proho.gr

Η τελευταία τάση στην μόδα των οθονών είναι η τεχνολογία OLED για την οποία γίνεται λόγος αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό, ενώ μην ξεχνάμε και τα επερχόμενα αποκαλυπτήρια της LG (και πιθανόν και της Samsung) μίας 55 ιντσών οθόνης στην CES.

Ωστόσο, η OLED εξακολουθεί να χρειάζεται την «ντεμοντέ» ηλεκτρική ενέργεια για να εκπέμψει φως, κάτι που είναι περιττό για τα «biopixels». Τα τελευταία αποτελούν δημιουργία μιας ομάδας βιολόγων και bioengineers του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Κάθε pixel αποτελείται από μια αποικία βιο-φωτιζόμενων βακτηρίων Ε. coli, και ενώ αν και δεν πρόκειται να δούμε -κατά πάσα πιθανότητα- «βακτηριακές» τηλεοράσεις, η ομάδα ελπίζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την κατασκευή βιολογικών αισθητήρων για τοξίνες.

Η όλη ιδέα πηγάζει αρχικά από μία bioluminescent πρωτεΐνη που είναι συνδεδεμένη με το βιολογικό ρολόι του κάθε βακτηριακού κυττάρου. Έπειτα έχουμε το φαινόμενο της διακυτταρικής χημικής επικοινωνίας (quorum sensing) το οποίο κάνει μία ολόκληρη αποικία κυττάρων να πάλλονται σε συγχρονισμό.

Τέλος, οι πολλαπλές αποικίες συγχρονίζονται η μία με την άλλη, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο microfluidic τσιπ που επιτρέπει σε ξεχωριστές αποικίες να μοιράζονται ένα μόνο συγκεκριμένο σήμα. Ένα τσιπ, το οποίο είναι περίπου στο μέγεθος ενός συνδετήρα, κατέχει 50 έως 60.000.000 βακτήρια και μπορεί να εμφανίσει περίπου 13.000 biopixels ή λίγο περισσότερο από τη μισή οθόνη ενός Game Boy.