Έρχονται και στην Ελλάδα (για πρώτη φορά) τα Google Quizzes, μια δοκιμασία που δίνει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές να μετρήσουν τις ικανότητες τους και «ανοίγει» σε αυτούς μια πόρτα πρόσληψής τους στην εταιρεία. «Όχημα» είναι το διεθνές συνέδριο «Developer Days» που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 20 και 21 Φεβρουαρίου με διοργανωτές την Κοινότητα Προγραμματιστών της Google (GDG Thessaloniki) και τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Τα Google Quizzes είναι online tests που απευθύνονται σε προγραμματιστές (Software Engineers). Εχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας, όπως λένε οι ειδικοί, αλλά αν κάποιος καταφέρει να τα λύσει, πηγαίνει απ’ ευθείας στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Google για αξιολόγηση και βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να προσληφθεί από την εταιρεία ως Google Software Engineer.

«Τα Google Quizzes είναι μια δοκιμασία που τη διαχειρίζεται η ίδια η εταιρεία. Εμείς, ως επίσημη κοινότητα προγραμματιστών της Google προωθούμε αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε προγραμματιστές από την Ελλάδα να συμμετάσχουν και να μάθουν για τα κουίζ», εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o ιδρυτής του GDG Thessaloniki, Παναγιώτης Τζίνης.

Υπεύθυνος για τη διαδικασία που θα ηλοποιηθεί την πρώτη μέρα του συνεδρίου, (Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου) θα είναι ο Fillip Hráček (Developer Relations Program Manager) από την Google Global.

«H Google χρειάζεται πάντα προγραμματιστές, ανεξάρτητα αν είναι Έλληνες ή από κάποια άλλη χώρα. Aπλώς θέλει τους καλύτερους!», τονίζει ο κ.Τζίνης. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τεστ διεξάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε: «Συνήθως η Google τα διοργανώνει όταν βλέπει κάποια ‘κινητικότητα’. Από την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα, φάνηκε ότι υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον από Έλληνες προγραμματιστές για προϊόντα και εργαλεία της Google. Φυσικά, σε αυτό συνέβαλε η Κοινότητα των προγραμματιστών της Google στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη της ΔΕΘ- HELEXPO».

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου (21 Φεβρουαρίου) οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο newsletter που θα υπάρχει στο περίπτερο της Dart, προκειμένου να ενημερώνονται για όλα τα «Google Quizzes» που γίνονται ανά τον κόσμο.Στο μεταξύ, ο κ. Hráček θα είναι και ο βασικός ομιλητής για τη νέα γλώσσα προγραμματισμού DART, τον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να τον ακούσουν όσοι συμμετάσχουν στο αντίστοιχο εργαστήριο (Codelab).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για μια «γλώσσα» ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζεται από τη Google και η ολοκληρωμένη έκδοσή της κυκλοφόρησε πριν από, μόλις, δύο μήνες. Σύμφωνα με τον προγραμματιστή του GDG Thessaloniki, Βαγγέλη Τσάτη, η DART είναι ένα «δυνατό», καινοτόμο και γρήγορο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών που αναμένεται να μειώσει σημαντικά – μέχρι και 40%- την επένδυση σε χρόνο και χρήμα.



Αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς

Η κοινότητα των προγραμματιστών της Google (GDG Thessaloniki) αποφάσισε να εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξή της στους κατοίκους της Κεφαλονιάς που έχουν πληγεί από τους πρόσφατους σεισμούς. Ετσι, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τους πληγέντες διαθέτει προς πώληση μπλουζάκια -ειδικά σχεδιασμένα από το GDG Thessaloniki για τη Κεφαλονιά- είτε on line είτε στη διάρκεια του συνεδρίου. Μέρος από τα έσοδα των πωλήσεων θα δοθεί για την κάλυψη των αναγκών των σεισμοπαθών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Τζίνη αναμένεται να παραβρεθεί και να χαιρετήσει την πρωτοβουλία, στην έναρξη του συνεδρίου, ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Ευάγγελος Κεκάτος.

Στο πλαίσιο των «Developer Days», σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα γίνεται παρουσίαση των: DELL computers, Technopolis Θεσσαλονίκης, ELLAΚ (εταιρία ελεύθερου λογισμικού) και της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014- Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα της συνάντησης «Developer Days» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διαλέξεις (από Dartisans -DART team, Googlers, Τεχνολόγους, Υποστηρικτές, Στελέχη) και εργαστήρια, τα οποία θα κινηθούν γύρω από τους άξονες Web-App track, Partners-App track και Mobile-App track, Δικτύωση, Hack-athon και ένα «Flight Cocktail Party».

Περισσότερες πληροφορίες στο devday.gdgthess.org