Τάσεις εθισμού στο διαδίκτυο παρουσιάζει το 7% του Ελληνικού Στρατού, ενώ απόρρητες πληροφορίες διαρρέονται στο Facebook! Αυτό προέκυψε μετά από έρευνα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση και κοινωνική δικτύωση μελών του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης. Ομιλητές ήταν ο υπεύθυνος σχεδιασμού και συντονισμού της έρευνας, Δρ. Κώστας Σιώμος, καθώς και ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος.
Η έρευνα εντόπισε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των ωρών χρήσης διαδικτύου εκτός υπηρεσίας και συμπτωμάτων όπως αυτά της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, του άγχους, και της γενικής ψυχοπαθολογίας.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα συμπτώματα της ψυχοπαθολογίας, συμπεριλαμβάνουν επίσκεψη σελίδων με πορνογραφικό υλικό, διαδικτυακό τζόγο, διαδικτυακά παιχνίδια και τη τυχαία περιήγηση χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.
Παράλληλα, η διαρκής και λανθασμένη ενασχόληση με το ίντερνετ, μπορεί οδηγήσει σε διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μανώλης Σφακιανάκης, αναφέρθηκε σε δεκάδες περιστατικά, που στρατεύσιμοι επικοινωνούσαν με άλλους χρήστες, σχετικά με τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων.
Δυστυχώς, μόνο ένα μικρό ποσοστό στο στράτευμα αναφέρει σχετική εκπαίδευση στη χρήση του διαδικτύου με εξειδικευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια.