Δεν μπορεί ακόμα να… επιβιβαστεί κανείς, καθώς το ιπτάμενο χαλί έχει μήκος μόλις δέκα εκατοστά, ωστόσο το «μαγικό χαλί» που κατασκεύασε φοιτητής στο Πρίνστον αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική εφεύρεση.
Το ιπτάμενο χαλί «πετά» χάρη σε κύματα ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν μικρές κινήσεις στο λεπτό ύφασμα αναγκάζοντας θύλακες αέρα να τον ωθούν προς τα πίσω.
Το πρωτότυπο μαγικό χαλί κινείται με ταχύτητα ενός εκατοστού το δευτερόλεπτο, ωστόσο βελτιώσεις θα μπορούσαν να το κάνουν να διανύει ένα μέτρο το δευτερόλεπτο.
«Ήταν δύσκολο να ελέγξει κανείς την ακριβή συμπεριφορά του χαλιού καθώς παραμορφωνόταν από τις υψηλές συχνότητες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής James Sturm που επιβλέπει την ερευνητική ομάδα του τελειόφοιτου Noah Jafferis. «Χωρίς τη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης της κάμψης του “χαλιού” δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη σωστή παροχή ρεύματος ούτως ώστε να λειτουργήσει η ώθηση», εξήγησε.
Στην εργασία του ο Noah Jafferis και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν σε εισαγωγικά και με μεγάλη προσοχή τη λέξη «πετάει» καθώς το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο… χόβερκραφτ παρά αεροπλάνο.
«Πρέπει να βρίσκεται κοντά στο έδαφος», εξήγησε ο ερευνητής, «επειδή ο αέρας παγιδεύεται έτσι ανάμεσα στο “χαλί” και το έδαφος. Καθώς τα κύματα διατρέχουν το “χαλί” στην πραγματικότητα αυτό ωθεί τον αέρα προς τα πίσω, κι έτσι κινείται».
Δείτε το βίντεο