Η πρόοδος στην τεχνολογία της απεικόνισης «αποτυπώνεται» σε δύο νέες πρωτοποριακές κάμερες που δημιούργησαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί επιστήμονες.
Η πρώτη είναι μία κάμερα-αστραπή, που είναι σε θέση να «συλλάβει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός. Η φωτογραφική μηχανή, που θεωρείται το άκρον άωτον της αργής κίνησης και οι εικόνες της έχουν έκθεση ένα τρισεκατομμύριο ανά δευτερόλεπτο, για πρώτη φορά «έπιασε» ακτίνα φωτός να ταξιδεύει μέσω ενός διαφανούς πλαστικού μπουκαλιού.
Η κάμερα χρησιμοποιεί μία πολύ στενή σχισμή ως φωτοφράκτη και παράγει μία εικόνα των σωματιδίων του φωτός, των φωτονίων, καθώς αυτά διέρχονται από τη σχισμή. Κάθε ακίνητη εικόνα της έχει ταχύτητα φωτοφράκτη ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.
Όπως είπε ο καθηγητής Ραμές Ρασκάρ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, όπου αναπτύχθηκε η νέα τεχνολογία, πρόκειται για την «πιο αργή γρήγορη κάμερα στον κόσμο», η οποία «μπορεί να αναλύσει πώς τα φωτόνια ταξιδεύουν μέσω του κόσμου».
«Τίποτε στο σύμπαν δεν θεωρείται αρκετά γρήγορο γι αυτή την κάμερα», δήλωσε ο ερευνητής Αντρέας Βέλτεν. «Εφόσον τίποτε στο σύμπαν δεν κινείται πιο γρήγορα από το φως, έχουμε πλέον αγγίξει το φυσικό όριο της φωτογράφησης υψηλής ταχύτητας», τόνισε.
Για παράδειγμα, το φως χρειάζεται περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για να διαπεράσει ένα πλαστικό μπουκάλι, όμως για την κάμερα το συμβάν κρατά μερικά δευτερόλεπτα, οπότε μπορεί να «συλληφθεί» οπτικά. Είναι σαν να παρακολουθεί κανείς σε τόσο πολύ αργή κίνηση, που ουσιαστικά ο παρατηρητής είναι σε θέση να δει το φως, σαν αργή σφαίρα, να κινείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού. Ένα σύντομο βίντεο του φωτός, που διασχίζει το μπουκάλι, πήρε μία ώρα για να ολοκληρωθεί.
Η κάμερα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Οπτικής Εταιρίας, έχει μέγεθος σκουπιδοτενεκέ, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρισδιάστατες εικόνες, ενώ είναι ανίκανη να «συλλάβει» οτιδήποτε συμβαίνει μόνο μια φορά. Μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον για την παρατήρηση του τρόπου που το φως αντανακλάται από τις διάφορες επιφάνειες, π.χ. από φρούτα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο έλεγχος της ωρίμανσής τους.
Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, πάντως, έως ότου η σχετική τεχνολογία γίνει διαθέσιμη στο εμπόριο, αν και οι ερευνητές του ΜΙΤ προβλέπουν ότι σε μια δεκαετία περίπου η πολύ υψηλής ταχύτητας φωτογράφηση θα έχει διάφορες χρήσιμες πρακτικές εφαρμογές, π.χ. σε φορητές ιατρικές συσκευές απεικόνισης («σκάνερ») σε νοσοκομεία.
Εξάλλου, σε μια παρεμφερή τεχνολογική εξέλιξη, Ισραηλινοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον δρα Γκάμπορ Κόζα, δημιούργησαν μια μίνι-κάμερα που μπορεί να «κολυμπήσει» μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Η κάμερα-κάψουλα διαθέτει μία «ουρά» από χαλκό, που της επιτρέπει να κινείται μέσα στον οργανισμό, έτσι ώστε, είτε να βγάζει φωτογραφίες εκ των έσω, είτε να μεταφέρει φάρμακα. Η κάμερα καθοδηγείται μαγνητικά από έξω μέσω ενός μηχανήματος μαγνητικής απεικόνισης, που δημιουργεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Πρόκειται για την πρώτη ασύρματη ενδοσκοπική τηλεκατευθυνόμενη νανο-κάμερα, που έχει τέτοιες δυνατότητες.
Δείτε το βίντεο