Πολλοί έχουν προειδοποιήσει και συνεχίζουν να το κάνουν για τους κινδύνους που κρύβει για την ιδιωτικότητά μας η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Κάποτε έλεγαν πως κάποια στιγμή οι τελωνειακές αρχές θα σκάναραν τα πρόσωπα των επιβατών μιας πτήσης, διασταυρώνοντάς τα με εγκληματικές βάσεις δεδομένων, κάτι που γίνεται ήδη!
Αν επιβεβαιωθούν και τα όσα ευαγγελίζονται για το μέλλον, τότε οι φόβοι θα εξελιχθούν και ο καιρός που θα μπορεί ένα πρόγραμμα να διακρίνει τις πιθανότητες κάποιου να γίνει τρομοκράτης ή να αναπτύξει κάποια σπάνια πάθηση μόνο μακριά δεν είναι.
Μέχρι να γίνουν αυτά, το επίπεδο της σημερινής τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε θεωρητικά να διακρίνει τη σεξουαλικότητα κάποιου, με καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ισχυρίζονται λοιπόν πως χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν σημάδια σεξουαλικότητας. Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στον «Economist», εκπαίδευσαν ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου σε προφίλ ανθρώπων που βρήκαν σε ιστοσελίδες γνωριμιών και του ζήτησαν μετά να αναγνωρίσει τη σεξουαλικότητα κάποιου τυχαίου δείγματος.
Οι ερευνητές Michal Kosinski και Yilun Wang φόρτωσαν στο πρόγραμμα 35.326 φωτογραφίες από 14.776 ανθρώπους, κατηγοριοποιημένες σε τέσσερις λίστες: ομοφυλόφιλες γυναίκες, ομοφυλόφιλοι άντρες, ετεροφυλόφιλες γυναίκες και ετεροφυλόφιλοι άντρες. Όταν του έδειχναν λοιπόν μία φωτογραφία ενός άντρα (εκτός δείγματος πάντα), η εφαρμογή μπορούσε να αναγνωρίσει τη σεξουαλική του ταυτότητα με ακρίβεια στο 81% (σύμφωνα με το δημόσιο προφίλ που είχε ο άντρας στους λογαριασμούς του στα μέσα δικτύωσης).
Όταν οι φωτογραφίες για το πρόσωπο-στόχος ήταν πέντε, το πρόγραμμα σημείωνε επιτυχίες της τάξης του 91%! Στις γυναίκες τα βρήκε λίγο πιο σκούρα, με 71% και 83% αντίστοιχα στη μία και στις πέντε εικόνες. Περιττό να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα τα πήγε πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους στην αναγνώριση της σεξουαλικότητας τυχαίων ανθρώπων (61% για τους άντρες και 54% για τις γυναίκες).
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μάλιστα ένα από τα τρέχοντα προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως κάνει άλλωστε και το Facebook και η Google, που χρησιμοποιούν τέτοιες υπηρεσίες εδώ και πολύ καιρό.
Το 91% είναι ένα ποσοστό επιτυχίας που μόνο τρόμο προκαλεί για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Οι μηχανές αποδεικνύονται κι εδώ καλύτερες από τους ανθρώπους και το μέλλον θα είναι εξόχως ενδιαφέρον…