«Στο Διαδίκτυο αποκαλύπτετε περισσότερα από ό,τι νομίζατε», προειδοποιεί η διαφημιστική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Υπάρχουν όμως τρόποι, όπως λένε οι ειδικοί, για «να αποκτήσετε τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων».
Αρχικά, όταν συμπληρώνετε μία φόρμα θα πρέπει να προσέχετε να μην είναι δημόσια προσβάσιμη. Με λίγα λόγια να εμφανίζεται το πρωτόκολλο ασφαλείας. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι να αξιολογήσετε την προέλευση, εάν δηλαδή έρχεται από κάποια αξιόπιστη εταιρεία.
Πρέπει πάντοτε επίσης να συμπληρώνετε μόνο τα βασικά στοιχεία που σας ζητούνται και όχι τα πάντα αλλά οφείλετε συνέχεια να διαβάζετε (και όχι να παραλείπετε!) τους όρους απορρήτου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και όταν θέλετε να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας. Και φυσικά πρέπει να αποφεύγετε εκείνες που σας ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως, ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό κινητού τηλεφώνου κ.ά.
Πάντως, οι υπεύθυνοι των εταιρειών τονίζουν ότι ζητούν στοιχεία για να πιστοποιήσουν τις έρευνές τους και όχι να τα «πουλήσουν» με σκοπό το κέρδος. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί εταιρείες που εμπορεύθηκαν προσωπικά δεδομένα.