλούς τρόπους, το 5G είναι αυτό που θα περιμέναμε: γρηγορότερο μεν από το 4G, αν και δεν υπάρχουν ακόμα πρότυπα για τη λειτουργία του ούτε και στάνταρντ για τις νέες υποδομές, παρά το γεγονός ότι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δοκιμάζουν ήδη τις δικές τους εκδοχές.

Το μόνο σημείο συμφωνίας φαίνεται να είναι τα ακαθόριστα όριά του. Το 5G, μας λένε, θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο. Ακόμα και ταχύτητες 10 Gbps δεν θα είναι τρελό όνειρο, αντικαθιστώντας ακόμα και τα οικιακά δίκτυα Wi-Fi σε πολλές περιπτώσεις και παρέχοντας μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη κάλυψη.

Και μιλώντας για ταχύτητες, κάνουνε λόγο ακόμα και για δεκαπλάσια νούμερα σε σχέση με το 4G (LTE), επιτρέποντάς μας να κατεβάζουμε ταινίες σε δευτερόλεπτα και να ζούμε σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας χωρίς ουσιαστική καθυστέρηση.

ffinneggaaddiktooo1

Πώς θα δουλεύει

Το δίκτυο 5G, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να λειτουργεί σε μια μπάντα υψηλής συχνότητας του ασύρματου φάσματος, κάπου μεταξύ 30-300 GHz. Σε αυτά τα κύματα, η μεταφορά δεδομένων λαμβάνει χώρα σε ιδιαιτέρως υψηλές ταχύτητες, αν και δεν μπορούν να μεταφερθούν τόσο μακριά όσο στα δίκτυα 4G και τις χαμηλές συχνότητές τους. Επιπρόσθετα, τα υψηλής συχνότητας κύματα το βρίσκουν ιδιαιτέρως δύσκολο να παρακάμπτουν εμπόδια όπως τοίχους και κτίρια.

Στα υπάρχοντα δίκτυα 4G, οι κεραίες μπορούν να είναι απομακρυσμένες η μία από την άλλη και τα εμπόδια δεν αποτελούν σοβαρό πονοκέφαλο. Για να χτιστεί το 5G, οι πάροχοι θα είναι αναγκασμένοι να πολλαπλασιάσουν σημαντικά τις κεραίες τους για να έχουν την ίδια κάλυψη. Όπως μας λένε, το τοπίο θα γεμίσει παντού με μίνι κεραίες, κάτι που όσο να πεις έχει τη σημασία του.

Γι’ αυτό και πλέον κάποιοι εταίροι της 5G τεχνολογίας, όπως η Intel και η Qualcomm, πειραματίζονται στο φάσμα κάτω των 6 GHz, για να αντισταθμίσουν τα άστατα και ευμετάβλητα κύματα της υψηλής συχνότητας που απαιτεί το 5G. Γι’ αυτό και όλοι τονίζουν με νόημα πως η νέα τεχνολογία είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.

Θα χρειαστώ καινούριο κινητό

Εννοείται! Αλλά τα νέας γενιάς κινητά θα έχουν πιθανότατα πολλαπλές κεραίες και όλα θα είναι πολύ πολύ γρήγορα…

ffinneggaaddiktooo2

Πόσο θα πρέπει να περιμένουμε

Οι πάροχοι των ΗΠΑ στοχεύουν στο 2020, αν και αυτό παραμένει ευσεβής πόθος, μιας και το 5G φέρνει μαζί του καινούριες κεραίες, καινούριες συσκευές και καινούριες εφαρμογές φυσικά για την ασύρματη επικοινωνία. «Εκεί που είδατε ανάπτυξη στο 4G, ήταν γύρω από τα δεδομένα και περιστρεφόταν γύρω από τα smartphones», είπε χαρακτηριστικά ο Rob Topol, επικεφαλής της Intel για την τεχνολογία 5G, «τώρα κοιτάμε πέρα από τα smartphones για το 5G».

Κι αυτό γιατί το νέο δίκτυο φτιάχνεται με νέα δεδομένα κατά νου, όπως η αυτόνομη αυτοκίνηση, η εικονική πραγματικότητα και ο ιπτάμενος κόσμος των drone μεταφορών! Ένας νέος και γενναίος κόσμος δηλαδή, ο οποίος είναι ακόμα στα σπάργανα. Η Verizon ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα ξεκινήσει πιλοτικά να παρέχει υπηρεσίες 5G δικτύου σε έντεκα αμερικανικές πόλεις μέχρι τα μέσα του χρόνου, χωρίς πάντως να απαιτείται ακόμα αλλαγή κινητού τηλεφώνου.

Κι άλλοι πάροχοι των ΗΠΑ (όπως η AT&T και η T-Mobile) ξεκινούν πειραματικές λειτουργίες του 5G στους επόμενους μήνες, την ίδια ώρα που τόσο η Intel όσο και η Qualcomm έχουν παρουσιάσει τα 5G modem τους, αλλά και άλλες υποστηρικτικές συσκευές της νέας ασύρματης τεχνολογίας.

Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν καθοριστεί πρότυπα συμβατότητας για το 5G, μιας και ακόμα οι υπηρεσίες παρέχονται δοκιμαστικά και σε μικρή κλίμακα. Κάτι σαφώς διαφορετικό δηλαδή από την εφαρμογή ενός τεράστιου ασύρματου δικτύου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους…

Η γλώσσα των δισεκατομμυρίων «πραγμάτων»

Επειδή σχεδιάζεται και κατασκευάζεται σε έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές και gadgets εξαρτώνται από τη συνεχή συνδεσιμότητά τους, το δίκτυο 5G (ή σωστότερα τα δίκτυα 5G) λαμβάνει υπόψη του τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε συσκευής. Αν στριμάρουμε, για παράδειγμα, βίντεο 4K σε γιγαντοοθόνη, η προτεραιότητα θα δίνεται στην απλή μεταφορά των δεδομένων. Αν το 5G, από την άλλη, λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ενός χειριστηρίου και ενός drone, η έμφαση θα δίνεται στην ακαριαία ανταπόκριση.

Γι’ αυτό και αναμένεται, ειδικά για τις φορητές συσκευές, να θεραπεύσει πολλές από τις παθογένειες τόσο του 4G όσο και των υπαρχουσών ασύρματων τεχνολογιών. Το 5G σχεδιάζεται με αυτό υπόψη, να υποστηρίζει δηλαδή ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Οι μέρες που η ταχύτητα του δικτύου μας πέφτει στα Τάρταρα επειδή είμαστε σε μέρος με πολύ κόσμο είναι πλέον μετρημένες…