Για πρώτη φορά στα αστρονομικά… χρονικά ανακαλύφθηκε πλανήτης ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα ετοιμοθάνατο άστρο, σε διαφορετικό από το δικό μας γαλαξία. Τον ανακάλυψαν αστρονόμοι του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και έχει το μέγεθος του Δία.
Επιπλέον ο «ήλιος» γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ήρθε πιο κοντά στο δικό μας γαλαξία εξαιτίας της βαρύτητας πριν από έξι με εννέα δισεκατομμύρια χρόνια.
Αρχικά ο πλανήτης ανήκε σε ένα γαλαξία νάνο ο οποίος είναι εμπλουτισμένος με μερικά μόνο δισεκατομμύρια άστρα, σε αντίθεση με το δικό μας γαλαξία που διαθέτει 200 με 400 δισεκατομμύρια άστρα. Σ
ε μια πράξη κοσμικού «κανιβαλισμού», ο γαλαξίας μας καταβρόχθισε το γαλαξία νάνο στον οποίο ανήκε ο πλανήτης. Αλλά και το άστρο του συστήματός του, το οποίο απέχει περί τα 2.000 έτη φωτός από τη Γή και ονομάζεται HIP 13044, είναι πολύ πιθανόν να «έφαγε» με τη σειρά του τους κοντινούς του πλανήτες, καθώς επεκτείνονταν.
Τύχη… βουνό είχε λοιπόν ο πλανήτης, καθώς τη γλίτωσε από δύο δύσκολες καταστάσεις.
Το στοιχείο που κάνει τον συγκεκριμένο πλανήτη και την ανακάλυψή του να ξεχωρίζουν, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι ότι βρίσκεται έξω από το γαλαξία μας. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν περί τους 500 πλανήτες στη… γειτονιά μας, οι οποίοι περιστρέφονταν γύρω από άστρα. Κανένας όμως απ’ αυτούς δεν βρίσκεται έξω από το γαλαξία μας.
Η ανακάλυψη είναι κομμάτι ευρύτερης έρευνας πάνω στους εξωπλανήτες, την οποία πραγματοποιούν οι αστρονόμοι του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, ενώ το όργανο που χρησιμοποίησαν είναι το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο που βρίσκεται στη Χιλή.