Εξαιτίας της δεδομένης ανάγκης των χρηστών του Facebook να γνωρίσουν με ποιους τρόπους μπορούν να χρησιμοποιούν τον ιστοχώρο με ασφάλεια, αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους, η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε ένα αναλυτικό 48σέλιδο οδηγό που ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο πώς μπορεί να ελέγχει και να ρυθμίζει την πρόσβαση στα δεδομένα μέσα από τις οθόνες του Facebook.
Ο οδηγός αφορά στη νέα μορφή του προφίλ, το χρονολόγιο, που σύντομα θα έχουν όλοι οι λογαριασμοί του Facebook, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις του λογαριασμού και του απορρήτου.
Παρέχει απλές οδηγίες χρησιμοποιώντας τις οθόνες του ιστοχώρου και αναδεικνύοντας τις ρυθμίσεις και τις δυνατότητες της ασφαλούς χρήσης.
Ειδικότερα, από τον οδηγό ενημερώνονται για:
– Την κατανόηση της πολιτικής απορρήτου και των όρων χρήσης (privacy και terms) ως το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα κατά την εγγραφή μας.
– Τη σημασία της δημοσίευσης προσωπικών στοιχείων με σύνεση κατά την εγγραφή στο Facebook.
– Πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε και να ασφαλίσουμε το λογαριασμό μας από ενέργειες παραβίασης ή υποκλοπής.
– Το χρονολόγιο: πώς μπορούμε να περιορίζουμε την πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία και να ελέγχουμε πώς εμφανίζεται το χρονολόγιό μας προς άλλους χρήστες του Facebook, πώς μπορούμε να κρατάμε τον έλεγχο των κοινοποιήσεών μας και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου.
– Οι φίλοι στο Facebook: Πώς δημιουργούμε επιμέρους λίστες με συγκεκριμένες επαφές, πώς προστατεύουμε τους φίλους μας από τα ανεπιθύμητα βλέμματα, πώς αφαιρούμε άτομα που δεν θέλουμε να βρίσκονται πια στη λίστα των φίλων μας, πώς μπλοκάρουμε τις προβληματικές επαφές.
– Αναζήτηση: Πώς αναζητούμε «φίλους», πώς ρυθμίζουμε ποιος θα μπορεί να μας βρει μέσα από το Facebook, πώς αποφασίζουμε εάν το χρονολόγιό μας θα μπορεί να βρεθεί μέσω δημόσιων μηχανών αναζήτησης.
– Πώς προστατεύουμε τις φωτογραφίες μας από ανεπιθύμητα βλέμματα:
– Εφαρμογές: πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε / απεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή, πώς μπορούμε να αναφέρουμε μια εφαρμογή, πώς περιορίζουμε τη λίστα των ατόμων που θα μαθαίνουν τι κάνουμε στις εφαρμογές.
– Πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να διαγράψουμε το λογαριασμό μας.
– Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε ενοχλητικές επαφές και εφαρμογές, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του λογαριασμού μας και να αναφέρουμε ανάρμοστη δραστηριότητα στο Facebook.
Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή έδρα του Facebook στην Ιρλανδία. Είναι προσβάσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο του Saferinternet.gr, στη διεύθυνση:
http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page15.