Ένα ρομπότ το οποίο θα μπορεί να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους και να μαθαίνει το περιβάλλον στο οποίο κινείται, πρόκειται να παρουσιάσει αυτό το μήνα το Πανεπιστήμιο Lincoln στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Το όνομα του ρομπότ είναι «Λίντα» και βασικό του γνώρισμα αποτελεί η ικανότητά του να μαθαίνει το χώρο γύρω του, ώστε να μπορεί ευκολότερα να εργάζεται σε ανθρώπινο περιβάλλον. Πρόκειται για ένα από τα έξι ρομπότ που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του STRANDS project και στόχο είχε την παραγωγή μηχανών ικανών για εργασία με φύλακες και προσωπικό σε οίκους ευγηρίας.
Τα περισσότερα σύγχρονα ρομπότ λειτουργούν με χάρτες του περιβάλλοντος που τους έχουν φορτωθεί ή δημιουργούν του δικούς τους χάρτες πριν ξεκινήσουν να λειτουργούν σε μια περιοχή. Αν και η μέθοδος αυτή φαίνεται να λειτουργεί ικανοποιητικά, τα ανθρώπινα περιβάλλοντα τείνουν να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς έπιπλα μετακινούνται, άνθρωποι φεύγουν και άλλοι έρχονται, τα αντικείμενα αλλάζουν. Οι αλλαγές αυτές γίνονται αντιληπτές από τα ρομπότ σαν «ανωμαλίες». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα περισσότερα ρομπότ να μπορούν να λειτουργήσουν για λίγες ώρες πριν απαιτηθεί να κάνουν «επανεκκίνηση, ώστε να δημιουργήσουν μια νέα χαρτογράφηση.
Τα μειονεκτήματα αυτά δεν ισχύουν στην περίπτωση της «Λίντα», καθώς μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα σχεδιάζονται τρισδιάστατους χάρτες της περιοχής τους οποίους συνεχώς αναβαθμίζει με όσα αλλάζουν. Η εργασία σε χώρους φύλαξης και οίκους ευγηρίας είναι ιδανική για το συγκεκριμένο ρομπότ, μιας και αποτελούν σχετικά σταθερά και προβλεπόμενα περιβάλλοντα.
Η «Λίντα» θα είναι το κορυφαίο έκθεμα στην έκθεση «Ρομπότ σε Περιπολία» (Robots on Patrol) που θα τρέχει από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουνίου.