Πολλοί έχουν στραφεί στο «σύννεφο» για την αποθήκευση των ηλεκτρονικών τους δεδομένων. Με άλλα λόγια, δεν αποθηκεύουν πλέον τα αρχεία τους σε μέσα όπως σκληρούς δίσκους, κτλ, αλλά τα ανεβάζουν στο διαδίκτυο όπου κάποιος άλλος τα αποθηκεύει για αυτούς.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα, καθώς έχουμε πρόσβαση σε αυτά όπου και αν βρισκόμαστε, αλλά από την άλλη ανοικτό είναι το θέμα για την ασφάλειά τους, κάτι που φάνηκε και πρόσφατα με την κλοπή φωτογραφιών διασήμων από χάκερ από την αντίστοιχη υπηρεσία της Apple.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένες συμβουλές που δίνει το gizmag.com για την ασφάλεια των online δεδομένων και την εξασφάλιση της ιδιωτικότητάς μας.
Ελέγξτε πώς το smartphone κάνει αντίγραφα των φωτογραφιών που τραβάμε
Πολλά σύγχρονα smartphone, είναι πιθανόν να αποθηκεύουν φωτογραφίες και βίντεο σε υπηρεσίες cloud, όπως το iCloud, το OneDrive, κτλ. Εάν και αυτό είναι βολικό, μπορεί να σημαίνει ότι φωτογραφίες διόλου κολακευτικές μπορεί να βρεθούν στο «σύννεφο». Οπότε, φροντίζουμε να απενεργοποιήσουμε την αντίστοιχη επιλογή για αυτόματο upload. Το ίδιο κάνουμε και με εφαρμογές που μπορεί να λειτουργούν αντίστοιχα όπως λχ. το Instagram.
Επιπλέον, εάν θέλουμε να κρατήσουμε αυτή τη δυνατότητα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλες οι φωτογραφίες που αποθηκεύονται παράλληλα στο «σύννεφο» δεν διαγράφονται ακόμη και αν τις σβήσουμε από τη συσκευή.
Χρησιμοποιήστε την τεχνική «ταυτοποίησης δύο σημείων» (two-factor authentication)
Πρόκειται για μια δυνατότητα που προσθέτει μια έξτρα προστασία στους διαδικτυακούς μας λογαριασμούς. Η τεχνική 2FA, όπως ονομάζεται σε συντομογραφία, ζητάει την εισαγωγή δεύτερου κωδικού για την είσοδο σε λογαριασμό. Συνήθως, αυτός αποστέλλεται στο κινητό ή το email μας. Τη δυνατότητα αυτή παρέχουν οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες cloud, όπως της Google, το Dropbox, το iCloud και άλλες. Μπορεί να μην είναι τόσο εύχρηστο σαν μέθοδος, αλλά βοηθά στην προστασία μας.
Χρησιμοποιείστε ισχυρούς κωδικούς
Οι ισχυροί, σύνθετοι κωδικοί και οι φράσεις ασφαλείας αποτελεί τη νούμερο 1 συμβουλή για ασφάλεια στον ιστό, κάτι που συμβαίνει φυσικά και για τις υπηρεσίες cloud. Ένας ισχυρός λογαριασμός ή φράση ασφαλείας αποτελείται από συνδυασμό πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Όσο πιο μεγάλος είναι ένας κωδικός, τόσο πιο ασφαλής.
Παράλληλα, συστήνεται να μην χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό για διαφορετικούς λογαριασμούς, καθώς και να τους αλλάζουμε ανά εξάμηνο.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι είναι αδύνατο να έχουμε απομνημονεύσει διαφορετικούς κωδικούς για κάθε λογαριασμό. Μια λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε ειδικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα το LastPass, το οποίο μας βοηθά να δημιουργούμε ισχυρούς κωδικούς και να θυμόμαστε για ποιο site είναι.
Διατηρήστε πάντα ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων εκτός του διαδικτύου
Με λίγα λόγια μην βασίζεστε απόλυτα στη διαδικτυακή αποθήκευση των δεδομένων.
Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική
Μπορεί για ορισμένους να ακούγεται έως και ανόητο, αλλά καλό είναι να επαναλάβουμε πως η αποθήκευση δεδομένων όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών, αριθμούς λογαριασμών και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, δεν έχουν καμία θέση σε διαδικτυακό χώρο.
Τίποτα από όσα βρίσκονται στο διαδίκτυο δεν είναι 100% ασφαλές, όποτε ότι δεν θα μπορούσε να σας δημιουργήσει πρόβλημα φροντίστε να το αποθηκεύετε σε άλλα μέσα.